• BIST 9693.46
  • Altın 2511.516
  • Dolar 32.573
  • Euro 34.7679
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

Türkiye’nin İlk Devlet Okulu Orkestrası

Türkiye’nin İlk Devlet Okulu Orkestrası
Türkiye'de ilk kez bir devlet okulunda 150 öğrenciden oluşan orkestra ile her hafta başında İstiklal Marşı canlı performansla seslendiriliyor.

Türkiye'de ilk kez bir devlet okulunda 150 öğrenciden oluşan orkestra ile her hafta başında İstiklal Marşı canlı performansla seslendiriliyor.

Antalya Muratpaşa ilçesindeki Kocademir Ortaokulu öğrencileri her hafta canlı İstiklal Marşı performansıyla ders başı yapıyor. Anaokulu ve ortaokul son sınıf öğrencilerden oluşan koro yanlarında getirdikleri gitar, org, davul, zil, trampet ve keman gibi enstrümanlarını çalıyor. Sayısı 150'ye çıkan orkestra üyeleri sabahın erken saatinde gelerek hazırlıklarını yapıyor. Okul zilinin çalmasına dakikalar kala hazırlıklarını tamamlayan orkestra, müzik öğretmeni Ramazan Duran eşliğinde İstiklal Marşı'nı Mİ Minör tonda çalıyor. Diğer öğrenciler ise koro eşliğinde marşı okuyor. 5 yıldır devam eden orkestranın en büyük hedefi ise kentte büyük bir konser vermek.

"SAYI 150'YE YÜKSELDİ"

Okul Müdürü Tolga Çakmaklı, orkestra fikrinin İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün zamanı etkin ve verimli kullanma projesi kapsamında ortaya çıktığını söyledi.

Değerler eğitimi kapsamında öğrencilerde milli ve manevi değerleri yaşatma kapsamında orkestranın çalışmalarına devam ettiğini aktaran Çakmaklı, "Öğrencilerimiz okul çıkışlarında İstiklal Marşı'nı en iyi şekilde çalabilmek için çalışıyorlar. Geçen yıl 110 öğrenci vardı bu yıl 150'ye ulaştık. Gitar, keman, flüt, armonica, davul, zil gibi müzik aletlerini hem çalmayı öğreniyorlar hem de milli manevi değerlerimizi biraz daha pekiştirmiş oluyoruz. Anasınıfından 8'inci sınıfa kadar öğrencimiz orkestrada kendilerine yer bulabiliyor" dedi.

"TÜRKİYE'DE TEK"

Müzik öğretmeni Ramazan Dural, geçen yıl 50 öğrenci ile başladıkları orkestrada öğrenci sayısının 150'ye çıktığını kaydetti.

İstiklal Marşı'nı normal olarak da söyleyebildiklerinin altını çizen Dural, "Milli marşımız bize emanet. Orkestrada öğrencilerimiz bilinçli çalışıyor. Öğrencilerimiz neden bu marşı çaldıklarını çok iyi biliyorlar. Mi Minör tonda İstiklal Marşı'nı çalıyoruz. Yıl sonunda halka açık konserlerimiz oluyor. Bu sene solist ve vokallerimiz anne ve babalardan oluşacak. Yaptığımız çalışma Türkiye'de tek. Ne devlet ne de özel okulda yapan yok. Çünkü öğrencilerinizle birebir ilgilenmeniz gerekiyor" dedi.

Duran, velilerden güzel tepkiler aldıklarını sözlerine ekledi.

Orkestrada yer alan öğrencilerden Poyraz Sadak, okulundaki böyle anlamlı bir organizasyonun parçası olduğu için mutlu olduğunu söyledi.

"KENDİMİZİ ÇOK İYİ HİSSEDİYORUZ"

Zişan Kısa, 4 yıldır gitar çaldığını belirterek, "Müzik öğretmenim yeteneğimin olduğunu söyledi. 2 sendir orkestradayım. Başka okullar banttan söylerken, biz canlı performansla okuyoruz. Boş zamanlarımızı müzikle değerlendiriyoruz. Her pazartesi İstiklal Marşı'nı enstrümanla çalmak bize kendimizi çok iyi hissettiriyor" diye konuştu.

Yaşar Evkaya, 3 yıldır keman çaldığını ifade ederek, "Zaman zaman zorlanıyorum. Arkadaşlarımın hızına yetişmek zor oluyor. Elimden geldiği kadar başarmaya çalışıyorum. Canlı canlı İstiklal Marşı'nı okumak bize gurur veriyor" dedi.

"HEYECANLI VE GURUR VERİCİ"

Rüzgar Cengiz, öğretmeni sayesinde müzik dersini sevdiğini belirterek, "Enstrüman çalmak zor olsa da, çalışınca başarıyorsunuz. Ben de çok çalışarak orkestraya girdim. İstiklal Marşı'nın canlı canlı bir enstrümanla çalmak çok heyecan ve gurur verici" şeklinde konuştu.

Türkiye’nin İlk Devlet Okulu Orkestrası

Türkiye’nin İlk Devlet Okulu Orkestrası

Türkiye’nin İlk Devlet Okulu Orkestrası

Türkiye’nin İlk Devlet Okulu Orkestrası

Türkiye’nin İlk Devlet Okulu Orkestrası

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim