• BIST 9685.43
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 31 °C
  • İzmir 27 °C

“Türkiye’de 20 Bin Siber Güvenlik Uzmanı Açığı Var”

“Türkiye’de 20 Bin Siber Güvenlik Uzmanı Açığı Var”
Türkiye'de 20 bin siber güvenlik uzmanı açığı olduğunu ifade eden BGA Kıdemli Eğitmeni Ozan Uçar, Türkiye'ye yönelik yapılan siber saldırıların...

Türkiye'de 20 bin siber güvenlik uzmanı açığı olduğunu ifade eden BGA Kıdemli Eğitmeni Ozan Uçar, Türkiye'ye yönelik yapılan siber saldırıların bir amacının da geliştirilen askeri projelerin verilerini çalmak olduğunu söyledi.

Türkiye genelinde sınavla seçilmiş 25 öğrenci, Türkiye'deki Siber Güvenlik Uzmanı açığı ve nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla Bilgi Güvenliği Akademisi (BGA) tarafından düzenlenen ve Sakarya Üniversitesi'nin ev sahipliğini yaptığı Siber Güvenlik Kış Kampı'nda alanında uzmanlaşmış kişilerce eğitim görüyor. Bir hafta boyunca devam edecek kampta öğrenciler, teorik kısmında ülkelerin siber stratejileri, siber terörizm ve siber istihbarat konularında eğitim görürken, pratik kısmında ise lap ortamında gerçek siber savaş simülasyonlarıyla hem saldırı hem de savunmayı öğreniyor.

TÜRKİYE'DE SİBER GÜVENLİK UZMANI AÇIĞI

Türkiye'deki siber güvenlik uzmanı açığının 20 bin olduğunun altını çizen BGA Kıdemli Eğitmeni Ozan Uçar, "Türkiye'de siber güvenlik uzmanı yetiştirme noktasında son iki yıldır bir ilerleme kaydedilse de yeterli değil. Nitelikli işgücü daha çok üniversitelerin yetiştirmesiyle ortaya çıkıyor. Henüz üniversitelerde siber güvenliği başlı başına aktaran bölümler çok yok" dedi.

TÜRKİYE'NİN ETKİLENDİĞİ EN BÜYÜK SİBER SALDIRI

Türkiye'ye yapılan siber saldırılardan bahseden Uçar, "Küresel çapta yapılan saldırılardan Türkiye ciddi anlamda etkileniyor. Yakın zamanda etkisini gördüğümüz, kamu kurumları ve bankaların da etkilendiği servis dışı bırakma saldırısından Türkiye çok etkilendi. Bu saldırı pos cihazları ve banka web sayfalarının açılmamasına sebep oldu. Bu Türkiye'nin şu ana kadar etkilendiği en büyük saldırıydı" diye konuştu.

Türkiye'nin bulunduğu konum itibariyle stratejik bir ülke olduğuna dikkat çeken Uçar, "Geliştirdiği askeri projeler ve altyapı güvenliği çok önemli. Türkiye'ye yapılan siber saldırıların bir amacı da veri çalmak. Türkiye bu saldırılardan da çok etkileniyor. Buna yönelik başta askeri kurumlar, kritik kamu kurumları ve bu alanda faaliyet gösteren firmalar yatırımlarını arttırıyorlar" şeklinde konuştu.

ÜÇ FARKLI SİBER GÜVENLİK UZMANI

Siber Güvenlik Uzmanlarının üç farklı alanda çalıştığını belirten Uçar, "Araştırma Geliştirme yapan uzmanların güvenlik zafiyetlerini keşfedip bunları ortadan kaldıracak yazılım ve yöntemler geliştiriyorlar. Bir başka siber güvenlik uzmanı da çalıştığı pozisyon gereği siber saldırıları anlama ve karşı koyma konusunda çalışmalar yapıyor. Rolü gereği siber güvenlik uzmanlarının bir şapkası da siber istihbarat ve terörizm. Siber dünyada suç işleyenleri yakalamak adına çalışmalar yapıyorlar" ifadelerini kullandı.

HACKER VE SİBER GÜVENLİK UZMANI

'Hacker" adıyla bilinen bilgisayar korsanlarından da Siber Güvenlik Uzmanı olabileceğinin altını çizen Uçar, "Hacker'la Siber Güvenlik Uzmanları arasında tek fark bilgi ve becerilerini iyi ve kötü niyetle kullanmaları. Dünyada en ünlü hacker olarak tabir edilen Kevin Mitnick aslında kötü niyetli bir hackerdi. Bundan dolayı ceza aldı ancak şu anda hayatına Siber Güvenlik Uzmanı olarak devam ediyor. Aslında bir hacker, iyi niyetliyle sektörde siber güvenlik uzmanı olarak rahatlıkla yer bulabilir" dedi.

Eğitimler 14 Şubat tarihinde sona erecek.

“Türkiye’de 20 Bin Siber Güvenlik Uzmanı Açığı Var”

“Türkiye’de 20 Bin Siber Güvenlik Uzmanı Açığı Var”

“Türkiye’de 20 Bin Siber Güvenlik Uzmanı Açığı Var”

“Türkiye’de 20 Bin Siber Güvenlik Uzmanı Açığı Var”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim