• BIST 9051.7
  • Altın 2297.823
  • Dolar 32.3149
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Türkiye’deki İlk ’Çin Araştırma Merkezi’ İAÜ’de Açıldı

Türkiye’deki İlk ’Çin Araştırma Merkezi’ İAÜ’de Açıldı
Türkiye'de ilk kez bir üniversite bünyesinde Çin Halk Cumhuriyeti ile ilgili akademik çalışmalarda bulunacak merkez kuruldu.

Türkiye'de ilk kez bir üniversite bünyesinde Çin Halk Cumhuriyeti ile ilgili akademik çalışmalarda bulunacak merkez kuruldu. İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) çatısı altında kurulan "Çin Araştırma Merkezi'nde yürütülecek akademik çalışmalar sayesinde, Çin ile Türkiye halkları arasında her alanda işbirliğine ışık tutulmuş olacak.

İstanbul Aydın Üniversitesi bünyesinde kurulan "Çin Araştırma Merkezi'nin açılışına Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Gu Jing Qi, İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın ve İAÜ Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli katıldı.

'Çin Araştırma Merkezi'nin açılışında konuşan İAÜ Ekonomi ve Finans Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sedat Aybar, iki ülke arasındaki ilişkilerin çok eskilere dayandığını vurgulayarak, günümüzde de bu ilişkinin gelişmekte olduğunun altını çizdi. "Çin Araştırma Merkezi'nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Sedat Aybar, merkezin iki ülke halkının birbirlerinin kültürünü anlaması, akademik çalışmaların geliştirilmesi ve iki ülke arasındaki öğrenci değişiminin teşvik edilmesi için önemli olduğunu ifade etti.

İAÜ Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli ise küreselleşmenin ticaretten üretime, tüketimden iletişime pek çok alanda farklı kültürleri birbirlerine yakınlaştırdığını belirterek, "Bugünkü dünyada sadece coğrafi mesafeler değil din, kültür, beğeni mesafeleri de yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Eğitimin küreselleşmesi de gelişmelerin en başında yer alıyor. İAÜ bir dünya üniversitesi olma yolunda kısa sürede çok yol aldı. Bugün üniversitemizde yüzün üzerinde Çin uyruklu öğrenci eğitim almaktadır. Ayrıca Çin'deki pek çok saygın üniversite ile akademik işbirliği anlaşmalarımız mevcut. Bugün ticari ve iktisadi ilişkilerimizin giderek geliştiği Çin'i akademik ve bilimsel çalışmalarla her türlü ön yargılardan uzak anlama-anlatma çabamız yeni aşamaya gelmiş durumda. Çin Araştırma Merkezi'mizin bu yolda önemli bir ivme sağlayacağına güvenim sonsuz " dedi.

"ÇİN-TÜRKİYE STRATEJİK İŞBİRLİĞİ HIZLANDI"

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Gu Jing Qi yaptığı konuşmada, ülkesiyle Türkiye arasında çok eskilere dayanan dostluğun iki ülke liderlerinin yaptığı ziyaretlerle daha da ilerlediğinin altını çizdi. Qi, "2015 Temmuz ayında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çin'e başarılı bir ziyaret gerçekleştirdi. Kasım ayında Çin lideri de Antalya'da gerçekleştirilen G20 Zirvesi'ne katıldı. İki ülke liderleri bu süre zarfında bir toplantı gerçekleştirdi. Böylelikle Çin-Türkiye stratejik işbirliği hızlandı. 2015 yılı Çin-Türkiye ikili ticaret hattı 21 milyar 600 milyon dolar arttı. İki ülke alt yapısı, finans merkezi ve birçok alanda işbirliği durmadan önemli bir atılım gerçekleştirdi" diye konuştu.

2015 yılında Türkiye'ye gelen Çinli turist sayısında da önemli bir artış olduğunu söyleyen Gu Jing Qi, "2015 yılında Çinli turistlerin Türkiye'ye geliş sayısı 317 bine ulaştı. Bu yıldan yıla yüzde elli oranında kuvvetli bir şekilde artış gösteriyor. Bu durumda Türk turizm sektörüne kuşkusuz yeni bir kan depoluyor" ifadelerini kullandı.

Çin ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çok iyi bir noktada olduğunu söyleyen Başkonsolos Qi, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin daha da derinleşeceğini vurgulayarak şöyle devam etti:

"Son yıllarda Türkiye'nin bilindik üniversitelerinde özellikle Çince bölümü ve Çince dersi konulmasıyla "Yüz Çiçek Açsın, Yüz Fikir Serbest Tartışılsın" düşüncesi öne çıkıyor. İAÜ Türkiye'de üne sahip bir üniversite ve iki ülke arasında karşılıklı anlayış köprüsü kurmamıza yardımcı oluyor. İAÜ'nün Çin Araştırma Merkezi yalnızca yeni bir adımı sembolize etmiyor, aynı zamanda tüm Türkiye'nin Çin'i araştırmasında aktif bir rol oynamasını sağlıyor. Ek olarak söylemek isterim ki üniversite burada stratejik vizyonunu da kendini de iyice göstermiş oluyor bu sayede. Ümit ederim ki, bu merkez iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine ve iki ülke halkları arasındaki karşılıklı anlayış ve dostluğun daha da pekişmesine vesile olur" dedi.

"KARŞILIKLI OLARAK İŞBİRLİKLERİNİ ARTIYORUZ"

İAÜ Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın da merkezin açılışında "Çin'de Türkiye tarihi ilişkilerinin asırlık bir süreye dayandığını hepimiz biliyoruz. Fakat geçmişe bakacağız, geçmişten ders alacağız ama asıl önemli olan ileriye doğru bakmaktır. Bu ileriye bakışta, ileriye doğru yürüyüşte tarihi kökleri asırlara dayanan bu iki milletin birlikte birçok şey yapabileceğini hep beraber biliyoruz. Hepimiz biliyoruz ki, özellikle son yıllarda her iki ülke de çok ciddi bir yakınlaşma iradesi ortaya koydu. İAÜ olarak birçok Çin üniversitesiyle işbirliği yapıyoruz, ortak programlar yürütüyoruz, yaz okulları düzenliyoruz, öğrenci değişim programları gerçekleştiriyoruz. Pekin'i yaklaşık 2 ay önce ziyaret ettim. Çin'in en köklü üniversitelerinden birisi olan Uluslararası Finans Üniversitesi'ni ziyaret ettik. Orada bir Türkiye Araştırmalar Merkezi'ni, burada da Çin Araştırmalar Merkezi'ni kurmaya karar verdik. Karşılıklı olarak bu merkezlerde iki ülkenin tarihi, kültürel ve eğitim alanlarındaki işbirliklerini ilerletme kararını aldık. Çin Araştırma Merkezi güzel işler yapacak. Bu düşüncelerle İAÜ'deki bu Çin Araştırma Merkezi'nin Türkiye ile Çin arasında başarılı ve güçlü işbirliğinin daha ileriye taşınmasına yardımcı olacağını umut ediyorum" ifadelerini kaydetti.

Türkiye’deki İlk ’Çin Araştırma Merkezi’ İAÜ’de Açıldı

Türkiye’deki İlk ’Çin Araştırma Merkezi’ İAÜ’de Açıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim