• BIST 8970.5
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Türkiye’nin geleceğine yön verecek çocuklar bilim sanat merkezinde yetişiyor

Türkiye’nin geleceğine yön verecek çocuklar bilim sanat merkezinde yetişiyor
Tekirdağ'da 18 yıldır faaliyet gösteren Süleymanpaşa Bilim ve Sanat Merkezi yetenekli çocukları keşfedip, Türkiye'nin geleceğine katkıda bulunuyor.

Tekirdağ'da 18 yıldır faaliyet gösteren Süleymanpaşa Bilim ve Sanat Merkezi yetenekli çocukları keşfedip, Türkiye'nin geleceğine katkıda bulunuyor.

Tekirdağ'ın merkez ilçesi Süleymanpaşa'da 2000 yılından bu yana faaliyet gösteren, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Süleymanpaşa Bilim ve Sanat Merkezi, ilkokul birinci sınıftan itibaren, okullarda özel yetenekli çocukları keşfedip eğitimlerine katkıda bulunmaya devam ediyor. Başta resim, müzik ve genel yetenek bölümlerinde özel yetenek sınavlarıyla bilim sanat merkezine yerleşen öğrenciler okul saatleri dışında, sanat merkezinde 19 öğretmenin yardımıyla hazırlanıyor.

"Kişisel gelişimlerine katkı sağlıyoruz"

Süleymanpaşa Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Ferruh Topuz, yapılan çalışmaları aktararak, "Şuan Türkiye'de 114 tane bilim ve sanat merkezi var. Yakında inşallah Çorlu'da bilim ve sanat merkezine kavuşacak. Çünkü biz Tekirdağ'da tek olduğumuz için Saray'dan, Kapaklıdan, Çerkezköy'den, Çorlu'dan, Ergene'den yani Tekirdağ'ın ilçelerinden de tanılama yaptığımız çocuklarımız kendi imkanlarıyla, ailelerinin imkanlarıyla bize geliyorlar. Çocuklar, haftanın bir veya iki günü burada eğitimlerini görüyorlar, kişisel gelişimlerine katkı sağlıyoruz ve beraber bilimsel çalışmalar yapıyoruz. Burada genel yetenek, resim ve müzik olmak üzere 3 alanda öğrenci alıyoruz. Bu alanlarda öğrencileri tanılama sürecimiz var. Yaklaşık 9 ay süren bir tanılama sürecinden sonra, bir yıl sonra ancak çocuklarımızı buraya kaydedebiliyoruz. Bunlar Tekirdağ'ın ve Türkiye'nin özel çocukları, normal eğitim ve öğretimlerine okullarında devam ederken genelde akşam gruplarında bizde eğitimlerini sürdürüyorlar. Biz burada kendi okullarındaki müfredatın dışında etkinlikler yapıyoruz" dedi.

"Türkiye, önümüzdeki yıllarda bu çocuklarımızın beyninden ve emeğinden yararlanacak"

Küçük yaştan itibaren aldıkları öğrencilerin, iyi bir alt yapıya sahip olmasını sağladıklarını vurgulayan Topuz, "Öğrenci yaş grubumuza gelince ilkokul 2'nci sınıftan itibaren lise son sınıfa kadar burayı kazanan bir öğrenci bu hakkı kazanmış oluyor ve devam edebiliyor. Bizler burada Türkiye'nin geleceğine yön verecek olan, Türkiye'de bilimsel araştırmalara imza atacak olan belki sanat alanında bir yerlere varacak olan çocuklarımıza, onların kişisel gelişimlerini sağlamak, bilimsel çalışmalarının alt yapısını hazırlamak, onlarla beraber Türkiye'ye imza atacak projelere öğretmenlerimizle, kurumumuzla ve Milli Eğitim Bakanlığı ile hep beraber imza atmanın peşindeyiz. Yani bu çocuklarımızı beyin göçüne tabi tutmadan, kendimiz sahip çıkalım ki bu aşamadan sonra devlet, çocuklarımızı liseyi bitirdikten sonra da, mezun olduğu okullarda takip etmeye gayret gösteriyor. Ben inanıyorum ki bir proje olarak başlayan bilim sanat merkezleri süreci belki yarın okullaşma ile devam edecek ve Türkiye önümüzdeki yıllarda bu çocuklarımızın beyninden ve emeğinden yararlanacak. Türkiye'ye bu çocuklar katkı sağlayacaklar diye düşünüyorum. Her ne kadar fiziksel ortamımız iyi olmasa da 19 öğretmen ve idareci, iki tane de yardımcı personel ile görev yapmaya çalışıyoruz. Sabah sekizden akşam sekize kadar yani 12 saat çalışma şartlarımız var. Kolay bir iş yapmıyoruz tabi, ama amaç büyük olunca bu fedakarlığı önce bizler yapıyoruz ki amaç yerine ulaşsın" açıklamasını yaptı.

"Türkiye'de bir ilk olan televizyonumuz var"

Yapılan projelere de değinen Topuz, "Küçük küçük de olsa farklı projelere imza atıyorlar. 4006-4007 gibi TÜBİTAK'ın projelerine başvurularımız. Mesela 4006'da 40 tane projeyle başvuru sürecimiz gerçekleşti ve kabul edildi. Belki önümüzdeki süreçte, biz 40 proje ile burada bilim şenliği mahiyetinde 4006'yı uygulayacağız. Yine çok ses getiren ve Türkiye'de bir ilk olan televizyonumuz var. Bizim TV diye. Bizim TV'nin yaygınlaştırılması konusunda, ulusal ajansla bir proje gerçekleştirdik. İspanya, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye olmak üzere 4 ülke ortaklığında yürütülüyor proje. Bu proje şu anda ulusal ajanstan kabul gördü ve ilk toplantımızı Ocak ayının 24-25'inde yapacağız sonra da ülkelerden bize ziyarete gelecekler eğitimlerini tamamlayacaklar, biz de bu ülkelere gideceğiz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim