• BIST 9095.22
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Türkiye,Gürcistan,Azerbaycan üçlü zirvesi başladı

Türkiye,Gürcistan,Azerbaycan üçlü zirvesi başladı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Türkiye’yi temsilen katıldığı Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan üçlü zirvesi, Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te başladı.

Bugün başlayan üçlü zirvenin ana oturum toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Türkiye-Gürcistan- Azerbaycan üçlü zirvesi vesilesiyle Tiflis’te bir arada olmaktan memnuniyet duyuyorum. 

Esasen bu 3 ülke arasında yoğun bir işbirliği mevcuttur. Cumhurbaşkanları düzeyinde de 2007 yılında Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun Gürcistan kısmını atma töreninde o zaman beraber olmuştuk. Şimdi yine beraberiz burada. Daha önce de dışişleri bakanlarımız diğer bakanlarımız değişik seviyelerde bir araya geliyorlardı. Biraz sonra da geniş bir şekilde konuşacağımız gibi çok önemli projeler, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum, Bakü-Tiflis-Kars ve şimdi Trans Anadolu gibi bölgesel ve küresel ölçekte büyük projeleri bu üç ülke gerçekleştirdi. Ve bu 3 ülkenin Güney Kafkasya’da istikrara ve refaha katkısı artık herkes tarafından takdir edilmeye başlandı. Biz Kafkasya’nın yüksek dağlarını bir duvar olmaktan çıkardık, bir kapı, bir iş birliği alanı haline getirmiş olduk.

Bunlardan da büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Hem siyasi anlamda halklarımız birbirlerinin kardeşleridir, komşularıdır. Aralarındaki yakın dostluğa dayalı işbirliği ekonomik alanda da kendini göstermektedir. Bunları en üst seviyede cumhurbaşkanları olarak tekrardan gözden geçirmek ve bu zirveleri bundan sonra düzenli bir şekilde yapılacağını ümit ediyorum” şeklinde konuştu.

ELE ALINACAK KONULAR

Üçlü zirve kapsamında 2 gün boyunca ekonomi, enerji, ve ulaştırma gibi konuların ele alınması bekleniyor. İlki 29-30 Nisan 2002 tarihlerinde Trabzon’da gerçekleşen üçlü zirve daha sonraki yıllarda Azerbaycan ve Gürcistan’da yaşanan siyasi sorunlar nedeniyle gerçekleştirilememişti.

Cumhurbaşkanı Gül, Gürcistan ziyareti kapsamında gün içinde Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili tarafından konuk Cumhurbaşkanları onuruna verilecek öğle yemeğine katılacak ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ikili görüşme gerçekleştirecek. Gül’ün Gürcistan ziyareti kapsamında yarın, gerçekleştireceği heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı gerçekleştirmesi bekleniyor.

Ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Gül’e, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile milletvekilleri ve iş adamları eşlik ediyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ise, yarın dâhil olması bekleniyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim