• BIST 9634.57
  • Altın 2497.745
  • Dolar 32.5886
  • Euro 34.8498
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

Türkiye’nin En Büyük Çevre Yatırımı

Türkiye’nin En Büyük Çevre Yatırımı
Türkiye'nin en büyük çevre yatırım projesi olan ve 3.7 milyar TL değerindeki Ergene nehrinin ıslah edilmesi projesi kapsamında yapılan tünel inşaatını...

Türkiye'nin en büyük çevre yatırım projesi olan ve 3.7 milyar TL değerindeki Ergene nehrinin ıslah edilmesi projesi kapsamında yapılan tünel inşaatını basın mensupları ile birlikte gezen Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, projenin 2019 yılında tamamlanacağını, bu projenin de Türkiye'nin en büyük çevre yatırımı projesi olduğunu söyledi.

Basın mensupları ile birlikte projenin en büyük ayağını oluşturan Derin Deşarj A.Ş'nin şantiyesinde bilgiler alan ve basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, bölgede bulunan organize sanayi bölgeleri, gündeme dair konular ve son günlerde hakkında çıkan eleştirilere de cevap verdi.

Bölgede yapılan OSB'lerin öncelikle alt yapılarının oluşturulduğunu ve işadamlarına arsalar tahsis edildiğini belirten Kaymakam Kılıç, "Yatırımını yapmayan işadamından arsa geri alınıyor. Ergene eylem planı çerçevesinde Islah OSB'ler kuruldu. Burada yüzde 34 valiliğin, yüzde 33 belediyelerin ve yüzde 33 de ticaret ve sanayi odalarının ortaklığı var. OSB'ler her kurumdan 5 tane üye olmak üzere toplam 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor. Bizim bölgemizde şu anda 8 tane OSB bulunuyor. Arıtılması yapılmış olan sular derin deşarj yoluyla denize boşaltılacak. Bu proje bölgemiz için çok büyük bir öneme sahip. 2019 yılında tamamlanmış olacak" dedi.

Kaymakam Kılıç son günlerde kendisi hakkında yayınlanan haberler için de kamuoyunu bilgilendirme adına açıklamalarda bulunarak, "Şahsımı hedef alan son günlerde yapılan haberlerde bizim OSB yönetimlerinde çok büyük paralar aldığımızı yazmışlar. Biz ayda 2 kez toplantı başına 500 TL alıyoruz. Bu toplantılar 2'den fazla da oluyor fakat aldığımız miktar ayda bin TL oluyor. Burada bu işi bizden başka kimsenin yapamayacağı, OSB yönetiminde yasa gereği bulunmamız gerektiğini kamuoyunun bilmesini isterim. Öyle abartıldığı gibi OSB'ler den büyük paralar almıyoruz. Şahsımı hedef alan haberlerin tamamı asılsızdır" diye konuştu.

"TARIM ARAZİLERİ BU PROJEYLE DAHA DA GENİŞLEDİ"

Eski Tekirdağ Çevre Müdürü de olan Ergene Derin Deniz Deşarj A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Ceyhan da, "Bu proje ile bölgemizde tarım arazilerinin daraldığı yönündeki söylentiler asılsızdır. Bu projenin öncesinde 9 bin 600 hektar olan sanayi arazisi 5 bin 500 hektara düşürüldü. Yeni sanayi alanları ancak OSB'lerdeki yüzde 75 doluluk oranına ulaşılırsa açılabilecek. Yeni sanayi alanlarına ancak bu şekilde izin verilebilecek. Bu proje tarım arazilerinin korunması için güzel bir proje. Derin deşarj işlemi ile arıtılmış suyun denize verilmesi, denizdeki ekolojik dengeyi bozacağına dair iddialar da tamamen asılsızdır. Marmara Denizi'ni kirleten etkinliklerin başında Türkiye dışındandın gelen atıklardır. Bunun oranı da yüzde 85'ten daha fazla olup, bizim bu proje ile vereceğimiz kirlilik oranı yüzde 1 dahi etmemekte. Velimeşe OSB yüzde 75'lik doluluk oranı ile Türkiye'nin ilk 5 sırasında yer alıyor. Bu bölge Türkiye'de Islah OSB'den OSB'ye geçen ikinci yer olma özelliğine sahip. Bölgemizdeki çöplüklerin kimyasal sanayi atıkları ile dolu olması bu projeyi olumsuz yönde etkilemeyecek. Keşke bölgemizdeki çöplüklerde bu denli fazla sanayi atığı olmasaydı iyi olurdu. Bu proje Türkiye'nin en büyük çevre yatırım projesidir" ifadelerini kullandı.

"TÜNEL KAZMA MAKİNEMİZİN 3'ÜNCÜSÜ MİLLİ BİR ÜRETİM OLACAK"

Yapımı devam eden ve projenin en önemli unsurlarından biri olan A ve B. tünellerinin Proje Müdürü Tarkan Sezgin de, "Proje kapsamında yapımı devam eden tünellerimizin uzunluğu 2 bin ve 2 bin 800 metreden oluşmakta. Bu tünellerin en büyüğü olan Velimeşe tünelinin bin 200 metresinin yapımı tamamlandı. Tünellerdeki derinlik en az 8, en fazla 74 metre. 65 ve 75 metreden oluşan 2 adet tünel kazma makinemiz bulunuyor. Bunlar Amerikan ve Alman yapımı makineler. Bakım ve onarımı Türk işçi ve mühendisleri tarafından yapılıyor. En önemli gelişme ise yakın zamanda gelecek olan 3. Makinenin tamamı Türk mühendisleri ve işçileri tarafından yapılmış olan milli bir projenin ürünü milli üretim makinemiz olacak. Bundan da hepimiz büyük gurur duyuyoruz. Proje kapsamında toplamda 300 kişi çalışıyor. Günde ortalama olarak 15 metre tünel döşemesi yapılıyor. Projenin ilk ayağı belirlenen günden daha erken hizmete alınacak. İlk bölüm, 2017'de hizmete girecek. Tüneller tamamıyla depreme dayanıklıdır" şeklinde konuştu.

Derin Deşarj A.Ş ile ilgili basının bilgilendirildiği toplantıya, Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, Ergene Derin Deniz Deşarj A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Ceyhan, Proje Müdürü Tarkan Sezgin ve Çorlulu basın mensupları katıldı.

Türkiye’nin En Büyük Çevre Yatırımı

Türkiye’nin En Büyük Çevre Yatırımı

Türkiye’nin En Büyük Çevre Yatırımı

Türkiye’nin En Büyük Çevre Yatırımı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim