• BIST 9710.55
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 29 °C
  • İzmir 28 °C

‘Türkiye’nin tüm enerjisi doğadan sağlanabilir’

Türkiye, fosil yakıtların neden olduğu çevre kirliliği ve maliyeti sahip olduğu yeşil enerji potansiyeliyle ortadan kaldırabilir.
Yeşil enerji alanında projeler sunan girişimci Serhan Süzer, Türkiye’nin tüm enerji ihtiyacını sadece yenilenebilir enerjiden elde edebileceğini belirtti. Nükleer enerjinin risklerine dikkat çeken Süzer, yeşil enerjinin ekonomiye ve topluma getireceği katkıları ntvmsnbc’ye anlattı.
 
Türkiye başta doğalgaz ve kömür olmak üzere enerji ihtiyacında dışa bağımlı bir ülke konumunda. Artan benzin fiyatları ve çevre kirliliğinin yanı sıra, inşa edilmesi planlanan nükleer enerji santrali derken, enerji sektörüne bakışımızı yeniden şekillendiren bir alternatif, özel sektörün gözünde giderek güçleniyor: Yeşil enerji.
 
Eko Yenilenebilir Enerjiler A.Ş. şirketinin CEO’su Serhan Süzer, yeşil enerjinin neden gerektiğini ntvmsnbc’ye anlattı. Türkiye’nin birçok dünya ülkesine kıyasla çok büyük bir potansiyel sakladığını belirten Süzer, ekonomi ve doğanın korunması için yeşil enerjinin kaçınılmaz olduğunu ve nihayetinde bu dönüşümün yaşanacağını belirtti.
 
Yeşil enerjiye dönüşümün fosil yakıtlara dayanan sektörleri öldürmeyeceğine dikkat çeken Süzer, ‘Türkiye’nin ihtiyacı olan enerjiden fazlasının, yenilenebilir enerji ile sağlanabileceğini’ savundu.
 
Genç bir girişimci olarak yeşil enerjiye olan ilginiz nasıl başladı?
 
Sürdürülebilirlikle ilgili konulara her zaman ilgi gösterdiğim gibi doğaya karşı da hep duyarlı oldum. Çocukluk yıllarımda başlayan bu ilgi üniversite yıllarında da devam etti. Greenpeace Türkiye’ye üye olan ilk bin kişiden biriyim. Hayatta her şeyin bir döngü olduğunu ve doğanın kendisine özgü bir döngüye sahip olduğunun farkındayım. İnsanlar da bu döngüye ayak uydurarak dünyaya geliyor, yaşıyor ve ölüyor.
 
Yeşil enerji alanında kariyerime biraz zor başladığımı söyleyebilirim. 2001 yılından bu yana kafamda yenilenebilir enerji vardı. Bundan yaklaşık 10 sene evvel yenilenebilir enerjiyle ilgili bir şirketimizin yönetimi bana devredilince ilk yaptığım iş ismini Eko’ya değiştirmek oldu. Şirketimiz, isminde taşıdığı anlam kapsamında ekolojik ve ekonomik çözümler sunmayı amaçlıyor. Son birkaç yıldır hayallerimi gerçekleştirdiğimi söyleyebilirim.
 
Eko Yenilenebilir Enerjiler A.Ş. gerçekleştirdiği projelerin altyapısı neye dayanıyor?
 
Birkaç hareket planımız mevcut. Birincisi, müşterilere güneş ve rüzgar enerjisi alanlarında mühendislik, tedarik, inşaat ve finansal paketleme hizmetlerini veriyoruz. Yani bu uzmanlık gerektiren alanlarda bir nevi teknik müteahhitlik ve finansal destek hizmetleri veriyoruz. İkinci olarak, belli yatırımcılarla sunduğumuz güneş ve rüzgar enerjisi yatırırımlarıyla ilgili proje geliştirme çalışmalarımız var. Üçüncüsü, aynı hizmeti bizim holding için yapıyoruz. Yani sıfırdan projeyi geliştirip yatırıma hazır hale getiriyoruz ve gerek yerli ve yabancı yatırımcılara gerekse bizim holding’in yatırım yapabileceği formatta sunuyoruz. Gelen talebe ve belli bir plana göre çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz.
 
“İYİ EKONOMİ İÇİN YEŞİL ENERJİ GEREKİYOR”
 
Güneş enerjisi alanında talep ne boyutta?
 
Son dönemde güneş enerjisiyle ilgili talep çok arttı. Herkes lisanssız üretim yönetmeliğinin resmi gazetede yayınlanmasınıbekliyor. Dolayısıyla lisanssız alanda büyük bir patlama bekliyoruz. Çünkü bürokrasinin getirdiği yavaşlık ciddi bir sıkıntı doğuruyor. Bürokrasinin ciddi bir yavaşlama unsuru olması, lisanssız üretimin, lisanslı üretime oranla çok daha fazla talep görmesineneden oluyor.
 
Lisanssız projelerde, üretici kendi ihtiyacına göre 1 MW’a kadar sistem kuruyor. Lisanssız üretimin mantığı esasında kendi tüketiminiz için güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerjiden faydalanmanız. Üretilen fazla elektriğin de şebekeye belirlenen fiyatlarda satılmasıdır. Bu sistem evler, alışveriş merkezleri, hastaneler gibi yerler için olabilir. Binaların elektrik üretimi için alanı veya yeterli çatısı varsa, herkes elektriğini üretmeye yöneliyor çünkü maliyetler giderek artıyor. Güneş enerjisi önemli bir tasarruf olarak kabul ediliyor. Çünkü fosil yakıtlarla enerji üretimine kıyasla, bir kez kurduktan sonra seneler bazında hiçbir girdi maliyetiniz olmuyor. Güneş panellerinin bakımı, yenilenmesi çok düşük rakamlar, sonuç olarak uzun dönemde çok mantıklı bir yatırım olduğunu söyleyebilirim.
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim