• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 24 °C

Türkmeneli Şehitleri Ankara‘da Anıldı

Türkmeneli Şehitleri Ankara‘da Anıldı
Türkmeneli Dernekler Federasyonu tarafından, Ankara'da Irak Türkmenleri Şehit Günü Anma Toplantısı gerçekleştirildi.

Türkmeneli Dernekler Federasyonu tarafından, Ankara'da Irak Türkmenleri Şehit Günü Anma Toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantı Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı Dr. Aydın Beyatlı'nın konuşması ile başladı. Beyatlı Irak'ta AFAD, TİKA ve Kızılay'ın yardımları konusunda bilgi verirken, bu kurumlara teşekkür etti. Beyatlı Türkiye'nin, Irak'ın değişik illerinde patlama sonucu yaralananları ambulans uçaklarla Ankara'da tedavi ettiğini, Irak halkları olarak bunu hiç unutmayacaklarını söyledi.

Beyatlı konuşmasında, "Iraklı sağlıkçılar olarak bizde reddi cemil ve insanî görevimizi yapmak istediğimiz için deprem anında Van'da, terörden zarar gören yerlerde Hatay'ın Yayla Dağı'nda Suriyeli Türkmen kardeşlerimize sağlık hizmetinde bulunduk. Biz bir bütünüz ve öyle kalacağız. Bugün Türkmeneli'de güvenlik ve geleceğe dönük çalışmalarda oluşmaya başlayan ciddi boşlukları Irak'ın başka komşu ülkeleri doldurmak peşindedir. Buna ciddî bir şekilde eğilmemiz için ülkemizin saygın kuruluşlarının dikkat etmesi elzemdir. Aksi takdirde o bölgelerde istenmeyen ve hiç tasvip etmediğimiz, üzüntümüze sebep olacak manzaralar çıkabilir" dedi.

Kerkük Vakfı Başkanı Erşat Hürmüzlü ise, "Türkmenlerin milli mücadelesini her zaman demokratik platformlarda arayan bu liderler, Irak'ın gelişmesinde büyük rol oynamış, bağlı bulundukları devlete hizmet etmiş, barışçı, uygar ve entelektüel yapıya sahip kişilerdi. Onları kaybedeli 36 yıl oldu. Yerleri kolay doldurulmayacak liderlerimizi, şehitler günü ilan ettiğimiz bu günde rahmetle anıyor, Irak Türkmen toplumuna başsağlığı diliyoruz. Bu uygar akımın mensubu olan Irak Türkmenleri ne yazık ki bu sıralarda IŞİD saldırılarından en çok zarar gören toplum olmuş, hemen hemen bütün yerleşim bölgeleri işgale uğramış ve on binlerce aile mecburi göçe zorlanmıştır. Ancak bütün bu acı tecrübelere rağmen Türkmenler, Irak vatandaşlığı şuurunu kaybetmemiş, Arap, Kürt ve Kildani ve Aşurilerle bağlarını devam ettirerek, özgür ve onurlu yaşama yolundaki bir toplumun oluşturulması için verilen mücadeleye katkıda bulunmuşlar ve bu halklarla beraber yaşamanın zaruretine inanmışlardır" dedi.

Irak ile İlişkiler Genel Müdürü Yardımcılığı Daire Başkanı Ali İhsan İzbul'da, dışişleri olarak bakan, bakan yardımcısı ve tüm üste düzey yönetim olarak Türkiye'nin Türkmen soydaşlara bugüne kadar olduğunu gibi en güçlü desteğin devam edeceğini belirtti. Daha sonra AK Parti Milletvekilleri Burhan Kayatürk, Prof. Dr. Burhanettin Uysal, MHP Milletvekilleri Oktay Vural, Prof. Dr. Ümit Özdağ ve eski Bakan Hasan Celal Güzel, 24. Dönem AK Parti Milletvekili ve Sosyal Politikalar Başkan Yardımcısı Ayşe Türkmenoğlu tarafından, Türkmenlerin sıkıntıları ve Irak'ta yaşanan gelişmeler masaya yatırıldı.

Toplantı sonrası katılımcılar federasyon tarafından hazırlanacak olan taslağın Türkmen deklarasyonu üzerinde mutabakat sağlamak amacı ile partilerin milletvekilleri tekrar bir araya gelip müştereken deklarasyonun imzalanması konusunda mutabakata varıldı. Konuşmaların ardından şehitler için dua edildi. Son olarak, AFAD, Kızılay ve TİKA başkanlarına teşekkür plaketi verildi. Toplantıya AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal, MHP Gurupbaşkenvekili Oktay Vural, Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Dışişleri Bakanlığı adına Irak ile İlişkiler Genel Müdürü Yardımcılığı Daire Başkanı Ali İhsan İzbul, Ak Parti Sosyal Politikalar Başkan Yardımcısı 24. Dönem Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, 24. Dönem Bursa Milletvekili Tulin Erkan Kara, eski Bakan Hasan Celal Güzel, AFAD Başkanı Fuat Oktay ve Kızılay Genel Müdür Yardımcısı Alper Küçük, TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan, Kerkük Vakfı Başkanı Erşat Hürmüzlü, Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan, rektörler, basın yayın ve tv temsilcileri, Türkmen STK temsilcileri katıldı.

Türkmeneli Şehitleri Ankara‘da Anıldı

Türkmeneli Şehitleri Ankara‘da Anıldı

Türkmeneli Şehitleri Ankara‘da Anıldı

Türkmeneli Şehitleri Ankara‘da Anıldı

Türkmeneli Şehitleri Ankara‘da Anıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim