• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Türkmenistan Ekonomi Bakanından Türk Bulgur Ve Makarnasına Övgü

Türkmenistan Ekonomi Bakanından Türk Bulgur Ve Makarnasına Övgü
7. Türkmenistan Türk İhraç Ürünleri Fuarına katılan Makarna Bulgur Bakliyat, Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu standı, büyük ilgi gördü.

7. Türkmenistan Türk İhraç Ürünleri Fuarına katılan Makarna Bulgur Bakliyat, Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu standı, büyük ilgi gördü. Fuar açılışını gerçekleştiren Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş,Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Şamuhammet Durdulyyew MBTG standında tadına baktıkları bulgur ve makarnaya övgü yağdırdı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri bünyesinde faaliyet gösteren Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta 7. Türkmenistan Türk İhraç Ürünleri Fuarı'na katıldı. Fuar süresince makarna, bulgur ve bakliyat ürünlerinden bitkisel yağlar kullanılarak yapılan yemeklerin sunulduğu MBTG standı büyük ilgi görürken adeta ziyaretçi akınına uğradı. Fuar boyunca, ziyaretçilere makarna, bulgur, bakliyat ve bitkisel yağlarla yapılan çeşitli yemeklerin yanı sıra üzerinde bulgurun faydalarının ve yemek tarifinin yer aldığı 200 gramlık 1.000 adet bulgur numunesi içeren kese; bulgur, makarna ve mercimek çorbası tariflerini içeren 3.000 adet Türkmence yemek tarifi kartı, Türkmence broşürlerimiz ve ihracatçılar kataloğumuz ve MBTG tarafından hazırlanan promosyon seti (çanta, önlük, eldiven) dağıtıldı. 7. Türkmenistan Türk İhraç Ürünleri Fuarının açılışı, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Şamuhammet Durdulyyew, Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Mustafa Kapucu, DEİK Başkanı Ömer Cihat Vardan, TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, MBTG Başkanı Mehmet Surur Aydın, Hububat Sektör Kurulu Başkanı Şahin Batallı, MBTG Yönetim Kurulu üyeleri Aydın Soyyiğit ve Turgay Bağçıvancıoğlu katılımıyla gerçekleştirildi. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve beraberindeki heyet MBTG standını ziyaret ederek yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Fuar süresince Türkiye'nin en önemli ihraç ürünleri arasında yer alan ve dünyanın birçok ülkesinde tanıtımı gerçekleştirilen bulgur ve makarna yemeklerini de tadan Bakan Elitaş, çok beğendiğini belirterek, tanıtım çalışmalarından dolayı MBTG başkan ve üyelerini kutladı.

TÜRKMENİSTAN TÜRKİYE VE GAZİANTEP İÇİN ÖNEMLİ BİR PAZAR

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ile TİM'e bağlı olarak tanıtım faaliyetlerini sürdüren 15 tanıtım gurubu olduğunu belirterek, MBTG'nin de GAİB bünyesinde faaliyet gösterdiğini ifade etti. MBTG'nin önemli bir misyon üstlendiğini de belirten Çıkmaz, uluslararası gıda fuarları yanında çeşitli ülkelerde yürütülen tanıtım çalışmaları ile makarna, bulgur, bakliyat ve bitkisel yağların dünya pazarlarında daha iyi tanınması ve pazarlanmasına zemin hazırladığını ifade etti. Fuar ile ilgili de görüşlerini ifade eden Başkan Çıkmaz, fuarın en etkin stantlarından birisine sahip olan MBTG standında sadece ürünlerin tanıtımının yapılmadığını aynı zamanda Türk yemeklerinin de gözler önüne serildiğini kaydetti. Türkmenistan pazarları değerlendiren Başkan Çıkmaz "Türkiye'nin olduğu gibi Gaziantep ve bölgemizin de Türkmenistan'a önemli düzeyde ihracatı bulunmaktadır. Türkmenistan'a 2015 yılında makarna, bulgur, bakliyat ve bitkisel yağlar ürünlerinde toplam 5 milyon 811 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir. En çok ihracatımız bitkisel yağlar grubunda gerçekleşirken, bitkisel yağ ihracatımız 3 milyon 147 bin doları bulmuştur. Toplam makarna ihracatımız ise 1 milyon 601 bin dolar olarak gerçekleştirilmiştir. Toplam bakliyat ihracatımız 758 bin dolar, toplam bulgur ihracatımız ise 200 bin dolar olmuştur. MBTG, Türk markalı makarna, bulgur, bakliyat ve bitkisel yağ ürünlerini dünyaya tanıtma konusunda başarılı bir fuar daha gerçekleştirmiş, Türkmenistan'da ülkemizi başarılı bir şekilde temsil etmiştir" dedi

MBTG DÜNYA GIDA FUARLARININ GÖZDESİ

Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu'nun çalışmaları hakkında bilgi veren MBTG Başkanı Surur Aydın ise, MBTG'nin dünya gıda fuarlarının gözdesi olduğunu anlattı. Aydın, "Türkmenistan'da Türk ürünleri hali hazırda piyasada egemen durumdadır. Türkmenistan ile olan kardeşliğimizin ve ürünlerimizin kalitesinin bunda etkisi göz ardı edilemez. Bulguru tüm dünyaya tanıtma misyonumuza ara vermeden devam ediyoruz. Türkmen kardeşlerimizin de bulgura aşina olması ve bulguru sevmesi bizi sevindirmiştir. Türkmenistan'a makarna, bulgur, bakliyat ve bitkisel yağlar ihracatımız 2015 yılında yaklaşık 6 milyon dolara ulaşmıştır. Yaptığımız faaliyetlerle ürünlerimizin kalitesini tüm dünyaya anlattığımız gibi Türkmenistan'da da Türk ürünlerinin ne kadar sağlıklı ve kaliteli olduğunu anlattık. Hedefimiz Türkmenistan'a olan ihracatımızı 10 milyon doların üzerine taşımak" ifadelerini kullandı.

Türkmenistan Ekonomi Bakanından Türk Bulgur Ve Makarnasına Övgü

Türkmenistan Ekonomi Bakanından Türk Bulgur Ve Makarnasına Övgü

Türkmenistan Ekonomi Bakanından Türk Bulgur Ve Makarnasına Övgü

Türkmenistan Ekonomi Bakanından Türk Bulgur Ve Makarnasına Övgü

Türkmenistan Ekonomi Bakanından Türk Bulgur Ve Makarnasına Övgü

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim