• BIST 8718.11
  • Altın 2247.714
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1694
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Türkiye'nin ihracat yapmadığı tek ülke "Nauru"

Ekonomi Bakanı Çağlayan, en son bir sanayicinin Mikronezya'ya mal göndermesiyle Türk ürünlerinin ihraç edilmediği tek bir ülkenin kaldığını söyledi.
Ekonomi Bakanlığı'nda 2. Sahraaltı Afrika Bölgesel Ticaret Müşavirleri toplantısı yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Çağlayan, bundan kısa bir süre önce iki küçük ada ülkesi dışında her ülkeye Türk mallarının ihraç edildiğini belirterek, o ülkelere de ihracat yapılması için çağrıda bulunduğunu ifade etti.
 
"İHRACAT YAPMAZSAK KAHRIMDAN ÖLÜRÜM"
 
Çağlayan "Türkiye ürünlerini ihracat etmediğimiz sadece iki küçük ada ülke var demiştik. Mikronezya ve Nauru. Bunlar Asya Pasifikte toplu iğne ucu büyüklüğünde iki ada ülke. Ben bu iki ülkeye de ihracat yapmazsak kahrımdan ölürüm dedim. Bu konuda ihracatçılarımıza seslenmiştik. Kayseri'den bir kadın sanayicimiz, ev tekstili konusunda ilk ihracatını yaptı. Geriye kaldı Nauru. Ümit ediyorum bu yıl sonuna kadar dünyanın her yerinde Türk ürünleri olacak." dedi.
 
"BU BÖLGE ÖYLE BİR BÖLGE Kİ"
 
Sahraaltı Afrika'da 34 Türk elçiliğinin, 37 de Türk temsilciliği bulunduğunu aktaran Çağlayan Gabon, Nijer ve Fildişi sahillerinde de yakın zamanda birer temsilcilik açmayı planladıklarını söyledi. Ekonomi Bakanı, Sahraaltı Afrika ile ticari ilişkiler konusunda şu bilgileri verdi: "Bu bölge öyle bir bölge ki 1,3 trilyon dolar ile dünya Gayrisafi Yurtiçi Hasılası'nın yüzde 1,8'ine sahip. Yine bu bölgede 911 milyon nüfus ile dünya nüfusunun yüzde 13'ünü oluşturuyor. Yine bu bölge 450 milyar dolar mal ve hizmet ihracatı ile dünya ihracatının yüzde 2'sini oluşturuyor.
 
Yine bu bölge 430 milyar mal ve hizmet ithalatı ile dünya mal ve hizmet ithalatının yüzde 8'ni oluşturuyor. 11 yıl önce 48 Afrika ülkesine 430 milyon dolar ihracatımız varken bu rakam geçtiğimiz yıl 3,9 milyar dolara çıkmış ve rekor kırmıştır. Bu yılın ilk 9 ayında bölgeye ihracatımız 3,1 milyar dolar oldu. Yılsonu umut ediyorum ki 3,9 milyar doları geçmiş olacak. 2002de bölgeden ithalatımız sadece 557 milyon dolar iken 2012 yılında 2,6 milyar dolar ithalat yaptık. Toplam ithalatımız içinde sahraaltı ithalatımız yüzde 1,1. Sahraaltı Afrika 2002-2012 yılları arasında dünyadan ortalama ithalatı yüzde 18 iken Türkiye'ye bölge ihracatta yılda ortalama yüzde 32 artış kaydetmiştir."
 
"SAHRAALTI AFRİKA YÜZDE 6 BÜYÜR"
 
IMF'nin 2014 dünya ekonomisi tahminine göre, dünya ekonomisinin yüzde 3.6, gelişmiş ülkelerin yüzde 2, gelişmekte olan ülkelerin ise yüzde 5.1 gelişeceğini belirten Çağlayan, Sahraaltı Afrika'nın yüzde 6 büyüyeceğini vurguladı. Çağlayan, "Önümüzdeki dönemde Sahraaltı Afrika'nın dünyanın diğer ülkelerden daha hızlı büyüyeceğini gösteriyor. Önümüzdeki 10-15 yılda dünyanın yeni ucuz yönetim merkezleri Sahraaltı Afrika olursa şaşırmayın." ifadelerini kullandı. Yarın yapılacak toplantılarda iş adamlarına bölgede yapılacak yatırımlar konusunda teşvik edilmesini dile getiren Çağlayan, Türkiye'nin bugünden Sahraaltı Afrika'da yer almasının önemine değindi.
 
www.istanbulhaber.com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim