• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Türkiye’nin En Sıcak Suyunun Bulunduğu Alaşehir’de Jeotermal Toplantısı

Türkiye’nin En Sıcak Suyunun Bulunduğu Alaşehir’de Jeotermal Toplantısı
Alaşehir Belediyesi öncülüğünde, 5 kurumun ortaklığında hazırlanan ve AB-Türkiye Sivil Toplum Diyalogu IV. Enerji Hibe Programı kapsamında 147 bin 900...

Alaşehir Belediyesi öncülüğünde, 5 kurumun ortaklığında hazırlanan ve AB-Türkiye Sivil Toplum Diyalogu IV. Enerji Hibe Programı kapsamında 147 bin 900 Euro'luk hibe almaya hak kazanan "Jeotermal Enerji Alaşehir" projesi, Alaşehir ilçesindeki jeotermal alada bulunan mahalle muhtarları, sulama kooperatifleri ve sivil toplum kuruluşlarına anlatıldı.

287 santigrat derecelik suyu ile Türkiye'nin en sıcak su rezervlerinin bulunduğu Manisa'nın Alaşehir ilçesinde jeotermal enerji konusunda toplantı düzenlendi. Alaşehir Labella Otel'de gerçekleştirilen tanıtım toplantısına, Avrupa Birliği Bakanlığı Uzmanı Ceyhan Çiçek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Uzmanı Dr. Timur Gücük, Alaşehir Belediye Başkan Danışmanı Sami Çeltikoğlu, Alaşehir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Yılmaz Yıldırım, Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Seyhan, Kolektif Bilinç Derneği (KBD) Yönetim Kurulu Üyesi Günay Toprak, Almanya İş Hayatı Dernekleri Federasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Hakan Elmacı, Jeotermal Santral Yatırımları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Şentürk, Alaşehir Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Şenay Aydın, Alaşehir'de jeotermal enerji çalışmaları yapan firma temsilcileri, jeotermal alanda bulunan mahalle muhtarları, sulama kooperatifleri başkanları katıldı. Tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan Alaşehir Belediye Başkan Danışman Sami Çeltikoğlu, "Alaşehir'de Jeotermal Enerji" isimli projemiz, AB ve Türkiye arasında Sivil Toplum Diyalogu – IV, Enerji Hibe Programı kapsamında yaklaşık 150 bin Avro hibe desteği almaya hak kazandı. Bundan dolayı çok mutluyuz. Sivil Toplum Diyaloğu sayesinde yerli ve yabancı temsilcilerle bir araya gelerek başardığımız bu proje, Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Sivil Toplum Diyaloğu Programı dönemi hakkında Türkiye'nin de dahil olduğu 21 farklı ülkeden 200'ün üzerinde kuruluş bir araya gelerek, 80 diyalog projesi hayata geçiriyor. Onlardan birisi de Alaşehir Jeotermal Enerji Projesi. Alaşehir'de 287 santigrat derecelik sıcak su kaynağı ile Türkiye'de birinci, dünyada üçüncü sıradayız. Alaşehir'in olmazsa olmazı dünyanın en kaliteli üzümü olan Sultaniye'nin yanında bir de dünyanın 3. sırada bulunan sıcak suyu gelmiştir. Sıcak su ile enerji yatırımları, sera, şehir ısıtması, termal otel gibi yatırımlara da fırsat sunulacaktır. Alaşehir'de jeotermal tarihi çok eski yıllara dayanır. M.Ö 150'li yıllarda Bergama Kralı şehirdeki şifalı sulardan ılıcalardan ve uzun ömürlü insanlardan dolayı "Ölüm Giremez" diye şehrin girişine yazı astırmıştır. Zaogma kadar eski bir geçmişi olan yaklaşık 2000 yıllık Dionoysos Şarap Tanrısı Mozaiğinde motif olarak şifalı sular ve bereketli toprak figürleri işleniyor. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde şifalı sular ve ılıcalardan Alaşehir'den "Ala Şar" adı ile bahsediyor. Şimdi Alaşehir 9 jeotermal enerji firmasının yatırım alanı haline gelmiştir. Jeotermal dost mu, düşman mı bu proje ile kafamızda oluşan tüm soruları çözeceğiz. Çünkü Alaşehir'de yerin altı kadar üstü de çok önemli. Dünyanın en önemli ve en kaliteli üzümü Alaşehir'de yetişmektedir. Dolayısıyla üzüm de enerji de önemlidir. AB ve Türkiye arasında Sivil Toplum Diyalogu – IV, Enerji Hibe Programından sağlanan hibe en iyi şekilde değerlendirilecektir." dedi.

AB'nin projelere çok ciddi destek verdiğini belirten İzmir KBD Yönetim Kurulu Üyesi Günay Toprak, "Bizim projemiz önemli ve yeterli görüldüğü için destek almıştır. Alaşehirlilerin de bu projeye destek vermesi gerekmektedir. Proje hakkında her türlü bilgileri doğru olarak sizlere aktaracağız." şeklinde konuştu.

Almanya İş Hayatı Dernekleri Federasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Hakan Elmacı ise güneş, jeotermal, rüzgar, bioteknoloji enerji gibi bir çok alanda çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, Türkiye-Almanya arasında en az 50 yıldır paylaşım yapıldığını ve bu proje için önemli bir bütçe ayrıldığını söyledi.

Jeotermal çalışmaları sırasında kimyasal atıklar nedeniyle çekinceleri olduğunu kaydeden Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, "Jeotermal çalışmaları esnasında kullanılan kimyasallar derelere bırakılmaktadır. Bunlar zaten borlu olan sulama sularımızı daha da borlu hale getirmektedir. Yüzde 98'i tarımla uğraşan üreticilerimizin mağdur edilmeyeceği çözümler üretilmelidir. Biz projeyi destekliyoruz, ancak çevreye zarar verilmemek şartıyla" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Uzmanı Dr. Timur Gücük, "Almanya bunu çözmüştür. Çatısında güneş enerjisi ile elektrik, karbondioksit gazıyla sera ve ısıtma yaparak bunları çözmüştür. Türkiye'nin değişik bölgelerinde enerji çalışmaları yapılmaktadır. Ancak Alaşehir sıcak suyu nedeniyle ilk sıraya oturmuştur. Proje ile üreticiler sera, enerji, ısıtma alanında yararlanabileceklerdir. Problemler çözmek, fırsatlarda yararlanmak için vardır. Bu proje bölge çiftçimize katma değer sağlayacaktır. Dört mevsimin yaşanabildiği tek ülke biziz. Enerjiyi doğru anlamda kullanabildiğimiz taktirde sadece sezonluk üretilen üzüm 12 aya yayılabilecektir. Enerji kullanımıyla seracılıkta sadece sebze değil, üzüm, kiraz gibi 12 ay üretilebilen meyvecilikte gelişebilecektir" diye konuştu.

PROJE NEDİR ?

12 ay sürecek proje kapsamında jeotermal enerjinin çevre, tarım ve ekonomiye etkileri bilim temelli olarak araştırılacak. Projenin amacı, enerji alanında Türkiye ve AB üye ülke sivil toplumları arasındaki güçlü bağların ve ileri düzey işbirliğinin kurulmasına katkı sağlamak ve Jeotermal enerjinin çevre, tarım ve ekonomiye etkilerinin bilim temelli tartışılmasına zemin hazırlamak. Söz konusu proje kapsamında düzenlenecek olan, Jeotermal enerjinin çevre, tarım ve ekonomiye etkileri konulu uluslararası kongre çalıştay ile konunun tüm tarafları bilim ve mühendislik temelinde bir araya getirilecek. Proje dahilinde, Yenilenebilir Enerji Bilgi Merkezi kurulması planlanmaktadır. Proje sonunda; AB ve Türkiye jeotermal enerji sektörü ilgili paydaşları arasında sürdürülebilir işbirliği ortamının oluşturulması, jeotermal enerji kaynaklarının tarım ve çevre hassasiyetinin en üst düzeyde ele alınarak, etkin ve verimli kullanımının sağlanmasına yönelik planlamalar sunması, Alaşehir jeotermal vizyonunun oluşturulması, jeotermal enerji ve yenilenebilir enerji kaynakları hakkında toplumsal düzeyde, bilim temelli bilgi düzeyi ve farkındalık arttırılması hedeflenmekte.

Türkiye’nin En Sıcak Suyunun Bulunduğu Alaşehir’de Jeotermal Toplantısı

Türkiye’nin En Sıcak Suyunun Bulunduğu Alaşehir’de Jeotermal Toplantısı

Türkiye’nin En Sıcak Suyunun Bulunduğu Alaşehir’de Jeotermal Toplantısı

Türkiye’nin En Sıcak Suyunun Bulunduğu Alaşehir’de Jeotermal Toplantısı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim