• BIST 9079.97
  • Altın 2323.531
  • Dolar 32.3714
  • Euro 34.8891
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Türkiye'ye 'DNS Korsanlığı' suçlaması

Türkiye'ye 'DNS Korsanlığı' suçlaması
Uzmanlara göre, YouTube'a erişmek için Google'ın DNS adresine başvuran kullanıcılar, devlete ait olan bir internet adresine yönlendiriliyorlar, bu sebeple Türkiye 'DNS korsanlığı' ile suçlanıyor.

Hükümetin Twitter'ı kapatması ile ilgili kararda, Anayasa Mahkemesi engelin kaldırılması için ne gerekiyorsa biran önce yapılması kararını verdi, hüküet bu karar üzerine 24 saat tereddüt etmiş olsa da Twitter erişime açıldı.

İNTERNET HUKUKÇULARI NASIL YORUMLUYOR?

İnternet hukuku uzmanı Zeynep Tüfekçi, Başbakan'ın amacının "sosyal medyayı kötülemek" olduğunu belirtiyor ve ekliyor; "Amaç sosyal medyayı aileye zarar veren, birlik-beraberliği tehlikeye sokan, toplumun dokusunu söken bir unsur olarak göstermek."

GOOGLE, TÜRKİYE'NİN YASAKLARINI KINAMIŞTI

İnternet güvenlik firması Renesys'in yetkilisi Doug Madory'e göre "hükümet interneti sansürleme konusunda son derece ciddi ve bu konuda gerekeni de yapmaya hazır."

Twitter ve Youtube'un sahibi Google, Türkiye'nin yasaklama kararlarını kınamıştı.

BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ 'YÖNLENDİRME' UYGULAMASI

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri Başbakan'ın söylemi doğrultusunda Twitter'a olan erişimi engellemişti. Fakat karardan saatler hemen saatler sonra Twitter kullanıcıları atağa geçtiler. Engeli telefonları üzerinden kısa mesaj servisi ve Google'ın internet adreslerine erişimi sağlayan, kısaca DNS olarak bilinen alan adı sistemleri sayesinde Twitter'a uygulanan erişim yasağını delmeyi başardılar.

Twitter'a uygulanan bu başarısız engelden yaklaşık bir hafta sonra, Erdoğan hükümeti popüler video paylaşım sitesi Youtube'a da erişimi kapattı ve uygulanan kısıtlamaları daha da sıkılaştırdı.

Bir adım daha ileri giden Erdoğan hükümeti, benzeri görülmemiş bir uygulamayla Google üzerinden yapılan bütün aramaların devletin kendi sistemine yönlendirilmesini sağladı.

Google yazılım tasarımcısı Steve Carstensen blogunda yaptığı açıklamada, "Google'ın DNS adresinin Türkiye'deki internet hizmeti sağlayan şirketler tarafından önlendiğini tespit ettiklerini" belirtmişti.

GOOGLE'IN ÇALINMASI

İnternet güvenlik firması Renesys'dan Earl Zmijewk, blogunda yazdığı yazıda bu durumu Google'ın internet adreslerini içeren kitabın çalınmasına benzetmişti. "Türk kullanıcılar Youtube'a ulaşmak için Google DNS adresini kullandıklarında, devlete ait olan bir internet adresine yönlendirildiklerini" belirtmişti.

Bu şu anlama geliyor; Türkiye'deki internet kullanıcıları gerek DNS aracılığı ile olsun, gerek doğrudan olsun, eriştikleri hiçbir internet sitesine güvenemiyorlar. Bunun nedeni de telekomünikasyondan sorumlu yetkililerin internetin "telefon rehberi" olan adres sıralamalarını karıştırarak, özellikle hükümet karşıtı, popüler internet sitelerindeki trafiği bilinçli bir şekilde yönlendirmeleri.

"ÇİN DE BU TEKNİĞİ KULLANIYOR"

İnternet güvenlik firması Renesys yetkilisi Doug Madory, bu tekniğin "daha önce başka yerlerde de kullanıldığını fakat ulusal bir ölçekte ilk kez kullanıldığını" belirtiyor: "Örneğin Çin'de bu tekniği kullanıyor fakat yöntemleri daha farklı, adres sıralamasını karıştırmıyorlar."

"İNTERNET EYLEMCİLERİ YASAKLARI VE SANSÜRLERİ DELECEK YENİ YÖNTEMLER BULUR"

Türkiye artık dünyanın en büyük iki sosyal medya platformuna erişimi engelleyen seçkin kulübün bir parçası.

Renesys yetkilisi Doug Madory'de, halkın VPN (sanal özel hat) adı verilen anonimleştirici bir program kullanmasını tavsiye ediyor.

İnternet hukuku uzmanı Zeynep Tüfekçi, hükümetin "sosyal medyayı kötüleyip, kapatmaya yönelik tutumu devam ederken, Türkiye'deki internet eylemcilerinin de yasakları ve sansürleri delmenin yeni yöntemlerini bulacaklarını" belirtiyor.

Tüfekçi, "Başbakan Erdoğan ona seçimleri kazandıracak yeterli desteğe sahip fakat kazanmaya devam etmesi için bu insanları sosyal medya platformundan uzak tutması gerekiyor. Amacı onları sosyal medyadan soğutmak, yoksa yolsuzlukla ilgili ses kayıtlarını dinleyeceklerini biliyor" diyor.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim