• BIST 9715.96
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 26 °C

Türkiye'de kadın olmak zor

Türkiye'de kadın olmak zor
Türkiye genelinde yapılan bir araştırma, Türkiye’deki kadın profilini çiziyor. Sonuçlara göre, kadınların toplum içindeki varlığı, eğitimle doğru orantılı artıyor.

Gezici Araştırma Şirketi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı araştırmayla Türkiye’deki kadın profilini çıkardı. Yedi coğrafi bölgeyi kapsayan çalışma; 36 ilde yaşayan, 18 yaş ve üstü 5.860 kadınla yüzyüze görüşülerek gerçekleştirildü. Ev, iş, evlilik, ilişki ve ekonomik bağımsızlıkla ilgili sorular soruldu.
 
KADININ YERİ EVİ MİDİR?
“Kadın ev işlerinden sorumlu mudur?’’ sorusuna her iki bekar kadından biri “Evet” derken, her dört evli ve boşanmıştan biri “Hayır” dedi. Eğitim seviyesi ve çalışan kadın sayısı arttıkça “Hayır”lar arttı. 
 “Kadınlar ev dışında istediği işte çalışabilmeli midir?’’ sorusuna ise okuma yazma bilmeyen veApple-tab-span" style="white-space:pre"> ilkokul mezunu kadınların yüzde 75’i “Hayır” dedi.
 
EĞİTİM SEVİYESİ ÖNEMLİ
 ‘Kız çocuklarının okutulmaması’ olgusu bu araştırmada da çarpıcı verilerle ortaya çıktı. Eğitim seviyesinde yükselme olmasına rağmen yüzde 100 okur-yazarlık seviyesine ulaşılamadığı görüldü.  
Araştırmada, eğitim seviyesi arttıkça kadınlardaki çağdaş dünya görüşünün arttığı da gözlemlendi.
 “Kız çocukları lise ve üniversitede okutulmalı mıdır?’’ sorusuna kadınların yüzde 77.6’sı “Evet” dedi. 
“Hayır” diyenlerin oranı 22.4 iken eğitim ve gelir seviyesi azaldıkça “Hayır”lar arttı. Burada dikkat  çeken çarpıcı  durumsa okuma-yazma bilmeyen 18-27 yaş arasındaki kadınlardan da “Hayır” diyenlerin olması... 
 
ERKEĞE TESLİMİYET
 “Kadın, erkeğe karşı teslimiyetçi olmalı mı?’’ sorusuna kadınların yüzde 42.6’sı “Evet” dedi. Kadınların eğitim ve gelir seviyesi azaldıkça “Evet” oranı arttı. 
Okuma-yazma bilmeyenlerin yüzde 85’i “Evet” derken, ilkokul ve ortaokul mezunlarının da yüzde 86’sı “Evet” cevabını verdi. Eğitim arttıkça “Hayır” cevapları hızla arttı; üniversite mezunlarının yüzde 85’i “Hayır” dedi. 
 
SÖZLÜ ŞİDDETE ONAY  
Araştırmanın diğer çarpıcı sonucusuysa, ‘sözlü şiddeti’ kadınların hemen hemen yarısının normal karşılaması. Fiziksel şiddet görmediği halde, bununla tehdit edilen kadınların oranı yüzde 30. Bu durumu normal kabul eden kadınların evliliklerini; çeşitli nedenlerle devam ettirdikleri de görülüyor.  

fft16_mf4139495-001.jpeg

 

12-001.jpg

1-013.jpg

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim