• BIST 9792.56
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 23 °C

Türkiye’de Yabancı İşçi Çalıştırma Şartları

Türkiye’de Yabancı İşçi Çalıştırma Şartları
Son yıllarda bulunduğu coğrafyanın lider ekonomisi haline gelen Türkiye, her yıl yaklaşık 65 bin kişiye ülke içinde yasal olarak çalışmalarını sağlayan çalışma izni veriyor.

Özellikle Gürcistan, Ukrayna ve Suriye gibi coğrafi olarak yakın konumlarda bulunan ülkeler tarafından tercih edilen Türkiye’de dünyanın çok çeşitli ülkelerinden binlerce yabancı çalışma kariyerini sürdürmekte.

Türkiye’de ev hizmetleri olarak bilinen çocuk ve yaşlı bakımı işlerinin yanı sıra, inşaat, turizm ve inşaat gibi sektörler yabancı işçiler tarafından en çok tercih edilen sektörler olarak göze çarpıyor. Özellikle yüksek teknik deneyim gerektiren veya Türk personeller tarafından yeteri kadar tercih edilmeyen sektörlerde, firmalar tarafından yabancı personeller tercih ediliyor. Yabancı işçi çalıştırma konseptini tercih eden firmaların başında da özellikle dış pazara yönelik ticaret yapan işletmeler geliyor. 2015 verilerine bakıldığında Türkiye tarafından verilen 64 bin çalışma izninin ¼ kadarlık kısmını ev hizmetleri olarak bilinen hane halklarının faaliyetleri oluşturuyor. Yaşlı ve çocuk bakıcısı olarak bilinen bu personelleri, yaklaşık 10 bin çalışma izniyle turizm sektörü takip ediyor. Her yıl artış gösteren Türkiye’deki çalışma izni sahibi yabancı sayısının , 2016 yılının ilk 10 ayında 60 bin kişiye ulaştığını görüyoruz. Özellikle 2016 yılında çalışma izni alan yabancıların coğrafi çeşitliliği de göze çarpıyor. Geçtiğimiz yıl, Jamaika’dan Rusya’ya, Malavi’den Kamboçya’ya pek çok farklı ülkeden yabancıya çalışma izni verildi.

Yabancı işçi çalıştırmada temel kriterler neler ?

Türkiye’de faaliyet gösteren işletmelerin yabancı işçi çalıştırabilmeleri için sahip olmaları gereken ön şart ve koşullar kanunla düzenlenmiştir. Buna göre, bir işletmenin yabancı personel çalıştırabilmesi için temel kriter en az 5 Türk personele sahip olmasıdır. Ayrıca, yabancı çalıştıracak işletme en az 100.000 TL ödenmiş sermayeye sahip olmalı ve brüt satış tutarı en az 800.000 TL seviyesinde olmalıdır. Son olarak, şirket ortağı sıfatı ile Türkiye’de çalışacak yabancıların en az 40.000 TL değerine tekabül eden %20’lik bir şirket hissesine sahip olmaları ön şart olarak belirlenmiştir. Gereken ön şartları karşılayan firmalar, firmalarında çalıştıracakları yabancı veya yabancılar için ÇSGB’ye başvurabilir. Gereken prosedür ve evrakların eksiksiz bir şekilde tamamlanması ile de bakanlık uygun gördüğü süre için yabancılara çalışma iznini sağlamaktadır.

Başvurular nasıl yapılıyor ?

Bir firmanın ön şartları sağladıktan sonra Türkiye’de yabancı işçi çalıştırmak için iki farklı şekilde başvuru yapabildiğini söylemek mümkün. Eğer yabancı Türkiye’de ise ve en az 6 aylık geçerli bir ikamet iznine sahipse, firma başvurusunu yurt içinden yapabilecekken, yabancının Türkiye’de geçerli bir ikamet izni bulunmuyorsa, yabancının yurt dışı temsilciliklerinden alacağı bir referans numarası ile çalışma izni başvuru süreci resmen başlamış oluyor. Yapılan ilk başvuruyu takip eden 6 gün içinde çevrimiçi başvurular tamamlanmak zorundadır, aksi durumda başvurular yürürlükten kaldırılmaktadır.

Yabancı yaşlı ve çocuk bakıcısı çalıştırmak

Türkiye’de hane halkı faaliyetleri ya da ev hizmetleri olarak bilinen ve evde bulunan bir çocuk ya da bakıma muhtaç bir yaşlının veya hastanın bakımında görevlendirilen yabancıların yasal olarak çalışabilmesi için bir çalışma iznine ihtiyaçları vardır. Bunun yanı sıra, özel şartları da sağlamak zorunda olan işverenler yani ev sahipleri ya da bakıma muhtaç kişilerin yakınları, çalışacak yabancının sigorta primlerini de eksiksiz olarak yatırmak durumundadır. Yabancı yaşlı ve çocuk bakıcısı çalıştırmanın en önemli avantajının ise Türkiye’de yatılı kalacak personel bulmanın zorluğu olduğu söylenebilir. Genelde yabancıların yatılı olarak bakıcılık faaliyetlerini sürdürmeyi kabul etmesi ve yurt içinde bu alanda uzman personel bulmanın zorluğunu da bir kenara koyarsak, ev hizmetlerinde yabancı çalıştırmanın özellikle bakıma muhtaç çocuğu ya da hastalığı raporla sabit bir yakını bulunan kişiler için en ideal çözüm olduğu söylenebilir. Çalışma izni süresi dolduğunda nasıl uzatılır ? Genelde bir yıllık periyotlar halinde verilen çalışma izinleri, son geçerlilik tarihinden önce eğer çalışılmaya devam edilecekse uzatılmalıdır. Çalışma izni uzatımının ön şartı ise ilgili firmaların vergi ve SGK borçlarının bulunmamasıdır. Bunun yanı sıra, ev hizmeti olarak adlandırılan işlerde çalışan yabancıların çalışma izni uzatma başvurularının geçerli bir şekilde tamamlanması için işverenlerin SGK prim borçlarını eksiksiz bir şekilde ödemeleri gerekiyor. İstanbul ve Antalya tercih ediliyor 2015 verilerine göre yabancı personeller tarafından en çok şehirlerin başında İstanbul ve Antalya geliyor. 2015 yılında İstanbul’da yaklaşık 23 bin yabancı çalışırken, Antalya’da bu rakam yaklaşık 14 bin kişi. Bu iki şehri, 9 bin yabancı ile başkent Ankara takip ediyor. Özellikle yabancıların çalışmak için büyük şehirleri tercih etmelerinin temel sebebinin, turizm ve inşaat gibi sektörlerin bu kentlerde gelişmiş olması olduğunu söyleyebiliriz.

Çalışma izninde profesyonel danışmanlık

9 yıllık tecrübesi, alanında uzman personeli ve İstanbul – Ankara ofisleriyle başta yabancı çalışma izni olmak üzere, oturma izni, Türk vatandaşlığı ve Turkuaz Kart konularında profesyonel danışmanlık hizmeti sağlayan Ata Kurumsal Danışmanlık A.Ş. ile çalışma izni için eksiksiz bir başvuru yapmak oldukça kolay. Ata Kurumsal’ın 5 farklı dilde sağladığı kişiye özel çözümler ile tanışın, işinizi profesyonellere bırakın.

Kaynak : Yabancı Çalışma İzni Danışmanlık​

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim