• BIST 9524.59
  • Altın 2517.93
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.6105
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 15 °C

Türkiye’de Kamu Denetçiliği Kurumu Ve Uygulamaları: "Ombudsmanlık"

Türkiye’de Kamu Denetçiliği Kurumu Ve Uygulamaları: "Ombudsmanlık"
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ABTÜ) Yeşiloba Yerleşkesinde "Türkiye'de Kamu Denetçiliği Kurumu ve Uygulamaları (Ombudsmanlık)" başlıklı konferans...

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ABTÜ) Yeşiloba Yerleşkesinde "Türkiye'de Kamu Denetçiliği Kurumu ve Uygulamaları (Ombudsmanlık)" başlıklı konferans düzenlendi. Kamu Denetçisi Abdullah Cengiz Makas'ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa başta ABTÜ Vekil Rektörü Prof. Dr. Aykut Gül olmak üzere akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Vekil Rektör Prof. Dr. Aykut Gül, Ankara'da gerçekleştirilen terör saldırısından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Prof. Dr. Gül, "Ülkemizin belirlediği yüksek hedeflere ulaşmasına engel olmak isteyenlerin çirkin saldırılarına maruz kaldık. Bizlere düşen aramızdaki birlik ve beraberliği güçlendirmektir. Patlamada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara acil şifalar diliyorum" şeklinde konuştu.

Yapılan etkinliğin Türkiye'de çok yeni bir kavram olan ombudsmanlık kavramını öğrenmek ve işleyişini anlayabilmek adına önemli bir eğitim olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gül, "Kamu Denetçiliği Kurumu çok genç bir oluşum. Kamu Denetçisi Sayın Abdullah Cengiz Makas, yoğun çalışma temposunun arasında bizlerle bilgilerini paylaşacak. Kendisine şahsım ve üniversitemiz adına teşekkürlerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.

"MAĞDUR OLAN VATANDAŞLARIN HAKKINI ARIYORUZ"

Kamu Denetçisi Abdullah Cengiz Makas ise Ankara'da yaşanan saldırıyı kınayarak sözlerine başladı. Makas, katılımcılara yaptığı sunumda Kamu Denetçiliği Kurumunun işleyişini, yasal dayanaklarını ve uygulamalarını örneklerle anlattı. Makas, "Ombudsmanlık, işleyiş bakımından Osmanlı dönemine kadar dayansa da kavram olarak ülkemize girişi oldukça yeni. Genel olarak tanımlarsak ombudsmanlık; devlet ve vatandaş arasındaki çözümsüzlükleri gidermek için kurulmuş bir yapıdır. Silsile içerisinde herhangi bir kuruma dahil değildir, yani bağımsızdır. TBMM tarafından seçilen bir başdenetçi ve beş kamu denetçisinden oluşur. Vatandaşlarımız, devlet kurumları ile ilgili yaşadıkları sorunlar ve haklarıyla ilgili mağduriyetlerinde internet yolu da dahil olmak üzere birçok farklı şekilde hiçbir ücret ödemeden bize başvurabilirler. Bizler, haklı olan vatandaşın yanında devlete karşı bir denge unsuru görevini görüyoruz. Başvurusu incelenip haklı görülen vatandaşlarımızın haklarını elde etmeleri konusunda devlet kurumları ile iletişime geçip, ortada bir haksızlık ya da yanlışlık varsa bunu düzeltiyoruz. Çünkü bizler, kamunun vicdanıyız. Tüm iş ve işlemlerimizde hakkaniyeti gözetmek zorundayız. Bizlere gelen başvurular en geç altı ay içerisinde sonuca bağlanıyor. Kamu Denetçiliği Kurumu için "mahkemelerden önceki son durak" benzetmesini yapabiliriz" diye konuştu.

Geçmişte yaşanan başvurulardan örneklerle konuya açıklık getiren Kamu Denetçisi Abdullah Cengiz Makas, sunum sonrasında katılımcıların sorularını yanıtladı. Makas, ayrıca sosyal medya aracılığı ile tüm katılımcılara anket uygulayarak interaktif bir konferans gerçekleştirdi.

Konferans sonunda ABTÜ Vekil Rektörü Prof. Dr. Aykut Gül, Kamu Denetçisi Abdullah Cengiz Makas'a günün anısına bir plaket takdim etti.

Türkiye’de Kamu Denetçiliği Kurumu Ve Uygulamaları: "Ombudsmanlık"

Türkiye’de Kamu Denetçiliği Kurumu Ve Uygulamaları: "Ombudsmanlık"

Türkiye’de Kamu Denetçiliği Kurumu Ve Uygulamaları: "Ombudsmanlık"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim