• BIST 9123.21
  • Altın 2323.393
  • Dolar 32.3527
  • Euro 34.951
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C

TZOB Başkanı Bayraktar, Ağustos ayı üretici ve market fiyatlarını değerlendirdi

TZOB Başkanı Bayraktar, Ağustos ayı üretici ve market fiyatlarını değerlendirdi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Gerek Rusya'nın ambargosu, gerekse doğal afetlerden de üreticilerimizin etkilendiğini...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Gerek Rusya'nın ambargosu, gerekse doğal afetlerden de üreticilerimizin etkilendiğini görüyoruz. Üreticilerimiz bizden bu nedenle borçlarının ertelenmesini talep ediyorlar" dedi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, genel merkezde düzenlenen basın toplantısında Ağustos ayı üretici ve market fiyatlarını değerlendirdi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak her ay tarladan markete kadar oluşan gıda fiyatlarını mercek altına aldıklarını belirten Bayraktar, "Amacımız üreticimizin sürdürülebilir üretim noktasında olmasını sağlamak, bir taraftan da tüketicimizin sağlıklı gıdaya uygun fiyatlarla ulaşmasını sağlamak" şeklinde konuştu.

Ağustos ayında market fiyatlarında üç üründe fiyat değişimi olmazken, 15 üründe azalma, 17 üründe ise fiyat artışı meydana geldiğini ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

"Maydanoz, kuru kayısı ve kuzu eti fiyatında değişim görülmedi. Markette en fazla fiyat düşüşü yüzde 18.51 ile şeftalide gerçekleşti. Bu üründeki fiyat düşüşünü yüzde 18.14 ile domates, yüzde 16.74 ile sivri biber, yüzde 16.37 ile kuru soğan izledi."

Markette en fazla fiyat artışının yüzde 30.62 ile kuru incirde görüldüğünü belirten Bayraktar, bu oranı yüzde 21.23 ile nohut, yüzde 15.25 ile fındığın takip ettiğini dile getirdi.

Üretici fiyatları

Üretici fiyatlarında Ağustos'ta 6 üründe fiyat değişimi olmadığını, 11 üründe azalma ve 14 üründe ise fiyat artışı meydana geldiğini vurgulayan Bayraktar, "Yeşil fasulye, karpuz, kırmızı mercimek, pirinç, Antep fıstığı ve zeytinyağı fiyatı değişmeyen ürünler oldu. Üreticide fiyatı en fazla gerileyen ürün olan limonda düşüş yüzde 55'i buldu. Ağustos ayında üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 76.88 ile patlıcanda meydana geldi. Bu ürünü yüzde 56.62 ile nohut, yüzde 37.50 ile elma, yüzde 37.13 ile iç fındık, yüzde 34.78 ile salatalık izledi" açıklamasında bulundu.

Üreticide fiyatı artan ürünlerin nedenlerini değerlendiren Bayraktar, şu ifadelere yer verdi:

"Bunların büyük bir kısmını arzın yetersizliği ile alakalı olduğunu görüyoruz. Özelikle nohutta, elmada, fındıkta, salatalıkta ve kuru fasulyede bir miktar fiyat artışı gerçekleşti. Bunlar mevsimsel koşullara da bağlı olarak üretim artışında meydana gelen kayıplarla ilgili."

"İhracattaki düşüş 375 milyon doları buldu"

Rusya'nın 1 Ocak 2016'da uyguladığı ambargoyla beraber değişen fiyatlara ilişkin açıklamada bulunan Bayraktar, "Ambargodan etkilenen narenciye, örtü altı ve çileğe mevsim itibarıyla üzüm, şeftali ve erik de eklendi. Bu ülkeye yönelik ihracatımız Ocak-Temmuz döneminde miktar bazında yüzde 80.5, değer bazında yüzde 78.5 geriledi. İhracattaki düşüş 375 milyon doları buldu. Ambargo en fazla üreticimizi vurdu. Örneğin; şeftali fiyatı son bir ayda yüzde 19.73 son bir yılda ise yüzde 35.83 geriledi" diye konuştu.

Bayraktar, devam eden ambargo dolayısıyla gerçekleşmeyecek olan Rusya ihracatına ilişkin, "Ortalama 1 lira 35 kuruş civarında limon fiyatları narenciye üreticimizde büyük bir sıkıntı içerisinde" dedi.

"Sadece Rusya ambargosunun faturası 375 milyon dolar ama bunu önemli ölçüde üreticimiz ödemiştir"

Üreticinin borçlarına ilişkin mağduriyetini dile getiren Bayraktar, "Gerek Rusya'nın ambargosu, gerekse doğal afetlerden de üreticilerimizin etkilendiğini görüyoruz. Üreticilerimiz bizden bu nedenle borçlarının ertelenmesini talep ediyorlar. Biz bu yıl hükümetimizden üretici borçlarının ertelenmesini istiyoruz. Sadece Rusya ambargosunun faturası 375 milyon dolar ama bunu önemli ölçüde üreticimiz ödemiştir. Bir taraftan doğal afetlere maruz kalan üreticimiz zaten büyük zararlarla karşı karşıya kalmıştır. Üreticimiz mağdurdur. Borçlarının yapılandırılmasını istiyorlar. Doğal afetlerden birkaç yıldan beri etkilenen üreticilerimiz var. Bunların da bir defada borçlarını ödemeleri mümkün değil. 3-4 yıldan beri borçları ertelenen, doğal afetlere maruz kalan üreticilerimizin borçlarının da uzun vadeye yayılması gerekiyor. Bunu da hükümetimizden talep ediyoruz. Ben Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım başta olmak üzere ilgili makamlara bu konuyu ilettik. Kısa bir süre içerisinde çiftçimizi rahatlatacak güzel haberler alırız diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

TZOB Başkanı Bayraktar, Ağustos ayı üretici ve market fiyatlarını değerlendirdi

TZOB Başkanı Bayraktar, Ağustos ayı üretici ve market fiyatlarını değerlendirdi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim