• BIST 9050.24
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Türkiye'nin Afrika açılımında kadın atılımı

Türkiye'nin Afrika açılımında kadın atılımı
2002'de 14 olan kadın büyükelçi sayısı bugün 37'ye yükselirken, Türkiye'nin son yıllardaki önemli ayaklarından biri olan Afrika açılımında pek çok kritik görevde kadın büyükelçiler bulunuyor.

Dışişleri Bakanlığındaki kadın büyükelçi sayısı, 2002 yılında 14 iken, 2016 yılında 37'ye, Türkiye'nin yurt dışındaki temsilciliklerinde görev yapan kadın başkonsolos sayısı ise 9'a ulaştı. Türkiye'nin izlediği dış politikanın son yıllardaki en önemli ayaklarından biri olan Afrika açılımında da pek çok kritik görevde kadın büyükelçiler bulunuyor.

Türkiye'den kilometrelerce uzakta, Afrika'da görev yapan beş kadın büyükelçi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajlarını paylaştı.

Dışişleri Bakanlığında yurt içi ve yurt dışında görev yapan 236 büyükelçiden 37'sinin kadın olduğunu bildiren diplomatik kaynaklar, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's 500 listesinde yer alan şirketlerin yöneticilerinin yaklaşık yüzde 5'inin kadın olduğu göz önünde bulundurulduğunda, görevdeki kadın büyükelçilerin yüzde 16 olan oranının önemli bir veri olduğuna dikkati çekti.

Kadın büyükelçi sayısının 2002 yılında 14 iken, 2016 yılında 37'ye ulaştığını belirten kaynaklar, Türkiye'nin yurt dışındaki temsilciliklerinde 9 kadın başkonsolosun görev yaptığını kaydetti.

Dışişleri Bakanlığındaki 6 müsteşar yardımcısından biri de kadın diplomat.

Merkez teşkilatında 2'si kadın 18 genel müdürün görev yaptığı Dışişleri Bakanlığında, mevcut 41 genel müdür yardımcısından 21'inin kadın diplomat olduğu belirtildi.

Kaynaklara göre, Dışişleri Bakanlığında 2006 yılında 439 olan kadın diplomat sayısı, yüzde 34 artışla bu yıl 665'e ulaştı. Görevli 1200 meslek memurundan 322'sinin kadın personel olduğu bakanlıkta, görevli 947 konsolosluk ve ihtisas memurunun 343'ü de kadın personelden oluşuyor.

Türkiye'nin Afrika açılımında kadın diplomat damgası

Dışişleri Bakanlığı, son yıllarda izlediği dış politikanın en önemli ayaklarından biri olan Afrika açılımında da pek çok kritik görevi kadın büyükelçilere emanet etti.

Türkiye'nin Afrika'ya atanan ilk kadın büyükelçisi olarak, 2011'den bu yana Mozambik'te görevli olduğunu belirten Türkiye'nin Maputo Büyükelçisi Aylin Taşhan, "Sağlık, güvenlik riski gibi Afrika’nın özel şartlarından kaynaklanan güçlüklerle iç içe yaşamakla birlikte büyükelçilik açmak ve iki ülke arasındaki ilişkilerin hızla geliştiğini görmek, kısaca atılan her başarılı adım, yaşadığım tüm zorlukları bana unutturdu" dedi.

Afrika denilince genellikle akla fakirlik ve hastalık gelmesine rağmen, bu kıtanın sürprizlerle dolu olduğunu söyleyen Büyükelçi Taşhan, Mozambik’te parlamentonun yüzde 40’ının, bakanlar kurulunun ise hemen hemen yarısının kadınlardan oluştuğunu belirtti. 

Teknolojinin sağladığı imkanlar sayesinde ailesiyle haberleşebildiğini ifade eden Taşhan, "Büyük mesafelere rağmen Afrika’nın güneyinde kendimi sevdiklerimden o kadar da uzakta hissetmiyorum" dedi.

"Arkadaşlarımdan Afrika haritası istemiştim"

Türkiye'nin Abidjan Büyükelçisi Esra Demir de ilk yurt dışı görev yerinin Senegal olduğunu belirterek "Senegal’in yerini bulmak için arkadaşlarımdan bir Afrika haritası istediğimi hatırlıyorum. Dakar’a gittiğimizde kızımız 14 aylık idi. Genç bir diplomatın yaşayabileceği en güzel iki yılı Dakar’da geçirdiğimi söyleyebilirim" diye konuştu.

Fildişi Sahili'nde yürüttüğü büyükelçilik görevinde de ilk görev yerindeki heyecanının sürdüğünü söyleyen Demir, şunları kaydetti:

"Genç diplomatlara kadın veya erkek, Afrika’da görev yapmalarını tavsiye ederim. Türkiye’de çok tanınmayan bu coğrafyada, çeşitli mahrumiyetlere rağmen onlar için çok iyi bir tecrübe olacağını düşünüyorum. Afrika’daki büyükelçiliklerimiz genellikle küçük büyükelçilikler olduğu için, bir gün gelen heyetin kaybolan valizlerinin peşinde koşabilir, ertesi gün aynı heyetin başkanının konuşmasını yazabilirler. Bu da çok yönlü diplomat olmanın en güzel hazırlığıdır."

Her yerin kendine özgü kolaylıkları ve zorlukları olduğuna işaret eden Demir, "Örneğin, Fildişi Sahili’nde sağlık altyapısı çok güçlü değil. Buraya ilk geldiğim dönemde hastalandım ve teşhis konamadığı için tedavi olmak için Türkiye’ye gitmem gerekti. Ama bunun yanı sıra son derece yardımsever, misafirperver ve ön yargısız insanların olduğu bir ülke" diye konuştu.

"Afrika'daki görevimi avantaj olarak gördüm"

Afrika'nın güneybatı ucunda, Namibya'da görev yapan, Türkiye'nin Windhoek Büyükelçisi Deniz Çakar, göreve atandığında büyük mutluluk duyduğunu belirterek şunları söyledi:

"Neresi olduğunun hiçbir önemi yoktu. Hemen okullara baktım, ortaokulda okuyan oğlumun gidebileceği uygun bir okul var mı diye, vardı ve gerisi artık benim için çok heyecan verici yeni bir sürecin başlangıcı idi. Afrika’da bir ülkeye atanmak esasen bir sürpriz değildi, zira 54 ülke ile dünyanın en çok ülkesini barındıran bu kıtada 39 büyükelçiliğimiz var. Afrika’da görev almayı her zaman bir avantaj olarak gördüm. Beklentinizi yüksek tutmayınca, bunun karşılığı size tahmin edemeyeceğiniz güzelliklerle geri dönüyor. Benim için de Namibya böylesine güzel bir deneyim, bir laboratuvar, gözlemliyorsunuz, harekete geçiyorsunuz, sonucunu alıyorsunuz. İlmek ilmek ilişkileri örüyorsunuz."

Diplomasi mesleğinin ciddi fedakarlıklar gerektirdiğini belirten Çakar, "Zaman içinde kendinizi mevcut şartlara göre süratle uyarlamayı öğreniyorsunuz. Bu mesleği yapmak ve başarabilmek için ilk şart bu mesleğe bağlı olmak ve gönülden sevmektir kanımca. O zaman korku, endişe kayboluyor" dedi.

"En başarılı alanlardan biri Afrika politikamız"

Türkiye'nin Kampala Büyükelçisi Sedef Yavuzalp, Uganda'ya atanmadan önce Batı Afrika Daire Başkanı ve Doğu Afrika Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptığı 4 yıl boyunca Afrika ülkelerini yakından tanıma imkanı bulduğunu vurgulayarak "Ülkemizin Afrika politikası, Türk dış politikasının en başarılı alanlarından biridir. Bu çerçevede, Bakanlığımızın Afrika Genel Müdürlüğünün, izlenen dış politikanın somut sonuçlar verdiği bir bölgeyi öğrenme fırsatı sunan bir bölüm olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Diplomat olan eşinin de kendisiyle aynı yıl, Etiyopya ve Afrika Birliği örgütü nezdinde büyükelçi olarak atandığına dikkati çeken Yavuzalp, "Eşimle birlikte komşu iki Doğu Afrika ülkesinde görevlendirilmemiz, Bakanlığımızın aile birliğine ve kadın diplomatların çalışmasına ne denli önem verdiğini göstermektedir. Özellikle bu kadar çok sayıda kadınımızın diplomasi mesleğinde gerek yurt içinde gerek yurt dışında en yüksek seviyelere kadar ilerleyebilmeleri Cumhuriyet tarihimizde ilk defa bu dönemde mümkün olabilmiştir" diye konuştu.

Aile hasretini gidermek için Uganda’dan aldığı ilhamı Türkiye'nin dokusuyla harmanlayarak resim yaptığını ve yakında tablolarını sergileyeceğini belirten Yavuzalp, "Böylece bir kadın diplomat olarak diplomasi mesleğine ve resim sanatına olan aşkıma hayat veriyorum" dedi.

"Her tayinde hayatı sıfırdan yeniden kurarız"

Türkiye'nin Librevil Büyükelçisi Nurdan Bayraktar Golder de diplomat olmasındaki en büyük etkenin çocukluğundan bu yana dünyayı merak etmesi olduğunu söyleyerek şunları kaydetti:

"Diplomatlık insana dünyanın kapılarını açan bir meslek. 25 senelik meslek hayatının büyük bölümünü Avrupa kıtasında geçirmiş bir diplomat olarak, Gabon’a atandığımı öğrenmek beni çok heyecanlandırdı. Esasen bizler alışkınız. Her tayinde hayatı sıfırdan yeniden kurarız. İş arkadaşlarımızdan ve muhataplarımızdan ülkede kullanılan alfabeye, ekmek aldığımız yerden, çocuğumuzun öğretmenlerine kadar her şey birkaç sene arayla sürekli değişir. Pek çok şeyi yeni baştan öğrenmek veya en azından pek çok şeye yeni baştan adapte olmak gerekir. Ancak Sahraaltı Afrika bu devinim içerisinde daha özel bir yer taşıyor."

Kadınların Türkiye'de her alanda öne çıkmalarından duyduğu memnuniyeti dile getiren Bayraktar Golder, "İnanıyorum ki bugün Dışişleri Bakanlığında daha fazla kadın diplomatımız ve büyükelçimiz varsa bu onların eşit bireyler olarak sergiledikleri performanslarından kaynaklanıyor" diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim