• BIST 9079.97
  • Altın 2308.811
  • Dolar 32.3404
  • Euro 35.0923
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

Türkiye'nin ilk kadın müzesi

Konak Belediyesi'nin butik müzeler zincirinin 5. halkası olan Kadın Müzesi, 23 Ocak günü saat 13.00'te açılıyor.
İzmirlileri butik müzecilik kavramıyla tanıştıran Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan; Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, İzmir Mask Müzesi, İzmir Neşe ve Karikatür Müzesi ile Radyo ve Demokrasi Müzesi'nin ardından Kadın Müzesi'ni turizme ve kente kazandırıyor. Muhteşem bir organizasyonla açılışı yapılacak olan müzenin kuruluş amacı ise; "Anadolu kadınının unutulan geçmişini, gücünü tüm dünyaya hatırlatmak, Anadolu kadınının kendine güvenini desteklemek ve kendi geçmişine ait anıların canlandığı özel bir mekan oluşturmak" olarak açıklandı. 
 
MÜZEDE NELER VAR? 
 
Geçici sergi salonu, video art, geçmişten günümüze kadınlar, antik dönemde Anadolu'da kadınlar, öncü kadınlar, koleksiyon eserler, protesto ve kadınlar, enstelasyon odası, atölye, arşiv, depo, kütüphane ve yönetici odası olmak üzere toplam 13 oda bulunuyor. Müzenin her odası farklı konseptlerde hazırlandı. 
 
Müzenin girişinde ziyaretçileri ilk olarak Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Nebile Hanım ile resmi karşılıyor. Viyana Başkatibi Tahsin Bey'in 1929 yılında Ankara Palas'ta yapılan düğünlerinde Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızı Nebile Hanım ile dans ettiği fotoğraf görülüyor. Merdiven çıkışında ilk tiyatro sanatçısı Afife Jale, ilk gravür sanatçısı Aliye Berger, ilk kadın siyasi parti lideri Behice Boran, ilk milletvekillerinden Benal Arıman, ilk kadın hemşire Esma Deniz, olimpiyatlarda yarışan ilk kadın sporcu Üner Teoman, dünyadaki ilk kadın petrol mühendisi Halide Ural Türktan, dünyadaki ilk kadın askeri pilot Sabiha Gökçen, dünyanın ilk kadın yargıtay üyesi Melahat Ruacan gibi ilklere imza atan 50 kadının adı yer alıyor. 
 
Tarihte yer alan 'Siyanürlü altına hayır', 'Cumartesi Anneleri', 'Kürtaj hakkımızdır, bedenimiz bizimdir', '8 Mart Dünya Kadınlar Günü' gibi kadın protestoları, yürüyüşleri de hikayeleriyle birlikte müzede yer alıyor. 
 
Muazzez İlmiye Çığ, Afet İnan'ın kızı Ari İnan, Ayşen Gruda, Nurhan Damcıoğlu, Gürdal Mumcu, Zuhal Yorgancıoğlu gibi iz bırakan kadınlar da özel eşyalarını bağışlayarak müzeye katkıda bulundu.  
 
ANADOLU KADINININ DEĞERİNİ HATIRLATMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK 
 
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, "İnsan merkezli müzecilik anlayışının en önemli örneklerinden biri olan kadın müzesinde amaçlarının kadınlara ait özel bir mekan oluşturmak olduğunu" söyledi. Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, bu mekanda hedeflenenin, kadını içinde yaşadığı toplumdan soyutlayıp bir kadın erkek ayrımcılığı oluşturmak değil, kadının üretkenliğini ortaya çıkaracak orijinal eserlerin ve görsel işitsel malzemelerin bir araya getirilmesiyle toplum ile olan bağlarını güçlendirmek ve unutulan geçmişini bir müze ile fark edilir kılmak" olduğunu anlattı. 
 
Dr. Tartan, müzenin misyonunu da şöyle özetledi: "İzmir Kadın Müzesi'nin misyonu, Anadolu kadınının unutulan geçmişini, gücünü tüm dünyaya hatırlatmak, Anadolu kadınının becerilerini ortaya çıkarmak, kendine güvenini desteklemek, kendi geçmişine ait özel bir mekan oluşturmaktır.  Hitit, Yunan ve Roma'nın Ana Tanrıça'sından; Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve özellikle de Cumhuriyet kadınına kadar Anadolu kadını, uzun tarihi boyunca her zaman kendi seçtiği yolda yürüyen öncü kadın olmuştur. Anadolu Kadını hakkında ne biliyoruz? Ortaçağ'da Anadolu kadını nasıl yaşardı? Kurtuluş Savaşı'nda uzun süre cephelerde savaşan kadınlarımız kimlerdi? Osmanlı Hanımı kimdi ve nasıl yaşardı? Cumhuriyet'in ilk ressamının, ilk fotoğrafçısının, ilk şarkıcısının, ilk tiyatrocusunun adlarını ve yaşamlarını biliyor muyuz? Bütün bu sorulara cevap bulabilecek, Anadolu kadınının gerçek değerini tekrar hatırlatmak için yola çıktık. Anadolu kadınlarının hikayelerini anlatıyor ve sizleri de bu hikayeleri dinlemeye çağırıyoruz."  
 
70 ÜLKEDE KADIN MÜZESİ VAR 
 
Kişisel anmalar için oluşturulmuş anı müzelerinden kadın sanat müzelerine; ulusal ve bölgesel kadın tarihi müzelerinden kentin kadın tarihini ele alan müzelere ve feminist kadın müzelerine değin dünyada çeşitli konularda 70 üzerinde kadın müzesi bulunuyor. Müzeler çoğunlukla birkaç kadının kişisel çabaları ile kendilerinin varlıklarını hatırlatmak, kanıtlamak için oluşturdukları müzeler olarak biliniyor. Almanya, ABD, İngiltere, İtalya, Çin, Avusturya, Kanada, Avustralya, İran, Senegal, Hindistan, Kore, Sudan'a kadar dünyanın birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkesinde kadın müzesine ihtiyaç duyulduğu görülüyor.  
 
MÜZE, İZMİR'İN EN ESKİ YERLEŞİM MERKEZİ BASMANE'DE 
 
Kadın Müzesi, İzmir'in en eski yerleşim bölgelerinden Basmane'de Akıncılar Mahallesi 1298 sokak No: 12-14 adresinde yer alıyor. 486 metrekare olan yapı; bodrum katı, zemin, ara kat ve 1. kattan oluşuyor. Yapının dökme demir malzemeden ana giriş kapısı gibi ahşap kepenkleri de orijinal. Yapının tavanındaki kabartma figürlü göbek süslemesi alt katta varlığını sürdürememiş ancak orijinaline uygun yeniden yapıldı. Üst kattaki orijinal süsleme ise varlığını koruyor.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim