• BIST 9576.62
  • Altın 2475.915
  • Dolar 32.4441
  • Euro 34.4765
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 22 °C

Türkiye'deki her 10 aileden 9'unun gözü yurtdışı eğitimde

Türkiye'deki her 10 aileden 9'unun gözü yurtdışı eğitimde
Çocuklarını yurtdışına göndermeyi düşünen ebeveynler listesinde Türkiye, Hindistan’ın ardından 2. sırada yer alıyor. Ailelerin % 87'si çocuğunu yurtdışında okutmak istiyor.

HSBC’NİN 'Eğitimin Değeri: Hayat İçin Öğrenim' raporuna göre, Türkiye’de ebeveynlerin yüzde 87’si çocuklarını yurtdışında okutmayı düşünüyor, ancak çoğu doğabilecek maliyetleri öngöremiyor. Çocuklarını yurtdışına göndermeyi düşünen ebeveynler sıralamasında Türkiye, yüzde 87’lik oranla Hindistan’ın ardından ikinci sırada yer alıyor. Ancak ebeveynlerin yurtdışında eğitim için yaptığı ekstra harcamalar, öngördükleri ekstra masrafın 10 misli olarak gerçekleşiyor. 

AMA BİRİKİM YAPILMIYOR... 

Ebeveynlerin çocuklarını yurtdışında okutmak için yapabileceklerini belirttikleri ekstra ödeme oranı global ortalamada yüzde 36. Türkiye’de ise ebeveynler yüzde 40 oranında ekstra maliyet ödemeyi göze alırken, en iyi eğitim verdiğini düşündükleri ülke için ödedikleri ekstra maliyet yüzde 408 oranında gerçekleşiyor. Global ortalamada ailelerin yüzde 22’si, Türkiye ortalamasında ise ebeveynlerin yüzde 45’i henüz çocuklarının eğitimi için birikim yapmadığına dikkat çekiyor.

ABD, TERCİHLERDE İLK SIRADA 

Araştırmaya göre, Türkiye’de ebeveynlerin çocuklarını üniversite eğitimi için en çok göndermek istedikleri ülke ABD. Diğer 16 ülkenin de ağırlıklı olarak en çok tercih ettiği ülke olan ABD’nin aynı zamanda uluslararası öğrenciler için gerek lisans gerekse lisansüstü eğitimde en pahalı ülke olduğu görülüyor. ABD’de okul ücreti ve yaşam giderleriyle birlikte toplam lisans eğitiminin ortalama maliyeti 165 bin 231 dolar olarak hesaplanıyor.

Türkiye'de okumanın maliyeti 32 bin 500 $

Türkiye’de lisans derecesinden mezun olmanın maliyeti, araştırmaya katılan diğer ülkelere kıyasla oldukça düşük seviyede bulunuyor. Türkiye’de yerleşik bir öğrencinin maliyeti okul ücreti ve yaşam giderleriyle birlikte ortalama 32 bin 504 dolar olurken, Türkiye’den daha düşük maliyetli ülkeler Malezya ve Hindistan olarak karşımıza çıkıyor. Listede, yerli öğrenciler için eğitimin en pahalı olduğu ilk üç ülke ise, Birleşik Arap Emirlikleri (ortalama 95 bin 731 dolar), Birleşik Krallık (ortalama 94 bin 153 dolar) ve Singapur (ortalama 90 bin 153 dolar) olarak sıralanıyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim