• BIST 9524.59
  • Altın 2493.672
  • Dolar 32.5501
  • Euro 34.7296
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C

Türkiye'de fındık bolluğu yaşanacak

KFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürsoy, "2013 ürünü fındık rekoltesi ile eldeki stoklar, Türkiye'nin bu sezon ihracat ve iç tüketim ihtiyacını rahatlıkla karşılayacak" dedi.
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, 2013 ürünü fındık rekoltesi ile eldeki stokların, Türkiye'nin bu sezon ihracat ve iç tüketim ihtiyacını rahatlıkla karşılayacağını söyledi.
 
Gürsoy, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin geçen sezon 300 bin tonun üzerinde fındık ihracatı gerçekleştirerek Cumhuriyet tarihinin rekoruna imza attığını anımsattı.
 
İhracat miktarında yakalanan başarının İtalya ve Gürcistan'da fındık rekoltelerinin düşük gerçekleşmesi ile Türkiye'de fındık fiyatlarının makul seviyede olmasından kaynaklandığını ifade eden Gürsoy, "Türkiye geçen sezon 300 bin tonun üzerinde fındık ihraç etti. Cumhuriyet tarihinde ilk defa yakalanan bir rakamdır ancak her sene aynı rakam olacak diye bir garanti yok. Çünkü geçtiğimiz sene Türkiye biraz da şanslıydı. İtalya ve Gürcistan'da fındık yoktu. Kaliteleri çok bozuktu. Tüm talep bu nedenle Türkiye'ye yönlendi. Fiyatlar da makuldü. O kadar çok yüksek fındık fiyatı yoktu. Dolayısıyla Türkiye'ye talep patlaması oldu" dedi.
 
- "Fındık ihracatı bu sezon 260 bin ton seviyelerinde gerçekleşebilir"
 
Gürsoy, fındık ihracatında bu sezon düşüş beklediklerini aktararak, "Bu sene İtalya ve Gürcistan'da mahsul iyi. Dolayısıyla bu durum ihracatımızı olumsuz etkileyecektir. Türkiye'nin fındık ihracatının 260 bin ton seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz" diye konuştu.
 
Bazı çevrelerin, Türkiye'nin fındık rekoltesinin 500 bin tonun altında gerçekleşeceği, buna bağlı olarak fındık sıkıntısı yaşanacağı yönünde açıklamalarının olduğunu kaydeden Gürsoy, bu iddianın doğru olmadığını ve herhangi bir sorunun yaşanmayacağını aktardı.
 
Gürsoy, şöyle devam etti:
 
"2013 ürünü fındık rekoltesi ile eldeki stoklar, Türkiye'nin bu sezon ihracat ve iç tüketim ihtiyacını rahatlıkla karşılayacak. Bu sezon fındık ihracatının 260 bin ton civarında olmasını bekliyoruz. Bu da ihracat için 520 bin ton fındık gerektiği anlamına geliyor. Bu sene en az 100-110 bin ton da iç tüketimde gerekli. Bu hesaplardan yola çıkarsak Türkiye'de ortalama olarak 630-640 bin ton fındık ihtiyacı doğacaktır. Türkiye olarak bu ihtiyacı mevcut fındık rekoltesi ve elimizdeki devreden stoklarla rahatlıkla karşılayacak durumdayız. Türkiye'de söylendiği gibi 500 bin tonun altında fındık yok. Çok daha fazla fındık var. Bu sene fındık açığı yaşanmayacak."
 
- "Türkiye 700 bin ton fındığı satabilecek kabiliyete geldi"
 
Gürsoy, geçmiş yıllarda yüksek rekolte oluştuğunda Türkiye'de ciddi sorunların yaşandığını ancak artık 700 bin tonluk rekoltenin kolaylıkla eritilebilir hale geldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
 
"Artık Türkiye 600-700 bin ton fındığı satacak kabiliyete geldi. 650-700 bin tonluk fındık rekoltesi Türkiye için korkulacak bir rakam olmaktan çıktı. Bunun ardındaki en büyük sebep de serbest ticarettir. Çünkü Avrupalı şuna inanıyor, artık arz talebe müdahale edilmeyecek, serbest piyasada fiyat oluşacak. Bunu görenler fındığa yatırım yapmaya başladı."
 
Türkiye'nin son 5 yıl ihraç ettiği iç fındık miktarı ile elde ettiği döviz girdisi şöyle:
 
Türkiye Fındık İhracatı (Sezonluk)
 
untitled-3.20130925123456.jpg
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim