• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

TZOB Başkanı Bayraktar Aydın’da

TZOB Başkanı Bayraktar Aydın’da
Germencik ve Koçarlı Ziraat Odaları'nın açılış programları dolayısıyla Aydın'a gelen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar,...

Germencik ve Koçarlı Ziraat Odaları'nın açılış programları dolayısıyla Aydın'a gelen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, verimli tarım arazilerinin korunmasını, pamuk ve zeytinyağı primlerinin yükseltilmesini ve Aydın'da bazı ürünleri olumsuz etkilediği ileri sürülen jeotermal enerji ile ilgili çalışma başlatılmasını istedi. Süt fiyatlarındaki düşüklüğün giderilmesi için çalışma yaptıklarını kaydeden Bayraktar ayrıca gübre ve mazottaki KDV indiriminin çiftçi ve üreticiye yansımadığını söyleyerek desteğin direkt olarak çiftçiye verilmesini talep etti.

İlk olarak Aydın'ın Koçarlı ilçesi ziraat odası binasının açılışını yapan TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, ardından Germencik İlçesi'nde Aydın'ın en büyük ve özel mimari ile yapımı gerçekleştirilen Ziraat Odası'nın açılışını yaptı. Koçarlı ve Germencik açılışları için ayrı ayrı program düzenlenirken, TZOB Başkanı Bayraktar açılışlarda genel konuların yanında Aydın'a has sorunları da dile getirdi.

"JEOTERMAL SIKINTI OLURSA MÜCADELE EDERİZ"

Aydın'a bir gün önceden gelip Ziraat Odaları Başkanları ile ilin sorunları hakkında görüşmeler yaptıklarını belirten TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Aydın bu bölgede tarımın merkezi durumunda. İnciriyle, zeytiniyle, kestanesiyle, pamuğuyla birçok sebze meyve üretimiyle Aydın önemli bir merkez. Oda Başkanlarımın bana verdiği bilgiye göre jeotermal enerji üretiminde çiftçimizi ilgilendiren kısmıyla problemler yaşıyoruz. Özellikle santral dışında kilometrelerce arazimizi işgal eden borular incirimize ve çevreye zarar verdiği yönünde kanaat var. Bu konuda araştırmaların yapılmasını isteyeceğiz. Eğer gerçekten jeotermal ürünlerimize zarar veriyorsa bunlara karşı hep birlikte mücadele edeceğiz." dedi.

"ORGANİK TARIMA GEÇİŞ SÜRESİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"

Konuşmasında sistemsel olarak yaşanan sıkıntıları da dile getiren TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, organik tarıma geçiş süresinin 3 yıldan 4 yıla çıkmasını eleştirerek uzatılan süre nedeniyle bazı üreticilerin organik tarımdan vazgeçtiğini belirtti. Bayraktar, bu sürenin bakanlık tarafından yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ederek "Bu bölge organik tarım açısından fevkalade potansiyeli olan bir bölge ve son yıllarda ciddi gelişmeler gösteriyor. Ancak, özellikle organik tarımda sürelerin uzatılması yani 3 yıldan 4 yıla çıkarılması üreticilerimizi organik tarımdan vazgeçirmeye başladı. Bu geçiş sürelerinin iyi ayarlanması lazım. Bununla ilgi bakanlıkla görüşmeler yapacağız. Organik tarım önemli ve Dünyada ciddi pazarı var. Biz de bu potansiyeli Türkiye olarak iyi değerlendiriyoruz. Organik tarım iyi bir ivme kazandı. Bunu sekteye uğratmamak lazım" diye konuştu.

"PRİMLERLE ÜRETİCİ DAHA ÇOK DESTEKLENMELİ"

Gerek pamuk üretiminde gerekse zeytinyağında üreticinin daha çok desteklenmesi gerektiğini kaydeden TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, "Pamuk üretiminde 2015 yılına baktığımızda 1 milyar 232 milyon TL Pamuk ithalatı yaparak yabancı ülkelerin pamuk üreticisini desteklemişiz. Eğer 65 kuruş prim yetersiz ise bunu 90 kuruş yapmalıyız. Zeytinyağı fiyatlarında da bir miktar düşme var. Bunu da desteklerin arttırılması gerek" dedi.

"VERİMLİ TOPRAKLARI İMARA AÇMAYIN"

Konuşmasında Türkiye'de ve Aydın gibi illerde verimli arazilerin imara açılmasını sert bir dille eleştirip bu konuda hem Valilerden hem de Büyükşehir Belediye Başkanlarından yardım isteyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, "Bu topraklarımızı çok iyi korumamız lazım. Yapılaşma ile kaybediyoruz. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Dünyanın hiçbir tarafında böyle bir olayla karşılaşmazsınız. Bu toprakların kaybedilmemesi ve yapılaşmamaya açılamaması noktasında değerli valilerimizden ve belediye başkanlarımızdan istirham ediyorum. Bu toprakları korumak sadece ziraat odalarının işi değil bu ülkede yaşayan herkesin işi. Türk çiftçisi bu topraklarda ürettikleri ile gıda güvenliğini sağlıyor. Gıda güvenliğini tehdit eden böyle bir yapılaşmaya hiç kimsenin müsaade etmemesi lazım. Verimli arazi imara açılıyorsa muhalefet şerhi koymalarını ve gerekiyorsa mahkemeye gitmelerini istiyorum. Ayrıca Büyükşehir Belediye başkanlarımızdan mahalleye dönen köylerdeki üreticilerimize daha çok destek bekliyoruz. Türkiye de ortalama işletme büyüklüğü 61 dekar tek parça olsa razıyız bu da on parça" diye konuştu.

Tarım sektöründe rekabet koşullarının oluşmadığını da belirten TZOB Başkanı Bayraktar, sektörün korunması için devletin müdahalesinin gerekli olduğunu söyledi. Bayraktar, "Dolayısıyla bu sektörde devletin zaman zaman müdahalesi olamadığı takdirde birçok üründe sürdürülebilir üretim yapmamız da mümkün değil. Bu gerçeği kabul etmemiz lazım. Onun için devlet müdahale etmesi gereken alanda müdahale edecek. Besi hayvancılığına çok önem veriyoruz. Besi hayvancılığı süt hayvancılığını çok ilgilendiriyor. Ana varsa dana vardır deriz değil mi? Süt hayvancılığı varsa besi materyali buradan gelir. Süt hayvancılığı gelişmişse beside ithalatçı olmazsınız" diyerek süt fiyatlarının da 1 lira 15 kuruşun altına düşmemesi gerektiğini ifade etti.

"GÜBRE VE YEMDE KDV DESTEĞİ ÇİFTÇİYE ÖDENSİN"

Hükümetin çiftçiyi desteklemek amacıyla başlattığı gübre ve yemdeki KDV desteğinin üreticiye yansımadığını kaydeden Bayraktar, "Maliyetlerin fiyatlarının aşağıya çekilmesi fevkalade önemlidir. Biz devletimizden yem, gübre mazot desteği istedik. Gübre ve yemde KDV indirimi geldi ama özellikle bu KDV indiriminden sonra fiyatları sayın bakanın önüne koydum. Yani KDV indiriminin çiftçi ve üreticiye yansımadığını gösterdim. Biz KDV desteği istemedik. Biz özellikle bu desteğin KDV indirimin yemde ve gübrede doğrudan destek olarak üreticimize verilmesini talep ediyoruz. Doğrudan üreticiye verilsin" dedi.

"ÇERÇİOĞLU VERİMLİ ARAZİLERİ KORUMAK ZORUNDAYIZ"

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar'dan sonra konuşan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, verimli arazilerde sanayi yatırımı yapılmasına şiddetle karşı olduğunu belirterek "Çünkü bu toprakları korumak ve gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Sayın Genel Başkan bu konuda hiç endişeniz olmasın" diye konuştu. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Çerçioğlu, jotermal konusunda da "Ülkemizin enerjiye ihtiyacı var. Gizli maliyetlerimizin en büyü de enerjiye gidiyor. Ama biz elektrik üreteceğiz diye bu güzel Aydınımızı kimseye yok ettirmeyiz" diyerek çevreye ve tarıma zarar veren jeotermale karşı olduklarını söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından Koçlarlı'dakji ziraat odası ve Germencik'teki Aydın'ın en büyük ve özel mimari ile yapılmış ziraat odaları hizmete açıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu Koçarlı'daki açılışın ardından toplantısı olduğu için ayrılırken Germencik'teki Ziraat Odası ve Belediye Başkanı Ümmet Akın'ın ev sahipliğindeki açılış törenine Vali Yardımcısı İbrahim Ballı, Aydın Esnaf Odaları Birliği Başkanı Selahittin Çetindoğan, MHP Aydın Milletvekili Deniz Debboylu, Aydın Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, 23. Dönem Milletvekili Recep Taner, İncirliova Belediye Başkanı Kürşat Kale, çevre ilçelerin ziraat odası başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış öncesi çalışmalarından söz eden Germencik Ziraat Odası Başkanı Ümmet Akın, gerek belediye başkanı olarak gerekse ziraat odası başkanı olarak yaptığı hizmetler ayakta alkışlandı.

TZOB Başkanı Bayraktar Aydın’da

TZOB Başkanı Bayraktar Aydın’da

TZOB Başkanı Bayraktar Aydın’da

TZOB Başkanı Bayraktar Aydın’da

TZOB Başkanı Bayraktar Aydın’da

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim