• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 23 °C

Türkiye’nin 3’üncü çift kol nakli yapılıyor

Türkiye’nin 3’üncü çift kol nakli yapılıyor
Türkiye'nin 3'üncü kol nakli Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde gerçekleştiriliyor.

Türkiye'nin 3'üncü kol nakli Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde gerçekleştiriliyor. Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibinin yaptığı operasyonda motosiklet kazasında hayatını kaybeden Emin Konar'ın (23) iki kolu, 2008 yılında tarlada bulduğu patlayıcının elinde patlaması sonucu kollarını kaybeden Mustafa Sağır'a (29) naklediliyor.

Antalya'da 31 Ocak'ta geçirdiği motosiklet kazası sonucu kaldırıldığı hastanede dün beyin ölümü gerçekleşen 23 yaşındaki Emin Konar'ın ailesi, gencin kollarıyla birlikte organlarını bağışladı. Konar'ın kollarının Adıyaman'da çiftçilik yapan ve 2008 yılında tarlada bulduğu patlayıcının patlaması sonucu kollarını kaybeden 29 yaşındaki Mustafa Sağır'a nakledilmesine karar verildi. Mustafa Sağır, dün akşam 20.30'da nakil için Antalya'ya çağrıldı. Babası Mustafa Sağır ile birlikte hemen yola çıkan Sağır, önce karayoluyla Gaziantep'e, ardından İstanbul aktarmalı olarak Antalya'ya geldi. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde son tetkikleri yapılan Sağır, saat 11.00 sıralarında ameliyata alındı. Organ nakli doktorları, sabah erken saatlerde bir taraftan da Emin Konar'ın organlarının çıkarılması işlemine başladı. Konar'ın böbrekleri, karaciğeri ve pankreası organ nakli doktorları tarafından alınırken, kolları da Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ile Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı olan Doç. Dr. Özlenen Özkan ve ekibi tarafından alındı. Özel bir kutu içerisinde ameliyathaneye götürülen kolların nakil işlemine başlandığı öğrenildi.

"BABA GÖZYAŞLARINI TUTAMADI"

Oğluyla aynı adı taşıyan baba Mustafa Sağır (57), oğlunun kollarını 2008 yılında tarlada bulduğu amonyum sülfat ve amonyum nitratın karışımının patlaması sonucu kaybettiğini söyledi. Oğlunun uzun süre hastanede tedavi gördüğünü belirten Sağır, gazetecilere konuştuğu sırada gözyaşlarını tutamadı.

Zaman zaman konuşmakta zorlanan baba Sağır, "Daha önce çift kol nakli yapılan Cihan Topal'ın yanına gittik. Kollarını gördük. Oğlum da nakil olmaya karar verdi. Akdeniz Üniversitesi'ne gelip başvurduk. Bugüne kadar hiç aranmamıştık. Ama oğlum hep umutluydu." dedi.

NAKİL İÇİN BORÇ PARA ALIP YOLA ÇIKTILAR

Nakil için dün akşam saatlerinde arandıklarını anlatan baba Sağır, sözlerini şöyle sürdürdü: "Oğlum haberi alınca mutluluktan adeta havalara uçtu. Hemen hazırlandık, ancak yola çıkacak paramız dahi yoktu. Akrabalarımızdan, komşularımızdan borç para aldık. Oğlum iyileşince keçilerimizi satıp borcumuzu ödeyeceğiz. Yeter ki oğlum iyi olsun. Ameliyata girerken morali çok iyiydi. "Baba için rahat olsun ben iyi olacağım."

Oğlunun nakil olmayı çok istediğini belirten Mustafa Sağır, "En büyük hayali kollarına kavuşup eski günlerine dönmekti. Kazadan önce nişanlıydı. Ancak kolunu kaybedince nişanlısı terketti. Kollarını kaybetmeseydi muhtemelen şimdiye kadar evlenip çocukları olurdu. İnşallah iyileşip sağlığına kavuşunca ona güzel bir düğün yapacağız." diye konuştu.

İLK ÇİFT KOL NAKLİ 2010'DA YAPILMIŞTI

Türikye'nin ilk çift kol nakli 25 Eylül 2010 tarihinde Aydın'da yaşayan 36 yaşındaki Cihan Topal'a nakledilmişti. 2008 yılında kollarını silaj makinesine kaptırarak kaybeden Topal'a Muğla'da trafik kazasında yaşamını yitiren 23 yaşındaki Fatih Demirel'in kolları nakledilmişti. Türkiye'nin ikinci kol nakli ise 34 yaşındaki Atilla Kavdır'a nakledilmiş ancak çift bacak nakli de yapılan Kavdır, nakilden 4 ay sonra hayatını kaybetmişti.

Türkiye’nin 3’üncü çift kol nakli yapılıyor

Türkiye’nin 3’üncü çift kol nakli yapılıyor

Türkiye’nin 3’üncü çift kol nakli yapılıyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim