• BIST 9747.68
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 27 °C

Türkiye’de Orman Varlığı Artıyor

Türkiye’de Orman Varlığı Artıyor
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, dünyada orman varlığı azalırken, Türkiye'de orman varlığının hem alan hem de odun serveti olarak son on iki...

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, dünyada orman varlığı azalırken, Türkiye'de orman varlığının hem alan hem de odun serveti olarak son on iki yılda 1,5 milyon hektar alan arttığını söyledi.

2016 Yılı Bütçe Kanun Tasarısı altıncı tur görüşmelerinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Rekabet Kurumu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Türkiye Su Enstitüsü'nün bütçeleri Genel Kurulda oylanarak kabul edildi.

Bütçe görüşmelerinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı hizmetlerine yönelik Genel Kurul'da bilgi veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin ağaçlandırmada rekorlara imza attığını belirterek, "Dünyada orman varlığı pek çok ülkede azalırken, Türkiye'de orman varlığı, hem alan hem de odun serveti olarak artıyor. Son on iki yılda 1,5 milyon hektar alan arttı, yani 15 milyon dekar, odun serveti de biz aldığımızda 1 milyar 200 milyon iken, şu anda 1 milyar 600 milyon metreküpe yükseldi. Gerçekten bu gurur duyulacak bir hadisedir" dedi.

"GEÇEN SENE 333 MİLYON ADET FİDAN ÜRETTİK"

Hem odun servetinin arttığını hem de sanayinin odun ihtiyacının karşılandığını kaydeden Bakan Eroğlu, "Sanayimizin 20 milyon metreküp odun ihtiyacını da karşılamışız" açıklamasında bulundu. Fidan üretimine ilişkin de bilgi veren Bakan Eroğlu, "Geçen sene 333 milyon adet fidanı ürettik, hatta bir kısmını biz kendimiz diktik, bir kısmını da bütün kamu kurum ve kuruluşlarına, bütün belediyelere, hatta okullara, sivil toplum kuruluşlarına dağıtıyoruz, Türkiye'yi yeşillendiriyoruz. Belki bazı arkadaşlar takdir etmeyebilir ama bakın, OECD Genel Sekreteri Angel Gurria bundan dört yıl önce geldiği zaman aynen şunu söyledi, "Türkiye ağaçlandırma ve erozyon kontrolünde dünya lideridir" dedi" şeklinde konuştu.

Konuşmasında bir müjde de veren Bakan Eroğlu, "2019 yılı sonuna kadar bin 71 gölet ve sulama tesisini bitirme sözünü veriyoruz; buradan milletime söz veriyorum" dedi.

"İÇİNDEN OTOMOBİL GEÇEN DEV İSALE HATLARINI BİZ YAPTIK"

Bütün şehirlerin su ihtiyacının karşılandığının altını çizen Bakan Eroğlu, "Şu anda 41 milyon vatandaşa ilave su vermenin mutluluğu içindeyiz. 25 milyon da inşa halinde. İçinden otomobil geçen dev isale hatlarını biz yaptık. Van'da Şamran kaynaklarından bir buçuk yılda 48 kilometre mesafeden suyu getirdik. İzmir'de Gördes Barajı'nda 115 kilometre, tüneli de var, 2 metre çapında dev isale hattı. Mersin'e, Sinop'a… Erfelek Barajı'nı yaparak oradan Erfelek, Veysel köy ve Sinop'a suyu getirdik. Kıbrıs, o bizim için çocuk oyuncağı. Allah'a şükürler olsun ki dünyada ilk defa deniz içinden su götürdük, bu şeref bize ait, bunun mimarı da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır. Başka ülkeler su istemeye başladı. Şu anda Afrika'ya 1 milyon 700 bin kişiye su götürmenin şerefi bizde. Sulamalarda destan yazdık. Yaklaşık 6,5 milyon hektar, 65 milyon dekarlık alanı sulamaya açmanın gururu bizde, 2019 yılının sonuna kadar 85 milyon dekarlık alanı ki, Türkiye'de fizibil olan, ekonomik sulanabilir alanın tamamını sulayacağız, bunun sözünü verdik. Bütün içme suyu problemi halloldu GAP'ın. Sulamada şu anda 1 milyon 58 bin hektarın 500 bin hektarını bitirdik ama 2019 yılına kadar ana kanallar bitecek" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim