• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 23 °C

Türkiye’nin ilk ve tek saka üretim tesisi açıldı

Türkiye’nin ilk ve tek saka üretim tesisi açıldı
Türkiye'nin ilk ve tek saka kuşu üretim tesisi Muğla’nın Bodrum ilçesinde hizmete açıldı.

Kuş meraklılarının ötüşü ve görünüşü nedeniyle dikkatini çeken saka kuşlarının doğal yaşamından koparılarak yasa dışı satışının engellenmesi ve saka kuşunun neslinin tehlikeye girmemesi amaçlanarak kurulan tesis, Bodrum'a bağlı Bitez Mahallesinde mandalina bahçesi içerisinde kuruldu.

Yaklaşık bir yıllık bir çalışma sonucunda gerekli yeterlilikleri yerine getirerek, "Av ve Yaban Hayvan Üretim ve Yetiştiricilik İzin Belgesi" alma hakkı kazanan tesisin temel amacı doğadaki saka kuşlarının özgür yaşamasını sağlamak. Türkiye’nin ilk ve tek saka kuşu üretim tesisi olma özelliğini taşıyan işletmenin genç kurucusu Orkun Gören, “Doğadan koparılmış kuş yerine, esaret altında yetiştirilecek kuş yerine özgür, kendisini özgür hissettiği, zaten kafes ortamında doğmuş bir kuşu beslemek, bunu özendirmek maksadıyla, doğadaki verilen zararın biraz daha azaltılması, kafeste doğmuş evcimen bir şekilde bu hayvanın beslenmesi ve bu saka aşkını, tutkusunu bu şekilde giderilmesi yönünde bir katkımız olur düşüncesiyle uğraştık" dedi. 

Gören, tesisin "Av ve Yaban Hayvan Üretim ve Yetiştiricilik İzin Belgesi"ni Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak'n elinden aldı. Her aşaması bakanlık yetkilileri tarafından denetlenen tesisteki incelemelerin ardından faaliyete giren işletme saka sevdalılarına yasal yoldan bu kuşu temin etme imkanı sağlarken, Gören, tesisleri herkesin ziyaret edebileceğini de sözlerine ekledi. 

Tesiste incelemelerde bulunan 4. Orman Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, Türkiye’nin ilk ve tek saka üretim tesisi olarak açılan işletmenin büyük bir açığı kapatacağını belirterek şunları söyledi; "O kadar önemli bir iş yapıyor ki, biz sık sık zaman zaman özellikle kekliği, sülünü biliyoruz ama saka kuşu da bizim çok kıymetli bir değerimiz. Bununda doğadan, bireylerinin yasa dışı olarak pazarlarda satıldığını biliyoruz. Bu yönde zaman zaman ihbarlar alıyoruz ve kuş pazarlarına yaptığımız baskınlarda çok sayıda saka kuşunu da yakalayarak doğaya geri bırakıyoruz. Bu ne demektir? Vatandaşımızdan saka kuşuna bir talep var. O halde bu talebin karşılanması gerekiyor. İşte burada bu tesisin önemi ortaya çıkıyor. Vatandaşımızın bu kuşa olan talebi bundan sonra bu tesisten üretilen yavrularla doğal olarak karşılanmış olacak ve bu şekildeki, bu şekilde doğaya olabilecek olumsuz tahribatların önüne geçmiş olacağız. Bunun önemi çok fazla”.

Yılda bin kuş üretme kapasitesi olan tesiste şu an 347 saka kuşu bulunurken, kuşlar tesiste üretilen canlı yemlerle besleniyor. 5 yıl boyunca, her yıl tesiste üretilen saka kuşlarının yüzde 10'u doğaya salınacak ve bu da mevcut saka kuşu popülasyonunun artmasına katkıda bulunacak. 
 

Amacının saka kuşlarının doğal ortamlarında hayatlarını sürdürmelerini sağlamak olduğunu dile getiren Orkun Gören, tesisin açılış öyküsünü de şu şekilde anlattı; "Doğayı sevmekle başladı her şey. Bizler de zaten insan olarak her birimiz doğanın birer parçasıyız. Doğayla barışık olduğumuz sürece mutlu oluruz. Bir sevdaydı, bir hobi derecesini aşmıştı, uzun seneler ömrümde çok değerli bir yeri vardı sakanın. Daha fazla gizli kalamadı, böyle bir şeyin yapılması gerekiyordu. Çok emekler sarf ettik. Buradaki nihai amaç, bu hayvanların doğadan koparılıp eşinden yavrusundan, olması gereken ortamdan kopartıp ta kafeslerde heder edilmesini bir nebze olsun önlemek. Doğadan koparılmış kuş yerine, esaret altında yetiştirilecek kuş yerine özgür, kendisini özgür hissettiği, zaten kafes ortamında doğmuş bir kuşu beslemek, bunu özendirmek maksadıyla, doğadaki verilen zararın biraz daha azaltılması, kafeste doğmuş evcimen bir şekilde bu hayvanın beslenmesi ve bu saka aşkını, tutkusunu bu şekilde giderilmesi yönünde bir katkımız olur düşüncesiyle uğraştık." dedi.  

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim