• BIST 9099.05
  • Altın 2324.746
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9694
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Türkiye'nin yaşlı profili değişti

Ülkemizde yaşlı nüfus çoğalmakla kalmıyor, alışık olduğumuz profilleriyle farklılıklar da gösteriyor.
Dünya Sağlık Örgütü, tüm ülkeleri nüfusun yaşlandığı konusunda uyarırken, yaşlanan topluma hazırlanabilmek de giderek daha önemli bir hal aldı. Bu amaca yönelik bir misyon üstlenen ilaç firması Pfizer, İstanbul Fuarı'nda, Uluslararası İstanbul Yaşlılık Girişimi kapsamında düzenlenen 'Sen Çok Yaşa' projesi ile 'sağlıklı yaşama ve yaş alma'yı gündeme taşıdı.
 
TÜRKİYE'DE 4 TİP YAŞLI VAR
 
Proje kapsamında, Türkiye'nin yaşlanma algısını, yaşlılıktan beklentisini ve endişelerini belirlemek amacıyla bir de 'Türkiye'nin Yaşama Bakışı Araştırması' gerçekleştirildi. Türkiye'nin 7 bölgesinden, 30-60 yaş aralığındaki binin üzerinde katılımcıyla gerçekleşen ankete göre Türkiye'de yaşlılar ve yaşlılık algısı 4 tipten oluşuyor: 'Dinçler', 'rasyoneller', 'geleneksel spritüeller' ve 'aile büyükleri'. Sonuçlara göre Türkiye'nin yeni yaşlı profili, eskisinden oldukça farklı...
 
DİNÇLER: 'GÖRÜNÜŞ ÖNEMLİ'
 
Zaman'dan Arzu Kılıç'ın derlediği bilgilere göre; Yeni nesil yaşlıların yüzde 38'lik kısmını dinçler oluşturuyor. Yaşlandıklarında mevcut hayat tarzını korumak isteyen bu grup için aile ve arkadaşlarıyla evde vakit geçirmek kadar dışarıdaki hayat da önemli. Gelecekteki sağlıkları konusunda endişelenmediklerini belirten dinçler, şu anki yaşlarıyla da barışık. Bu grup aynı zamanda maddiyata önem veriyor, genç ve dinç görünüş onlar için önem taşıyor, yaşlandıklarında da bugünkü gibi bakımlı olacaklarını, genç bir görünüme sahip olmak için kozmetik ürünler kullanabileceklerini söylüyorlar. Televizyon, gazete, radyo gibi iletişim araçlarını yoğun olarak kullanan bu kesim, aynı zamanda internette de vakit geçiriyor, internette oyun oynamayı seviyor ve e-posta adresi de kullanıyor.
 
RASYONELLER: 'PARA HER ŞEYİ ÇÖZER'
 
Yüzde 28 ile en büyük ikinci grubu ise rasyoneller oluşturuyor. Onların en temel özellikleri ise yaşlılıklarını maddi açıdan garanti altına almak istemeleri. Yaşlandıklarında daha bireysel bir hayatı tercih eden bu grup için her şeyden önemli olan maddi olarak kendine yetebilmek. Bunun için de iyi bir kariyer yapmış olmanın önemine inanıyorlar, sağlıkları için başka harcamalarından fedakarlık yapmak istemiyorlar. İnternette bol vakit geçiren grup, Google kullanmanın ve internette oyun oynamanın yanı sıra internet bankacılığı da kullanıyor. Hobilerine eğilmenin önemine inanan rasyoneller, internetin yanında dergileri de daha sık takip ediyor.
 
MANEVİYATÇILAR: 'AYAKLARIMIN ÜZERİNDE DURAYIM'
 
Yüzde 25 ile 3'üncü büyük grubu oluşturanlar ise geleneksel anlamda maneviyata yatkın olanlar. Bu gruptakiler, yaşlılıkta daha çok geri planda kalmayı tercih ediyor. Manevi hayata verilen önem öne çıkıyor. Onlar için kendine yetebilmek, fiziksel olarak kimseye muhtaç olmamak anlamına geliyor. Hobiler ya da internetten çok akraba, arkadaş, komşu ziyaretlerine vakit ayıran bu grup, dışarıdaki vaktini de daha çok ailesiyle birlikte geçirmeyi tercih ediyor.
 
AİLE BÜYÜKLERİ: 'HER ŞEYİN BAŞI SAYGI'
 
Yüzde 9 ile son grubu oluşturan aile büyükleri, yaşlılık dönemlerini aile içinde geçirmek istiyor. Onları ilgilendiren dinç kalmaktan çok yaşlandıklarında statülerini koruyabilmek... Yaşlandıklarında saygı duyulan, sözü dinlenen biri olmak istiyorlar. İlerleyen yaşlarda çevrelerinde sürekli aile veya arkadaşlardan birilerinin olması önem taşırken, yalnız kalmak onlar için korkutucu. İyi bir yaşlılıktan anladıkları şey ise mutlu bir aile hayatına sahip olmak. Çocuklarının iyi bir hayat kurduğunu görmek ve torunlarına kendileri bakmak istiyorlar. Dolayısıyla boş zamanlarında olabildiğince çocuklarıyla vakit geçirmeye çalışıyor, aileleriyle birlikte değilken kendilerini yalnız hissediyorlar. Sağlık konusunda da duyarlı olan bu kesim sağlıklı bir yaşamın zengin olmaktan daha önemli olduğuna inanıyor ve dolayısıyla sağlığı için başka harcamalardan fedakarlık yapmaktan çekinmiyor. İyi yaşlanmak için stresten uzak yaşamanın öneminin farkında olan aile büyüklerine göre iyi bir yaşlılık için iyi beslenmek de çok önemli.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim