• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

TÜSİAD karıştı!

Genel Kurul'da Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton, "TÜSİAD 28 Şubat'a yeşil ışık yaktı mı?" diye sordu. TÜSİAD Başkanı Yılmaz'ın mesajı ise "Değişelim" oldu.
Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD)'ın 44. Genel Kurulu İstanbul’da yapıldı. TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz'ın konuşmasının ardından söz almak isteyen Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton ile Divan Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin arasında gerginlik yaşandı. Yılmaz'ın kürsüden alkışlarla inmesi sonrası sarıldığı Alaton'u cevabı “Değişmeyen tek şey değişimdir, değişelim” diyerek yatıştırmaya çalıştı. 
 
Hüsnü Özyeğin, Yılmaz'ın konuşmasının ardından “Soru sormak isteyen var mı?” diye sorunca Alaton kürsüye çıkarak konuşma yapmak istediğini söyledi. Özyeğin, soru-cevap bölümünde olduklarını hatırlattı ve Alaton'un konuşmayı daha sonra yapabileceğini ifade etti. Alaton ise “Hepinizden utanıyorum bana konuşma hakkı vermediğiniz için” dedi. Ardından yapılan oylama sonrası Alaton'un konuşması yönünde karar çıktı.
 
Alaton'dan 28 Şubat sorusu 
 
Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton, 1997’de TÜSİAD’ın bir demokrasi raporu hazırladığını ancak dağıtmadan arşive kaldırdığını söyledi. Alatan, TÜSİAD tarihinde bir ilk yaşandığını ve raporun ibraz edilemediğini söyledi.
 
Alaton sözlerine şöyle devam etti: “Bu olay 23 Ocak 1997 günü yaşandı. Ertesi gün gazete manşetlerinde TÜSİAD demokrasi istemiyor olarak çıktı. Aradan 36 gün geçtikten sonra 28 Şubat geldi. Şimdi sizlere soruyorum. TÜSİAD’ın daha önce yaktığı bu ışığın bu darbeye katkısı ne kadardır?”
Alaton o günden sonra TÜSİAD’ın umutsuz bir vaka olduğuna inandığını belirterek “Toplumdan kopmuş, fildişi bir kulede yaşayan insanlarla birarada olamam dedim ve TÜSİAD’dan koptum” diye konuştu.   
“Şu an gelinen noktadan umutluyum, onun için buradayım” diyen Alaton konuşmasını, “Bugün TÜSİAD uyandı, TÜSİAD'a demokrasi geldi' sözleriyle noktaladı. 
Kürsüden alkışlarla inen Alaton'u sarılan TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz'ın Alaton'a cevabı “TÜSİAD rapora sahip çııkmıştır. Değişmeyen tek şey değişimdir, değişelim” oldu. 
Alaton'dan sonra Mehmet Şuhubi kürsüye çıkarak, Alaton'a, “TÜSİAD'a küçültücü sözler söyleyemezsin. Ben seni severim ama bu uslübu da kabul edemem” diye tepki gösterdi.
'Alaton boykot etmedi'
1997-1998 döneminde TÜSİAD başkanlığı yapan, daha sonra da Yüksek İstişare Konseyi Başkanlık Divanı'nda görevlerde bulunan Muharrem Kayhan da kürsüye çıkarak, İshak Alaton'un TÜSİAD'ı boykot etmediğini, TÜSİAD çalışmalarının büyük bölümünde olduğunu söyledi. Kayhan, “Biz bu raporu yayımladıktan sonra Genelkurmay zehir zemberek bir açıklamayla bizim bu raporu tenkit ederek, ‘Ya fikirsiz bilgi sahibi ya da bilgisiz fikir sahibi' dedi. Bu raporla ilgili yeşil ışık yakmak ne demek, bize kırmızı kart göstermeye kalktılar” diye konuştu.
TÜSİAD endişelerini sıraladı
Genel Kurul'da gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz ise dünyanın yeni çerçevesinin çizildiği bir ortamda, Türkiye'nin kendisini tüketen, şiddetli, yıkıcı ve kazananı olmayacak bir kavgayla, enerjisini harcamakta olduğunu söyledi.
Siyaset dışı örgütlenmelerin, devlet kurumları aracılığıyla siyaseti etkilemeye çalışmasının kendilerini tedirgin ettiğini söyleyen Yılmaz sözlerine “Birbiri ardına hazırlanan bir takım kanunlar, bizi tereddüte düşürüyor. İnternette özgürlük sınırlarını düzenleyen kanun tasarısının, iletişim özgürlüğü üzerine, kara bir bulut gibi çökeceği görüşü hayli yaygın. Torba Tasarı, internette sansür uygulamalarını artıracak nitelikte bir düzenlemeye doğru yöneliyor” şeklinde devam etti.
'Baskı kurulan ülkeye yatırım gelmez'
TÜSİAD’ın Türkiye’nin dinamosu olduğunu, hiçbir engellemenin bu gücü kendilerinden alamayacağını söyleyen Yılmaz, “Vergi cezalarıyla baskı kurulan, ihale yasası onlarca kez değişen bir ülkeye yabancı sermaye gelmesi mümkün değil” dedi.
Geçtiğimiz hafta Koç Holding'in şirketlerinden TÜPRAŞ’a 412 milyon liralık ceza kesilmişti.
TÜSİAD'ın talepleri
TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, en kısa sürede gerçekleşmesini istedikleri maddeleri şöyle sıraladı:
-Mevcut siyasi dalgalanmaların ve 2014 seçimlerinin ekonomi üzerindeki etkisinin bertaraf edilmesi.
-Türkiye'yi terör ve şiddet ortamından kalıcı bir şekilde arındıracak olan çözüm sürecinde şeffaf adımlar atılması.
-Avrupa Birliği üyelik sürecinde 3-4 yeni başlık açılması.
-Yüzde 10 olan seçim barajının düşürülmesi.
-Merkez Bankası'nın yüzde 5 enflasyon hedefinin yakalanması.
-Yürüyüş ve gösteri gibi başlıklar gibi temel hak ve özgürlüklerin alabildiğince genişletilmesi.
TÜSİAD'ın öngörüleri
TÜSİAD'ın toplantı öncesinde dağıtılan 2014'e yönelik öngörülerini içeren raporda beklentiler sıralandı. TÜSİAD, hükümetin yüzde 4 olan büyüme tahminine karşılık bu yıl büyümenin yüzde 3.4 olmasının bekliyor.
Derneğin enflasyon tahmini yüzde 7.6 ile hükümetin yıl sonu tahmini olan yüzde 5.3'ün 2.3 puan üzerinde.
TÜSİAD'ın işsizlik beklentisi ise yüzde 10.7 seviyesinde.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim