• BIST 9674.32
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C

Türkmen Dernekleri: Katledilen Ferhat’ın okulda olması gerekiyordu

Türkmen Dernekleri: Katledilen Ferhat’ın okulda olması gerekiyordu
Suriye'deki iç savaştan ailesi ile birlikte kaçarak Gaziantep'e gelen 13 yaşındaki Ferhat Seyrek 250 lira için vahşice katledildi.

Suriye'deki iç savaştan ailesi ile birlikte kaçarak Gaziantep'e gelen 13 yaşındaki Ferhat Seyrek 250 lira için vahşice katledildi. Gaziantep'te önceki gün yaşanan bu çocuk cinayetine Türkmen sivil toplum kuruluşları tepki gösterdi. Suriye Birleşik Türkmenler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Seyit Aytekin, katledilen Ferhat'ın ailesine yardımcı olacaklarını belirterek, "Suriyeli olması aslında bütün insanlar adına utanç verici bir olay. Bu çocuk, şu an bizim için şehit mertebesindedir. Bir çocuk para için veya herhangi bir şey için kullanılıyorsa ve bunun cevabı ölüm oluyorsa ve ne yazık ki kafası kesilerek öldürülmüştür. Ailesi ve bizler şu an çok ağır bir durumdayız. Bir travma yaşıyoruz şu an." dedi. Yaşanan olayın kabul edilemez olduğunu belirten Aytekin, Suriyeli mültecilerin Türkiye'de maddi manevi her türlü sıkıntıyı yaşadıklarını söyledi.

Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin, bu tür olaylar karşısında sağduyulu olması gerektiğine dikkat çeken Aytekin, "Bu yaşanan olayın arkasında herhangi bir politik veya başka bir şey yok. İnsanların sakin ve sağduyulu olması lazım. Bu olayların olmaması için bu insanlara, bu yetkili kişilere en azından bu durumların göz ardı edilmesi gerekiyor, çünkü sığınmacılar çok zor şartlar altında yaşıyor. Bütün sığınmacı kardeşlerimiz aynı zorluklarla çarpışıyor, buna bir çare bulmamız yine toplumumuzun elinde. Ne yazık ki arada sırada böyle vahşi insanlar da çıkabiliyor. Bunu bütün topluma mal etmek yanlış olur. Suriye Birleşik Türkmenler Derneği olarak bir şeylerin altından bir şeyler çıkartmadan, duygusal davranmadan, hesap ederek yaparsak bu insanlara bu fırsatı vermeyiz." diye konuştu.

Suriyeli çocuk mültecilerin 10-12 yaşlarında okula gitmek yerine çalışmak zorunda olduğunu söyleyen Aytekin, Ferhat'ın, ailesini geçindirmek için katledildiğini belirtti. Türkiye'ye hiç kimsenin kendi isteğiyle gelmediğini vurgulayan Aytekin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Buradaki mülteciler şu an maddi manevi her türlü sıkıntıyı yaşıyorlar. Bizim onlara yardım etmemiz gerekirken, onlara ayrı bir zorluk çıkartmamız insanlığımızla bağdaşmaz. Bu yaşananları hiç tasvip etmiyoruz, o caninin de en ağır cezayı almasını istiyoruz, bu davanın peşinde olacağız. O şehit kardeşimizin ailesinin acısını biraz dindirmek için biraz üzerinde kalacağız. Bu insanlar buraya mağduriyetten, mecburiyetten geldiler. Buraya hiçbir vatandaş kendi isteğiyle gelmedi. Herkes ailesini geçindirmek için 10 yaşında 12 yaşından itibaren çalışmak zorunda. Bu çocuğun da ailesini geçindirmek için çalışması ve katledilmesi bizi ayrıca üzüyor. O çocuğun okulda olması gerekiyordu normalde. Biz de bu işin üzerinde duracağız."

Suriye Türkmen Gençlik Kolları Başkanı Eyüp Ahmet Aga ise önceki gün Gaziantep'in Karayılan Mahallesi'nde yaşanan Suriyeli Ferhat cinayetini kınayarak, "Ferhatımıza yapılan bu çirkin cinayeti şiddetle kınıyoruz. 12 yaşındaki bir çocuğumuzu kaybettik. Suriye Türkmen Gençlik Kolları olarak bunun takipçisi olacağız. Emniyet müdürümüze çok teşekkür ederim, birkaç saat geçmeden caniyi yakaladılar. Umuyoruz ki en ağır cezayı alsın bu cani ki başka caniler ortaya çıkmasın." ifadelerini kullandı.

Suriye'deki savaş yüzünden Türkiye'ye sığınan ailelerin çocuklarını okutamadığına değinen Aga, "Suriye'den gelen çocuklarımız okuyamıyor. Bu çocuklar ne olacak, bu çocukların gelişi ne olacak şimdi? Benim de 14 yaşında bir çocuğum var maalesef okula gidemedi. Türk hükümeti buna bir el atarsa tüm desteğimizi veririz." diyerek sözlerini tamamladı.

Ferhat Ali, yerleştikleri mahalledeki buzdolabı tamircisinin yanında çalışmaya başladı. Kısa süre önce cezaevinden çıktığı öğrenilen Cengiz P., Suriyeli çocuğun çalıştığı iş yerine gelerek, ustasına verilmek üzerine kendisine bırakılan 250 lirayı almak istedi. Cengiz P., bu isteğine olumsuz cevap veren Ferhat'ı iş yerinin arka tarafına götürüp boğazını keserek öldürmüştü.

Cihan

Türkmen Dernekleri: Katledilen Ferhat’ın okulda olması gerekiyordu

Türkmen Dernekleri: Katledilen Ferhat’ın okulda olması gerekiyordu

Türkmen Dernekleri: Katledilen Ferhat’ın okulda olması gerekiyordu

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim