• BIST 9524.59
  • Altın 2492.843
  • Dolar 32.5552
  • Euro 34.7123
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Türkiye'de 3 bin Işid militanı var iddiası

Türkiye'de 3 bin Işid militanı var iddiası
Aytunç Erkin'in haberine göre Türkiye ile ilgili alınan istihbaratta ülkedeki 'ışid militan' sayısı 2 bin olarak belirlendi.

İstihbarat birimleri tarafından iki yıldır hazırlanan raporlarda, terör örgütü IŞİD’in silahlı sol örgütler gibi ’hücre tipi’ örgütlendiği uyarısı yapıldı. Militan sayısı da dudak uçuklattı…Türkiye, Şanlıurfa Suruç’ta yaşanan katliam ve önceki gün Kilis’te yaşanan saldırının ardından IŞİD terörünü konuşuyor. Ancak bu örgütle ilgili ’istihbari’ çalışma yaklaşık 2 yıldır yapılıyor. 3 yıl önce dünyanın tanımaya başladığı IŞİD’in, Türkiye’de Van, Adıyaman, Bingöl başta olmak üzere İstanbul’da ’hücre tipi’ örgütlendikleri, diğer radikal örgütlerin aksine ’gevşek’ bir yapısı olmadığının altı çiziliyor.

‘UYUYAN HÜCRELER’ VAR

1990’lı yıllarda Hizbullah’ın bu modeli denediği ama bu yapının devlet içerisinde bazı güçler tarafından ‘kontrol altında tutulduğu’ için müdahalelerin yapılabildiğine vurgu yapılıyor. IŞİD’inse, silahlı sol örgütler gibi ‘uyuyan hücreleri’ olduğu ve bu hücrelerde üçten fazla militanın olmadığı belirtiliyor. Eğer bir yapı çökertilse bile diğer yapıya ulaşılamadığı ifade ediliyor. Raporlarda, Türkiye’de 3 bin civarında üyesi olduğu ve bu kişilerin Irak, Suriye gibi ülkelerde eğitim aldıklarına dikkat çekiliyor.Türkiye’deki El-Kaide, El Nusra ya da IŞİD örgütlenmesiyle ilgili iki yıl önce hazırlanan bir raporda dikkat çekici. Yıl 2013. İstihbarat birimleri devletin zirvesine bir rapor sunar. Rapora göre, büyük kentlerde çalınan kamyonet ve panelvan tipi araçlar ’klonlanmış’ plakalarla güney illerimize götürülür. Jandarma İstihbarat bu durumu kamera kayıtlarıyla saptar.

12 KAMYONET YAKALANMIŞTI

Kayıtlara göre, birden fazla araçta aynı plakanın takılı olduğu görülür. Bu araçlar güney illerine gittikten sonra geri dönmez, terör örgütleri El-Kaide, Nusra, IŞİD tarafından Suriye’ye götürülür ve bombalı saldırılarda kullanılmak için çalışma yapılır. Yapılan bazı operasyonlarda 12 kamyonet ve binek araçlar yakalanır. Bu hırsızlığı yapanlarsa yakalanır ama serbest bırakılır. O çalışmayı yapan istihbarat görevlileri de açığa alınır.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim