• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 21 °C

Tüzün’den Kentsel Dönüşüm Eleştirisi

Tüzün’den Kentsel Dönüşüm Eleştirisi
Mimarlar Odası Adana Şubesi Başkanı Mimar Ozan V. Tüzün, Adana'nın merkezinde yapılmakta olan kentsel dönüşüm ile 10 dairelik parsellere 20 daire yapılacak...

Mimarlar Odası Adana Şubesi Başkanı Mimar Ozan V. Tüzün, Adana'nın merkezinde yapılmakta olan kentsel dönüşüm ile 10 dairelik parsellere 20 daire yapılacak olmasını yaşam alışkanlıklarımız ve konforu bakımından sürdürülemez olduğunu söyledi.

Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) Başkanı Mustafa Fidan Vursavuş, Yardımcısı Mimar Tamer Gülcan, Yasin Işık ve Nadir Vurankaya, Yönetim Kurulu Üyeleri Halit Erdoğan ve Ahmet Sürerdamar ile birlikte Mimarlar Odası Adana Şubesi Başkanı Mimar Ozan V. Tüzün ve Yönetim Kurulu Üyelerine "hayırlı olsun" ziyaretinde bulundu.

AYAMDER Başkanı Mustafa Fidan Vursavuş, kent dokusunu bozmayacak modern projeler üretilmesi, dokuyu bozacak projelerin ise engellenmesi gerektiğini söyleyerek müteahhitliğin bir kimliğe kavuşturulması arzusunda olduklarını, Müteahhitlik Kanunu üzerinde çalışmalar yapıldığını ifade etti. Vursavuş, "Örneğin berber çırağı 2 yıl çalışıp, işi öğrenmeden tıraş yapamaz ama biraz paranız varsa hemen müteahhit olursunuz. Türkiye Müteahhitler Konfederasyonu bu konuyla ilgili yasa teklifi hazırladı. Bakanlığa sunuldu. Çıkmasını bekliyoruz. Önüne gelen herkesin müteahhit olmaması gerekir. Yasa çıkarsa siz mimarlarında eli rahatlar. Kentin sıkıntılarını biliyoruz. Sıkıntı hepimizin ortak sıkıntısıdır. Birlikte hareket etme kültürüyle sıkıntıları ivedi bir şekilde çözmek için sizlerle işbirliği yapmaya hazırız. Biz kentimize güzel kimlik kazandırmak istiyoruz. Doğanın yapmadığı binaları siz çiziyorsunuz, biz yapıyoruz. Bu binalarında bu kentin dokusuna, ülkenin kimliğine, gelecek kuşaklara iyi bir miras bırakmamız lazım. Kötü olanları önlememiz lazım" dedi.

"HAKSIZ REKABET ORTAK SORUNUMUZ"

Mimarlar Odası Adana Şube Başkan Yardımcısı Mimar M. Murat Ulaş, Genel Sekreter Mimar Eren Tümer, Yönetim Kurulu Üyeleri Mimar Nusret Baş, Mimar Mine Kınalı ve Mimar İrem Yaycıoğlu'nun hazır bulunduğu ziyarette konuşan Başkan Mimar Ozan V. Tüzün, özellikle imar yönetmeliklerin farklı yorumlanmasının mimarları etkilediği kadar müteahhitleri de etkilediğini söyledi. Tüzün, "Bilindiği gibi haksız rekabet, kentin yapılaşması, çarpık yapılaşma, kentin büyümesinden ziyade şişmesi hepimizin ortak sorunudur. Çok sayıda yönetmeliğin yürürlükte olması ve farklı yorumlanmasının haksız rekabete neden olduğunu görüyor ve üzülüyoruz. Üyelerimizle birlikte hareket ederek bu işi çözmek istiyoruz. Bu olumsuzluklardan sizlerin de etkilenmiyor olması mümkün görünmüyor, birlik olursak çözüm yönünde daha kuvvetli adımlar atabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.

Bir başka önemli konunun Adana'nın merkezinde kentsel dönüşüm adı altında sürdürülen yapılaşma olduğunu söyleyen Tüzün, "10 dairelik parsellere 20 daire yapılacak olmasını yaşam alışkanlıklarımız ve konforu bakımından sürdürülemez olduğunu düşünüyoruz. 5 metre kare odada, 12 metrekare mutfağı içinde olan bir salonda yaşanamayacağı gibi bu yoğunluk artışı büyük alt yapı sorunları doğurarak ciddi ekonomik kayıplar yaşatacak hale gelebilecektir" diye konuştu.

Başkan Mimar Tüzün, Mimarlar Odası tarafından kurulan Kentsel Dönüşüm Komisyonu'nun bu konuda öneriler geliştireceğini ve yaşanabilir konutlar üretilmesinin koşullarını kamuoyu ile paylaşacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim