• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C
  • İzmir 26 °C

Türkiye’de Kadın Erkek Eşitliği Yok

Türkiye’de Kadın Erkek Eşitliği Yok
Eğitim İş Şubesi Başkanı Ebru Surgar, Türkiye'nin Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu'na göre kadın erkek eşitliği...

Eğitim İş Şubesi Başkanı Ebru Surgar, Türkiye'nin Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu'na göre kadın erkek eşitliği sıralamasında 142 ülke arasında 130'ncu sırada olduğunu belirterek "Rapora göre, Türkiye'de bir kadının kazandığı 1 dolara karşılık aynı işi yapan bir erkek 2,56 dolar kazanıyor" dedi.

Sungar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısı ile yaptığı basın açıklamasında çarpıcı veriler ortaya koydu. Kadının Türkiye'deki yerini gözler önüne seren açıklamada Sungar, "Ülkemizde kadına yönelik şiddet, kadın emeği sömürüsü, kadın bedeni sömürüsü, kadın yoksulluğu, kadın işsizliği, çocuk gelinler, okula gönderilmeyen kız çocukları, tacizciyi tecavüzcüyü koruyan hukuk sistemi, iktidarın kadını yok sayan politikaları kadınların özgürleşmesi önünde büyük engellerdir" dedi.

Bu ağır tabloya karşın, erkek katil ve tecavüzcülerin kravat taktıkları için iyi hal indirimi aldıklarına, tecavüz davalarında kadının rızasının arandığına tanık olduklarını anımsatan Sungar, Türkiye'nin Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu'na göre kadın erkek eşitliği sıralamasında 142 ülke arasında 130'ncu sırada olduğuna dikkat çekti. Rapora göre, Türkiye'de bir kadının kazandığı 1 dolara karşılık aynı işi yapan bir erkeğin 2,56 dolar kazandığını da dile getiren Sungar şunları söyledi:

"Yine kadını yok sayan siyasal iktidarın, liberal emek düşmanı politikaları sonucu, birçok kadın ailesinin zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla günübirlik tarım işçisi ve temizlik işçisi olarak güvencesiz çalışmak zorunda kalmaktadır. TÜİK'in verilerine göre erkeklerin istihdam oranı yüzde 69,5 iken kadınların istihdam oranı yüzde 30.5'lerdedir. Çalışan kadınların ise yüzde 52'ye yakını kayıt dışı, sigortasız çalışmaktadır. Biz inanıyoruz ki kadın özgürleşmeden toplum da özgürleşemez. Bu nedenle şiddetsiz ve sömürüsüz bir dünya için mücadeleyi sürdüreceğiz."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim