• BIST 8988.07
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Türkiye’nin İlk EXPO’su Açıldı

Türkiye’nin İlk EXPO’su Açıldı
Teması "Çiçek ve çocuk", sloganı "Gelecek nesiller için yeşil bir dünya" olan ve bin 121 dönümlük alanda 1.8 milyarlık yatırım bedeli ile tamamlanan...

Teması "Çiçek ve çocuk", sloganı "Gelecek nesiller için yeşil bir dünya" olan ve bin 121 dönümlük alanda 1.8 milyarlık yatırım bedeli ile tamamlanan Türkiye'nin ilk Botanik Exposu, Expo 2016 Antalya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı resmi törenle açıldı.

Teması "Çiçek ve çocuk", sloganı "Gelecek nesiller için yeşil bir dünya" olan ve bin 121 dönümlük alanda Cumhurbaşkanlığı himayesinde, kurulan Türkiye'nin ilk EXPO'su EXPO 2016 Antalya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Ahmet Davutoğlu, yabancı devlet başkanları, bakanlar, büyükelçiler ve binlerce davetlinin katılımıyla resmen açıldı. Ayrıca açılışa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu da katıldı.

Açılışa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ay yıldızlı bayraklarla donatılan ve Expo sergi alanı içerisinde yer alan 5 bin kişilik kongre salonuna birlikte gelerek salonda bulunan binlerce davetliyi selamladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Expo'ya katılan ülkelerin tek tek isimleri okundu ve ülkelerin bayrakları sahnedeki yerini aldı. "Türkiye seninle gurur duyuyor" tezahüratları altında kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Expo 2016 Antalya Uluslararası Bahçecilik Sergisi'nin hayırlı olmasını diledi.

"İLKLER VAR"

Expo 2016 Antalya'nın hazırlıklarını büyük bir itina ve hassasiyetle yürüttüklerini kaydeden Erdoğan, "Expo 2016 Antalya'yı mili proje olarak gördük ve çalışmaları bu kapsamda yaptık. Expo sadece Antalya'nın değil tüm Türkiye'nin işbirliğinin ürünüdür. Sergi alanı katılımcı ülkelerin bahçelerini tanıttığı bir park değildir. Hepsinin ayrı bir anlamı vardır. Expo kulesi tarihi Hadrionus kapısını temsil ediyor. Tarım ve biyoçeşitlilik müzesi Türkiye'nin ilk tarım müzesidir. İçinde bulunduğumu kongre merkezi Türkiye'nin en büyüğüdür. Çocuk adası, biyoçeşitlilik müzesi, Expo gölü, tepesi, ormanı, kültür ve sanat sokağı, Osmanlı bahçesi ziyaretçilerin farklı zevklerine hitap edecek" ifadelerine yer verdi.

"ÇİÇEK VE ÇOCUK TEMASI"

Expo 2016 Antalya'nın 1990 yılındaki Osaka'dan sonra en yüksek katılımlı sergi olarak tarihe geçtiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "52 ülke katılım yaptı. Açılışını yaptığımız Expo için, "Çiçek ve çocuk" temasını tercih ettik. Amacımız, tarihi ve kültürel zenginliklerle güçlü bir diyalog platformu oluşturmaktır. Çocuklarla çiçekler arasındaki saflık masumiyet bizimde ilham kaynağımız oldu. Yeşil ve çevrenin geleceğin teminatı olan, geleceğin korunmasının ifadesidir. Çevreyi bizden öncekilerden değil, miras olarak gelecek nesillerden emanet aldığımızın bilincindeyiz. Sadece kendimizde çocuklarımızı da düşünmeliyiz. Adımımızı ona göre adım atmalıyız" dedi.

"AVRUPA'DA TARIMDA BİRİNCİYİZ"

2003 yılında 21 milyonluk yeşil alanı, 2015 yılı sonunda 22 milyon hektara çıkardıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "3.5 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Tarımsal üretimim zenginleştirilmesi için çaba harcıyoruz. Bizim toprak anaya sevdamız başkadır. Tarımsal üretimimizi 150 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. 2002 yılından bu yana baktığımızda hedefimize kolaylıkla ulaşacağımızı görüyoruz. Tarladan sofraya güvenilir gıda yaklaşımı ile hareket ediyoruz. Tarımsal hasıladan geçen 13 yılda, Avrupa'da 4. sıradan birinci sıraya yükseldik. Türkiye, yüzde 32'si endemik olmak üzere 12 bin endemik bitkiye ev sahipliği yapıyor. Bu zenginlik küresel ölçekte değerli hale geliyor. Bu serginin ne denli doğru ve doğru bir yerde düzenlendiğini ortaya koyuyor. Çok özel bir günün arefesidir" diye konuştu.

"ÇOCUKLARIN BAYRAMINI KUTLADI"

TBMM'nin yarın açılış günü olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "23 Nisan 1920 tarihi dünyada çocuklara armağan edilmiş bir gündür. Tüm dünya çocukları ve milletimizin 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı tebrik ediyorum. Bu zenginliğe tehdit, küresel ısınma ve beraberindeki iklim değişikliğidir. Elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Küresel ölçekteki adımlardan biri atılıyor, Çevre ve Şehircilik Bakanımız, BM Genel Sekreterliği himayesindeki Paris Antlaşmasında ülkemizi temsil ediyor. Bu sözleşmenin kuraklıkla mücadelede hayırlı olmasını temenni ediyorum. Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için bu süreç önem taşıyor. Ülkemizin botanik zenginliğinin küresel tanıtımının yanı sıra akademik çalışma ve toplantılarda ülkelerin ortak platformda buluşmasını arzu ediyoruz. Antalya bildirgesini inşallah uluslararası topluma armağan edebiliriz" ifadelerini kullandı.

"YERLİ VE YABANCI MİSAFİRLERE HİZMET VERECEK"

Erdoğan konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bu olay 6 aylık bir süreç değil, 6 aydan sonra süreklilik arz eden bir süreçtir. Biz Expo 2016 Antalya'yı kalıcı kılan temeli atmış bulunuyoruz. Turizmin en önemli merkezlerinden birisi olacak kültürde de aynı olacak. O nedenle beklentimizi milyonlarca kişiye ev sahipliği yapacak. Expo Antalya ve Türkiye olduğu kadar Akdeniz, Ege, Güney Doğu Avrupa, Orta Asya için bir fırsattır. Expo için kurulan bu etkinlik alanı neydi ne hale geldi. Bu güzellikler daha da devam edecek. Yatırım bitmiş değil. Kalıcı eserler sergiden sonra da Antalya'ya gelen yerli ve yabancı misafirlere güçlü bir hizmet vermeye devam edecek."

"HİÇBİR FEDAKARLIKTAN KAÇINMADIK"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, expo için hiçbir fedakarlıktan kaçınmadıklarını belirterek, çok çalışıp büyük bir gayret gösterdiklerini söyledi. Davutoğlu, hem yeşillendirme bilinci hem de kalkınmaya katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirterek, "Expo için hiçbir fedakarlıktan kaçınmadık. Her türkü çalışma ve gayreti gösterdik. Çalışkan bir ekip ve cömert bir bütçe expo için her zaman bizimle birlikte oldu. Türkiye olarak Expo 2016 ile tarım bahçecilik alanları ile çevreyi ve tarım alanlarını yeşillendirmeyi ve bu deneyimleri paylaşıp kalkınmaya katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Burada yeşil şehir ve alternatif enerji konusunda çalışmalar yapılacak. Çevreye karşı duyarlı olmak da amaçlarımız arasında" dedi.

"TÜRKİYE TEK BAŞINA KALSADA İNSANLIK ONURUNU SAVUNMAYA DEVAM EDECEKTİR"

Başbakan Davutoğlu, Expo 2016 Antalya'nın yerli ve yabancı turist sayısını arttıracağını belirterek exponun Türkiye'ye yapılmasının tesadüfi olmadığının altını çizdi. Davutoğlu, "Türkiye'nin biyoçeşitlilik alanındaki zenginliği ve exponun Antalya'da yapılması kesinlikle tesadüfi değildir. Keskin bir siyasetin eseridir. Daha kaliteli bir demokrasi için çabalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye etrafındaki ateş çemberine rağmen vatansız yersiz yurtsuz kalan insanların sığındığı bir yer oluyorsa bu hiç şüphesiz ki derin demokrasi ve güçlü siyasi iradeyle mümkündür. Dünyaya günlük ve kısa vadeli bir gözle bakmıyoruz. Akdeniz havzasını tehdit eden göç, rejim tehdidi çatışmalar, doğal kaynakların yanlış kullanımı ekonomik eşitsizlikle gibi konulara da aynı özenle bakıyoruz. Bugün dünyanın en ücra köşelerine dahi insani yardımlar ulaştırmaya çalışan bölgesindeki siyasi sorunların çözümünde ön alıcı siyasi roller üstlenen Türkiye bütün değerlerin insani onurun en güçlü savunucusudur. Ancak üzülerek söylemeliyi ki Türkiye bu alanda çoğu zaman yalnız bırakılıyor. Ama tek başına da kalsada insanlık onurunu savunmaya devam edecektir" dedi.

AIPH Başkanı Bernard Oosterom ise serginin oluşmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek, "Son derece yakın bir iş birliği yapma imkanı bulduk bu iş birlikte bu exponun son derece desteklendiğini biliyorduk. Zor çalışmanın sonucunu hep birlikte görüyoruz. Bu düzenlemeyi mümkün kılan herkesi tebrik ederim. Aynı zamanda Türkiye'yi bu denli iddialı bir projeyi üstlendikleri içinde tebrik ederim. A1 seviyesindeki sergi düzenlemeleri son derece önemlidir. Bu serginin de Antalya ve Türkiye üzerinde son derece önemli etkileri olacaktır" dedi.

BIE Genel Sekreteri Vincente Loscertales ise Expo 2016 Antalya'nın fiziki bir izden ziyade insanların kalbinde de biz iz bırakabileceğini söyledi.

"BİZ BURADA RUSYA'YI GÖRMEK İSTERDİK"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Expo'nun 6 ay açık kalmayacağını kalıcı bir bahçe haline geleceğinden söz etti. Antalya'ya Expo kapsamında çok sayıda yatırım kazandırdıklarını da belirten Çavuşoğlu, Rusya'nın da bu sergi alanda bulunmasını beklediklerini belirterek şöyle konuştu:

"Expo burayı sahiplenen herkesindir. Burası 6 ay açık kalacak ancak biz kalıcı bir bahçe kazandırdık. Bu sayede Antalya'ya çok sayıda yatırım kazandırıldı. Tüm bu yatırımlar misafirlerimize ömür boyu hizmet edecektir. Sergiye rekor düzeyde katılımcı gelmesi bizi sevindirdi. 52 ülke 3 özel katılımcı 7 uluslar arası örgüt. Biz burada Rusya'yı da görmek istedik. Ancak uçak düşürme hadisesi ardından göremedik. Ancak Antalya'da yaşayan Rus vatandaşlarımızın derneğine burada yer verdik. Onlarda bizim aramızda."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberindeki heyetle birlikte şakayık terasından Expo göleti üzerinde su ve ışık gösterisini izledi.

OSAKA'DAN SONRA EN YÜKSEK ÜLKE KATILIMI

Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) verilerine göre, A-1 kategorisindeki botanik EXPO'lar içinde en yüksek katılımın olduğu şehir, Osaka'dan sonra Antalya oldu. Osaka'da 1990 yılında düzenlenen EXPO'ya 78 ülke katılırken, EXPO 2016 Antalya'ya katılmak üzere sözleşme imzalayan ülke sayısı "Sudan, Güney Kore, Pakistan, Gürcistan, Türkmenistan, Kenya, Yemen, Nepal, Moritanya, Sierra Leone, Tanzanya, Çin, Japonya, Gine, Senegal, Nijer, Filistin, Bangladeş, Kosova, Katar, Madagaskar, Hollanda, Burundi, Eritre, Komorlar Birliği, Zimbabve, Azerbaycan, Moldova, Benin, İngiltere, Gana, Macaristan, İtalya, Somali, Sri Lanka, Tayland, Hindistan, Myanmar, Kazakistan, Meksika, Uganda, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Etiyopya, Bosna Hersek, Ukrayna, Güney Afrika Cumhuriyeti, Kamerun, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Almanya, Sırbistan, Bulgaristan, Singapur" ile birlikte 52'ye ulaştı. EXPO 2016 Antalya'nın resmi olmayan katılımcıları ise Hong Kong, Çin Taipei.

Türkiye’nin İlk EXPO’su Açıldı

Türkiye’nin İlk EXPO’su Açıldı

Türkiye’nin İlk EXPO’su Açıldı

Türkiye’nin İlk EXPO’su Açıldı

Türkiye’nin İlk EXPO’su Açıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim