• BIST 9069.65
  • Altın 2324.847
  • Dolar 32.37
  • Euro 34.967
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

Türkiye'yi uçuracak anlaşma imzalandı

Türkiye'yi uçuracak anlaşma imzalandı
Dün Irak'ta atılan tarihi imza Türkiye'ye büyük maddi kazanç getirecek.

Irak Merkezi Hükümeti ile Kürt Yönetimi kritik anlaşmayı yaptı. 550 bin varillik petrol karşılığında Kürt Yönetimi bütçeden % 17 pay alacak. Peşmergenin maaşı Irak'tan gidecek.

Irak'ta merkezi hükümetle Kürt yönetimi petrol gelirlerinin dağılımı konusunda nihai anlaşmaya vardı. Anlaşma, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ve Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin hazır bulunduğu Irak Bakanlar Kurulu'nca imzalandı. Buna göre, Kerkük'ten günlük 300, Kuzey Irak'taki Kürt bölgesinden de 250 bin varillik petrol Bağdat Merkezi Hükümeti'ne verilecek. Petrolün Irak Devlet Petrol Pazarlama Şirketi'nde (SOMO) toplanacağı, IKBY'deki boru hattından ihraç edileceği belirtiliyor. Kürt Bölgesel Yönetimi'nin de SOMO şirketinin yönetim kurulunda bir koltuğu olacak. Irak Maliye Bakanı Hoşyar Zebari, toplam 550 bin varil petrolün Türkiye üzerinden ihraç edileceğini bildirdi. 

BÜTÇEDEN PEŞMERGEYE PARA 

Bağdat Merkezi Hükümeti, Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bütçeden yüzde 17 payı kesintisiz verecek. Irak Kara Kuvvetleri'ne ayrılan bütçeden Peşmerge'ye de ödeme yapılacağı hususunda anlaşıldı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, petrolün ihracına yardımcı olacaklarını belirterek, "Irak hükümeti, petrole karşılık bütçedeki yüzde 17'lik payımızı kesintisiz ödeyecek. Ayrıca Irak Savunma Bakanlığı'nın bütçesinden, peşmerge maaşlarının ödenmesi için 1 trilyon 200 milyar dinar (1 milyar dolar) pay ayrılacak" dedi. Anlaşma gereğince, Irak hükümetinin, Kürt bölgesindeki memurların maaşlarını düzenli bir şekilde göndereceğini aktaran Barzani, Bağdat'ın, Erbil'e uyguladığı yaptırımları da kaldırdığını kaydetti. Barzani, anlaşmanın hiçbir baskı olmadan yapıldığını da söyledi. 

YILDIZ IRAK'A GİDİYOR 

Anlaşmanın ardından açıklama yapan Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Ankara-Erbil ve Bağdat'ın mutabakat zemini oluşmuştur. Gelecek hafta ya da sonraki hafta Bağdat'a gideceğim, iki gün içinde de Irak Elektrik Bakanı gelecek. Yeni bir açılım yapacağız" dedi. 

DAVALARDAN VAZGEÇİLEBİLİR 

Anlaşmadan sonra Kürt petrolünün Türkiye üzerinden satışını önlemek için uluslararası mahkemelere açılan davalardan da vazgeçilmesi bekleniyor. Bağdat ile Erbil, petrol ihracı ve bütçe paylaşımında yaşadıkları sorunları çözmek için 13 Kasım'da uzlaşmaya varmıştı. Irak hükümeti, Kürt yönetimine 500 milyon dolar göndermeyi, Erbil ise 150 bin varil petrolü Bağdat'a vermeyi kabul etmişti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim