• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

TUSKON'un hedefi Hindistan pazarı

TUSKON Başkanı Ahmet Çiğer, Hindistan'ın 500 milyar dolarlık ithalat yaptığını ancak kendi paylarının yüzde 1 bile olmadığını dile getirerek hedeflerinin Hindistan pazarında büyümek olduğunu söyledi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer, Hindistan ekonomisinin son 20 yılda çok büyüdüğünü belirterek, "500 milyar dolarlık ithalatları var. Ancak bizim bundaki payımız yüzde 1 bile değil. TUSKON olarak iş adamlarımızın Hindistan'daki ticari fırsatları değerlendirip bu payı hızla artırmalarını hedefliyoruz" dedi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Türkiye - Hindistan - Orta Asya Ticaret ve Yatırım Forumu düzenledi. İstanbul'da düzenlenen organizasyona TUSKON Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer, Hindistan - Türkiye İş Dünyası Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şeker, Hindistan Dışişleri Bakanlığı Avrasya Dairesi Eş Başkanı Ajay Bisaria ve Hindistan İstanbul Başkonsolosu Manish Gupta katıldı.

TUSKON Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer, yatırım forumunun açılışında yaptığı konuşmada son 10 yıl içerisinde Türk ekonomisi büyük bir ivme yakaladığını belirterek, şunları söyledi:

"Hindistan ekonomisi son 20 yılda çok büyüdü. 500 milyar dolarlık ithalatları var. Ancak bizim bundaki payımız yüzde 1 bile değil. TUSKON olarak iş adamlarımızın Hindistan'daki ticari fırsatları değerlendirip bu payı hızla artırmalarını hedefliyoruz. Hindistan yakın gelecekte dünyanın yıldız ülkelerinden biri olacak. Geçen yıl iki ülke arasında 6,2 milyar dolarlık ticaret hacmi oluştu. Ancak bu çok küçük bir rakam. Türk mobilya üreticilerinden oluşan bir delegasyon kısa bir süre sonra Hindistan'a gidecek. Bu tarz etkinliklerin sayısını artırmalıyız. İnşaat ve alt yapı alanında ortak işler yapabiliriz. Muhtemel projeleri ikili iş görüşmeleri ile yapacağız.""

"Hindistan 1 trilyon dolarlık alt yapı yatırımı yapacak "

Hindistan'ın İstanbul Başkonsolosu Manish Gupta da, iki ülkenin ekonomik anlamda iş birliğine odaklanması gerektiğini ifade etti. Gupta, Türkiye ekonomisinin dünyanın en büyük 17'nci, Hindistan'ın da en büyük 4'üncü ekonomi olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti:

"Hindistan, Türkiye'nin iş birliği yapmak istediği bir ülke. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde iki ülke arasındaki ticaret hacmini daha yukarı seviyelere çekmek istiyoruz. İkili iş birliği çalışmalarının arttırılması için bakanlık düzeyinde çalışmalar yapıldı. Hindistan'ın 1 trilyon dolarlık alt yapı yatırımı olacak ve Türk firmalarını bu ihalelere bekliyoruz. 100 Hintli firma şu an Türkiye'de çalışmalar yapıyor Sermaye ve teknoloji kullanımında verim artmalı. Önümüzdeki 5 yıllık dönemde enerji alanında 235 milyar dolarlık yatırım olacak. Hindistan genç bir ülke. Ülkede şu anda 269 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi var. Bunu artırmak istiyoruz.  2050 yılında Hindistan'ın Çin'i geçerek dünyanın en kalabalık ülkesi olması bekleniyor. 2025 yılında en büyük tüketici pazar olacağımızı düşünüyoruz. Türkiye ile  Eczacılık ve kimya alanlarında ortak girişimler düzenlenebilir."

Hindistan-Türkiye İş Dünyası Derneği Başkan Yardımcısı Ali Şeker ise, Türkiye ile Hindistan arasında benzerlikler olduğunu vurgulayarak, "2002 yılından beri Hindistan'dayım. Türkiye'nin yerini dahi bilmiyorlardı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi şuan 6,2  milyar dolara varmış durumda. 90 bin turist geçtiğimiz yıl Hindistan'dan Türkiye'ye geldi. Amacımız Hindistan'la Türkiye arasında istikrarlı ilişkiler kurmak. Kısa süre önce Hintli bir iş adamı Adana'ya 500 milyon dolarlık yatırım yaptı. Bu yatırımların artacağından şüphem yok" ifadelerini kullandı.

"Türkiye gerçek anlamda bir köprü "

Hindistan Dışişleri Bakanlığı Avrasya Dairesi Eş Başkanı Ajay Bisaria, Türkiye'nin gerçek anlamda bir ticaret köprüsü olduğunu söyledi.

Bisaria, "İş konusunda son derece güçlü iki ülke arasındaki ticari ilişkileri arttırmak adına bu forumu düzenledik. 3. ülkelere Türkiye ile beraber ulaşmanın gayreti içindeyiz. Türkiye gerçek anlamda bir köprü.  Amacımız kazan kazan politikası ile iki ülkeye de gelir sağlamak. Birbirimize çok benzeyen iki toplumuz. Ekonomilerimizde birbirine çok benziyor. Her iki ülkede de cari açık sorunu var. Ancak esas olan burada yenilikçi ve fırsatlara açık özel sektörün var  olması. Türkiye'nin 50 milyar dolarlık ciddi bir ticaret hacmi var. Türkiye'nin hazır bir pazarı var fakat bizim böyle bir durumumuz yok. Hindistan'ın bir çok Orta Asya ülkesi ile kontağı yok. Bunu Türkiye ile başarabileceğimize inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

İki ülke arasındaki ticaret potansiyeline değinen Bisaria, "Kazakistan ve Rusya ile Hindistan'ın bir boru hattı projesi var. Bu proje, Türk yatırımcılar için bir fırsat oluşturuyor. Burada Türk firmaların inşaat sektöründeki tecrübelerini kullanmalıyız. Hindistan'ın da IT alanında büyük desteği olabilir. Türk Hava Yolları'nın başarısı dünyanın dilinde. Belki yakın gelecekte Hindistan Hava Yolları ile Türk Hava Yolları anlaşma yapıp ortak uçuşlar yapar" şeklinde konuştu. 

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim