• BIST 8794.28
  • Altın 2238.357
  • Dolar 32.3357
  • Euro 35.1109
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Türkiye’nin üzüm ambarında hasat dönemi

Türkiye’nin üzüm ambarında hasat dönemi
Dünyaca ünlü Sultaniye cinsi üzümün Türkiye'deki ambarı konumunda olan Manisa'nın Alaşehir ilçesinde hasat dönemi başladı.

Dünyaca ünlü Sultaniye cinsi üzümün Türkiye'deki ambarı konumunda olan Manisa'nın Alaşehir ilçesinde hasat dönemi başladı. Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, bölgenin ilk ürününü yetiştiren üreticiye çeyrek altın hediye etti.

Geçtiğimiz yıl hava şartları ve Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle sıkıntılı bir sezon geçiren Alaşehir'deki üzüm üreticileri, bu yıl hasat döneminden umutlu. Dünyanın en kaliteli üzümlerinin yetiştirildiği Gediz Havzası'nda 2017 üzüm sezonu açıldı. Alaşehir Belenyaka Mahallesi mevkiinde üretici Özden Doğan'ın üzüm bağından yapılan ilk ürün hasadını, Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk yaptı. Türk, ilk ürünü yetiştiren üretici Özden Doğan'a teşvik amacıyla bir adet çeyrek altın hediye etti. Superior türü üzümün ilk hasadını yapan Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, "2017 yılı hasat dönemi başladı. İlk etapta Superior türü üzümle başlayan hasat dönemi önümüzdeki günlerde Sultaniye ile devam edecektir. Üzüm fiyatları ortalama 2,70 kuruş ile 3 lira dolaylarında gerçekleşiyor" dedi.

"İhracatın yüzde 80'ini Rusya'ya yapıyoruz"

İç piyasa, Avrupa ve Rusya'ya ihracat olarak kesimler yapıldığını aktaran Türk, konuşmasına şöyle devam etti:

"Rusya ile yaşanan kriz, bu yıl yerini bahar havasına bıraktı. Bu yıl Sultaniye üzümlerinde rekolte tahmin çalışmalarımız sürüyor. Ürün iyi, kalite iyi. İhracat yaptığımız ülkelerle de bir sorunumuz kalmadı. Üreticilerimiz kalıntısız ürün yetiştirmeyi öğrendiler. Bu yüzden ihracatın daha iyi olacağını düşünüyoruz. Bizim olmazsa olmazımız Rusya. Biz ihracatın yaklaşık yüzde 70-80'ini Rusya'ya yapıyoruz. Bu yıl Rusya pazarının açılmasıyla ihracatın daha iyi olacağını ve üreticinin yüzünün güleceğini ümit ediyoruz. Geçen yıl düşen ihracatımızın, bu yıl yine 2014 yılı ihracat rakamı olan 250 bin tonu yakalamasını hatta aşmasını diliyoruz."

"Üreticilerde sigorta bilinci gelişmeli"

Üreticilerin afetlerden dolayı bilinçlenmesi ve tek güvence kaynağı olan sigortasını yaptırması gerektiğini vurgulayan Türk, "Şu anda yüzde 80 civarında üreticimiz sigorta yaptırtmaktadır. Bu rakamın yüzde 100'lere ulaşmasını istiyoruz. Afet olduğunda artık devlet kesinlikle üreticiye yardım etmemektedir. Sadece Tarım Kredi ve Ziraat Bankası'na olan borçları ertelemektedir. Ayrıca üreticilerimiz ürünlerini sattıkları kişileri tanımıyorlarsa ve tereddütleri varsa Ziraat Odası veya Ticaret Borsası yetkililerine mutlaka danışmalarında yarar vardır. Üzüm hasat döneminin başlamasıyla birlikte işçi yoğunluğu yaşanacaktır. Dolayısıyla trafikte bir artış yaşanacaktır. Geçmiş yıllarda yaşadığımız trafik kazalarında bir çok işçi kardeşimiz hayatını kaybetti. Bu tür kazalar hemen hemen her yıl yaşanıyor. Bunların önlenebilmesi için kolluk görevleri artırılmalı, işçi taşıyan minübüslerin daha modelli olması gerekir. Minibüs sürücüleri kapasitelerinin üzerinde işçi almamalıdır. Bu konuda tüm vatandaşlar olarak daha duyarlı olmamız gerekir" ifadelerini kullandı.

Üzüm üreticisi Özden Doğan ise bu yıl üzümlerin kaliteli olduğunu ve Rusya ile ilgili krizin çözülmesi nedeniyle çok mutlu olduklarını dile getirdi.

Türkiye’nin üzüm ambarında hasat dönemi

Türkiye’nin üzüm ambarında hasat dönemi

Türkiye’nin üzüm ambarında hasat dönemi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim