• BIST 9079.97
  • Altın 2308.181
  • Dolar 32.3232
  • Euro 35.0459
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

"Türklere 2 yıl sonra vize serbestisi mümkün"

"Türklere 2 yıl sonra vize serbestisi mümkün"
Avrupa'dan gelen açıklamada Türk vatandaşlarına 2 yıl sonra vizenin serbest olabileceği belirtildi.

AB Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, koşulların yerine getirilmesi durumunda iki yıl içinde Schengen Bölgesi'ne seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarına vize zorunluluğunun kaldırılmasının mümkün olduğunu söyledi.Hahn, Alman "Die Welt" gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB ile müzakerelerde temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenliği içeren 23. ve 24. başlıkların mümkün olduğu kadar erken bir zamanda açılması gerektiğini belirterek, bu başlıkların müzakere sürecinin sonunda kapatılmasını istedi.


"Brüksel iki yıldan beri Ankara ile vizelerin liberalleşmesi konusunda görüşüyor. Hedef 2017. Bu gerçekçi mi?" şeklindeki soruya karşılık Hahn, "Bana göre öngörülen koşullar yerine getirildiği takdirde, iki yıl içinde Schengen Bölgesi'ne seyahat eden Türk vatandaşlarına yönelik vize zorunluğunun kaldırılması mümkündür" yanıtını verdi.Hahn, ancak o zamana kadar, işler durumda olan sınır yönetimi, biyometrik pasaportlar ve sahte seyahat belgeleri konusunda AB ile işbirliği içinde olunması gibi çok sayıda madde üzerinde çalışılması gerektiğini belirtti.Suriye'den kaçan sığınmacılar konusuna da değinen Hahn, Türkiye'deki sığınmacı kamplarının uluslararası standartlara uygun olduğunu kaydetti.


Türkiye'nin AB'nin desteğine ihtiyaç duyduğunu ifade eden Hahn, bunun için kendisinin 1 milyar avroyu vermeyi önerdiğini, ancak diğer taraftan Türkiye'nin daha fazla sınır kontrollerini yapması ve insan kaçakçılarına karşı mücadele etmesini istedi.
"Türkiye AB için büyük ekonomik ağırlığı olan çok önemli stratejik partnerdir. Ekonomik konularda iş birliği önceliklerimizden biridir. Gümrük Birliği'nin geliştirilmesi ağırlık maddemizdir" diyen Hahn Türk şirketlerinin, Avrupa'da 600 bin kişinin istihdam için sorumlu olduğuna işaret etti.Hahn, Türkiye'nin şu anda Avrupa'ya doğru yönelmediğini savunarak çeşitli alanlarda iyileşmelerin yapılması gerektiğini kaydetti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim