• BIST 9524.59
  • Altın 2497.686
  • Dolar 32.5064
  • Euro 34.7322
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C

Türkiye’ye Birleşik Krallık’tan Yeni Yatırımlar Kapıda

Türkiye’ye Birleşik Krallık’tan Yeni Yatırımlar Kapıda
İngiliz Ticaret Odası'nın yıl sonu değerlendirmelerine göre, şirketlerin birlikte iş geliştirme potansiyelinin ivme kazandığını gösteriyor.

İngiliz Ticaret Odası'nın yıl sonu değerlendirmelerine göre, şirketlerin birlikte iş geliştirme potansiyelinin ivme kazandığını gösteriyor. Türkiye'de İngiliz Ticaret Odası Başkanı Chris Gaunt, bu yılın diğer yıllara kıyasla yatırım açısından daha sakin geçmesine rağmen İngiliz firmalarının Türkiye'de iş yapma iştahının artarak devam ettiğini, Birleşik Krallık pazarında yatırım yapan Türk şirketlerin sayısında da artış gözlendiğini belirtti.

Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesinde kilit rol oynayan, verimli işbirliklerinde arabuluculuk yapan Türkiye'de İngiliz Ticaret Odası'nın yıl sonu değerlendirmeleri, şirketlerin birlikte iş geliştirme potansiyelinin ivme kazandığını gösteriyor. Türkiye'de İngiliz Ticaret Odası Başkanı Chris Gaunt, bu yılın diğer yıllara kıyasla yatırım açısından daha sakin geçmesine rağmen İngiliz firmalarının Türkiye'de iş yapma iştahının artarak devam ettiğini, Birleşik Krallık pazarında yatırım yapan Türk şirketlerin sayısında da artış gözlendiğini belirtti. Gaunt, karşılıklı ticaretin 2016 yılında Türkiye pazarına girmek isteyen Birleşik Krallık şirketlerinin güçlü desteğiyle büyümeyi sürdüreceğini, iki ülke arasındaki ticari temellerin güçlü olduğuna dikkat çekerek, ekonomik büyüme, yükselen orta sınıf, büyük altyapı ve sağlık projelerinin İngiliz şirketlerini cezbetmeye devam ettiğini ifade etti. Son beş yılda Türkiye'ye doğrudan yabancı yatırımda, Birleşik Krallık'ın ilk beş ülke arasında olduğu bildirildi.

Odanın koordinasyonu ile geçtiğimiz yıl boyunca Birleşik Krallık'tan Türkiye'ye yaklaşık her iki ayda bir ziyaret gerçekleşti. Bu ziyaretlerde, ağır makine sanayi, otomotiv, enerji, hızlı tüketim ürünleri, çevre teknolojileri, sağlık, inşaat, iletişim teknolojileri alanlarında, yüzden fazla firma Türkiye'de iş imkanları ve ortaklık arayışları için görüşmelerde bulundu. Odanın İş Geliştirme Birimi Yöneticisi Serenay Yılmaz, geçtiğimiz yıl içinde Birleşik Krallık'a yaptıkları ziyaretlerde ise yüze yakın firmaya Türkiye'deki iş geliştirme imkanları hakkında detaylı bilgi verdiklerini ve bu firmalara lokal ortaklıklar ve yatırım alanında danışmanlık hizmeti sunduklarını ifade etti. Bu çerçevede global enerji ve çevre alanında Birleşik Krallık şirketleri Türkiye'de altyapı çözümleri ve şirket satın alma şeklinde yeni işbirlikleri gerçekleştirildiği kaydedildi.

Resmi ticari kaynakların verilerine göre, iki ülke arasındaki çift taraflı ticaret hacmi, geçen yıl içinde toplamda 16 milyar dolar oldu. Bu hacmin yaklaşık yüzde 65'ini Türkiye'den Birleşik Krallık'a ihracat oluşturdu. İlk ayağı Kasım 2015'te Londra'da geçekleşen "Londra ve İstanbul: Finansal Hizmet Ortaklığını Güçlendirme" organizasyonu da Türkiye'de yeni yatırımlar için mevcut ortama ve gelecek işbirliklerine odaklanıyor. Oda 2016 başında bu etkinliğin devamı niteliğinde, İstanbul'da gerçekleşecek iki organizasyonda da, Birleşik Krallık'tan gelecek iş heyetlerini ağırlayarak Türkiye pazarında iş geliştirmelerine danışmanlık desteğini sürdüreceği bildirildi.

BÖLGESEL ÜS TÜRKİYE

Oda kaynaklarına göre; Türkiye'nin konumu, bölge ticaretindeki etkin rolü, lokal firmaların işbirliğine açık yaklaşımları, esnek ve değişimlere kolay uyum sağlama özellikleri, uluslararası markaların bölgede iş yapma imkanlarını güçlendiriyor. Uluslararası firmalar lokal firmaları satın alma yoluyla hem lokal hem de bölgesel pazarlarda daha hızlı başarıya ulaşıyor. Uluslararası büyük markalar Türkiye'yi bölgesel üs olarak konumlandırıyor ve onlarca ülkeyi Türkiye'den yönetiyor. Global markalardan Coca Cola 90, GE Healthcare 84 , Microsoft 79, Intel 67, Unilever 34, GlaxoSmithKline 30, BHS 42, Schneider Electric 27, Alstom 17, Ericsson 22, Cargill 20, Volvo 30, BASF 35 ülkeyi Türkiye'den yönetiyor. Türkiye'nin gelecek 5 yıl içinde Avrupa'nın 2'inci, dünyanın 16'ıncı üretim üssü olacağı öngörülüyor.

Oda ile 2013 yılından bu yana işbirliği içinde olan Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Ajansı (UKTI), Türkiye dışında üçüncü pazar ülkeler olarak adlandırılan Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, Ukrayna, İran, Moğolistan ve Tacikistan'daki şirketlerle ticari koordinasyonu yürütüyor. UKTI bu ülkelerdeki işbirliği imkanları konusunda Türkiye ve Birleşik Krallık'taki firmaları heveslendirdiği, odanın bu trafikte stratejik ortak olarak görev alacağı kaydedildi.

Türkiye'de İngiliz Ticaret Odası İngiliz firmalarını Türkiye'de iş yapmaya cesaretlendirdiği gibi, Türk ortakları ile üçüncü pazar ülkelerde yeni projeler geliştirilmesine de köprü olacağı, örneğin yakın zamanda Türkmenistan'da stadyum inşaatı yapmakta olan bir Türk inşaat firmasına, İngiliz ortağı destek vererek projenin spor kompleksi donanımı ile ilgili bölümü üstlendiği kaydedildi.

Türkiye’ye Birleşik Krallık’tan Yeni Yatırımlar Kapıda

Türkiye’ye Birleşik Krallık’tan Yeni Yatırımlar Kapıda

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim