• BIST 8995.6
  • Altın 2279.892
  • Dolar 32.3262
  • Euro 35.0245
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

'Türkiye'nin yıllık 300 bin ton kırmızı et açığı var'

'Türkiye'nin yıllık 300 bin ton kırmızı et açığı var'
Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Aydın Türkiye'nin yılda 1 milyon 300 bin ton ete ihtiyacı olduğunu söyledi.

Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Aydın Türkiye'nin yılda 1 milyon 300 bin ton ete ihtiyacı olduğunu söyledi. Buna karşı yıllık et üretiminin 1 milyon ton olduğunu, dolayısıyla 300 bin ton açık verildiğini kaydetti. Aydın, bu açığın her yıl katlanmaya devam ettiğini de vurguladı.

Rize Ticaret Borsası Meclis Başkanı Resul Okumuş ile beraberindeki meclis üyeleri, Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı ile Meclis Başkanı Mehmet Aydın'ı ziyaret etti. Borsalar arasındaki iletişimin kuvvetlendirilmesi ve şehirler arasındaki ticaretin artırılması konusunda görüş ve temennilerin dile getirildiği toplantıda et fiyatları da gündeme geldi. Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Aydın, kırmızı ette yaşanan sıkıntı ile ilgili olarak bazı değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin yılda 1 milyon 300 bin ton ete ihtiyacı olduğunu ifade eden Aydın, şunları söyledi:

"Yılda ülke olarak 1 milyon ton et üretiyoruz ancak 300 bin ton açığımız bulunmaktadır. Bu açık her yıl katlanmaya devam ediyor. Bundan 30 sene öncesine göre et tüketim alışkanlığımız oldukça değişti. Koyun eti ağırlıklı beslenirken köfte ve fast food benzeri ürünler tüketen toplum haline dönüştük. Buna karşılık 30 yılda hayvan varlığını tüketime oranla arttıramadık."

Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı ise konuşmasında karşılıklı işbirliğinin öneminden bahsetti. Tarım ve hayvancılık sektörünün kendi içerisinde ciddi sıkıntıları olduğunu belirten Matlı, "Konuya borsalar olarak öz eleştiriyle yaklaşmalıyız. Sorunların çözümüne yönelik planlamalar hazırlamalıyız. Tüm ticaret borsaları çözüme yönelik öncelikle kendi içerisinde daha sonra birlikte tartışmalıdır. Bizler birlikte büyük bir aileyiz. Burası sizin de bir eviniz ve her zaman her konuda kapımız sizlere açıktır. Nezaketinizden ötürü hepinize teşekkür ederim." dedi.

Rize Ticaret Borsası Meclis Başkanı Resul Okumuş ise üyelerinin ağırlıklı olarak çay üreticilerinden oluştuğunu belirterek, cari açığın tarım ile kapatılabileceğini kaydetti. Bunun için tarımsal sanayinin verimli hale getirilmesi gerektiğini aktaran Okumuş, "Biz Karadenizliler Bursa'nın yeşilinden dolayı kendimize çok yakın hissederiz. Şehrimize ve Karadeniz'e katkı sağlamak için çalışıyoruz. Sadece kırmızı et veya sütte değil çay ve fındıkta da sıkıntılar yaşamaktayız. En büyük artımız çay üretiminin tamamına yakını kayıt altında üretilmesidir. Sizleri Rize de ağırlamaktan onur duyarız. Misafirperverliğinizden ötürü hepinize teşekkürlerimizi sunuyoruz." şeklinde konuştu.

Ziyaretin sonunda Rize heyeti Özer Matlı ile Mehmet Aydın'a Karadeniz'in incisi çay seti hediye ederken, BTB heyeti de Bursa'nın tarihi hanlarının resmedildiği tablolar hediye etti.

Cihan

'Türkiye'nin yıllık 300 bin ton kırmızı et açığı var'

'Türkiye'nin yıllık 300 bin ton kırmızı et açığı var'

'Türkiye'nin yıllık 300 bin ton kırmızı et açığı var'

'Türkiye'nin yıllık 300 bin ton kırmızı et açığı var'

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim