• BIST 9548.09
  • Altın 2486.498
  • Dolar 32.52
  • Euro 34.4936
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C

Türkiye-yunanistan Ekonomik İşbirliği Forumu

Türkiye-yunanistan Ekonomik İşbirliği Forumu
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Yunanistan İş Forumu'nda Türkiye ile Yunanistan arasındaki birlikteliğe vurgu yaparak, "Normal şartlarda bundan 30 sene...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Yunanistan İş Forumu'nda Türkiye ile Yunanistan arasındaki birlikteliğe vurgu yaparak, "Normal şartlarda bundan 30 sene önce böyle bir mülteci krizi olsaydı muhtemelen Türk-Yunan hükümetleri birbirlerini suçlar ve birbirine topu atardı. Biz şimdi topu birbirimize atmıyoruz, birbirimizi anlıyoruz" dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurumu ile Ege İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen Türkiye-Yunanistan Ekonomik Forumu Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın katılımıyla yapıldı.

Başbakan Davutoğlu, Türkiye ile Yunanistan'ın kaderinin aynı olduğunu ifade etti. Davutoğlu, "Deprem olduğunda adaların kime ait olduğunu düşünmeksizin hep beraber yaşadık. Atina'da deprem olduğunda biz hissettik, Türkiye'de deprem olduğunda Atina hissetti. Sonra bir ekonomik deprem yaşadık. Ekonomik krizden Yunanistan da etkilendi. İster fiziki ister ekonomik deprem olsun baktık ki bizim kaderimiz aynı ya beraber düşeceğiz ya beraber yükseleceğiz. BU coğrafyada bir komşu bir ülke yükselirken diğeri düşmemeli" diye konuştu.

"ESKİDEN OLSA İKİ ÜLKE BİRBİRİNİ TOPA TUTARDI"

Suriyeliler konusunda her iki ülkenin birlikte çalışması gerektiğini belirten Başbakan Davutoğlu aksi takdirde sorunların aşılamayacağını dile getirdi. Türkiye ile Yunanistan arasındaki psikolojik engellerin artık aşıldığını söyleyen Davutoğlu, "El ele vermezsek bu zorlukları aşamayız. Yine görüyoruz ki rekabet yerine işbirliğini öne çıkarmazsak kaderimizi şekillendiremeyiz. Bu işbirliğinin en asli unsuru psikolojik engellerin aşılmasıdır. Aslında ilk defa İzmir'de böyle bir konsey yapılması ve İzmir'de buluşulması bu psikolojik engelin aşıldığını gösteriyor. Ayrıca Başbakanlık Ofisi'nde ilk resmi temasım ve bunu beraber kutlamamızda önemliydi. Bu coğrafyadan Balkanlar'dan Yunanistan'dan önümüzdeki yüzyılın dostluk yüzyılı olacağını haykırıyoruz. Bunun da birinci ayağı psikolojik eşiği aşmaksa ki aştık. Normal şartlarda bundan 30 sene önce böyle bir mülteci krizi olsaydı muhtemelen Türk-Yunan hükümetleri birbirlerini suçlar ve birbirine topu atardı. Biz şimdi topu birbirimize atmıyoruz, birbirimizi anlıyoruz" dedi.

TÜRK İŞADAMLARINA TALİMAT VERDİ

Siyasi alanda atılan adımların ve iki ülke hükümetleri arasındaki anlaşmanın aynı şekilde iş adamları arasında olması gerektiğini belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bugün her iki ülkeden 11 bakanın katıldığı bakanlar toplantısı görmenizi isterdim. Herkes muhatabı olan bakanlarla görüşmeler yaptı. Aynı atmosferi biz işadamlarımız arasında görmek istiyoruz. Eğer siyasiler bu kadar iyi anlaşabiliyorlarsa şirketlerin de bunu daha rahat yapabilmesi lazım. Kıran kırana rekabet için değil ortak gelecek için bizim size ihtiyacımız var. Psikolojik engeli aşıyoruz. Sizin için ihtiyaç olan ikinci husus siyasi iradedir. Bu da var. Buradan sesleniyorum, Sayın Çipras da bütün bürokrasisine eminim Yunan bürokrasisine aynı talimatı verirdi. Bende Türkiye'ye gelecek olan Yunan işadamlarının işlerini kolaylaştırın talimatı veriyorum. Sınır tanımayın, her tür destekle arkanızdayız mesajı veriyoruz. Turizm şirketlerine bu krizin aşılması için Anadolu ile Ege ve Yunan Adaları bir paket halinde görülecek mesajı veriyoruz. Biz bu kararlılığı sürdürürken sizden beklediğimiz birlikte öyle güçlü tohum atın ki buradan büyük bir refah ağacı yükselsin. Biz sizin önünüzü açmak için adımlar atıyoruz. Açılan yolda cesur şekilde ilerleyin."

Başbakan Davutoğlu karşılıklı olarak yatırımların ne kadar artarsa ilişkilerin o derece pekişeceğini sözlerine ekledi.

"TÜRK HALKININ DESTEĞİ DUYGULANDIRICI"

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da, bugün her iki ülke için tarihi bir gün yaşadıklarını belirterek, "Hükümetlerin ve devletlerin ilişkileri önce gelir. Bizim imkanlarımız açısından son dönemde özellikle 2000'li yıllardan ticari ve ekonomik ilişkilerimiz arttı. Ortak ticari hacmimiz de arttı. Türkiye Yunan ihracatının ilk varış noktasıdır. Özellikle konfeksiyon, turizm, bilişim, sağlık, plastik ve ilaç hizmetlerinde çok iyi işbirliklerimiz var. Gıda alanında da bu işbirliği var. Yunanistan ve Türkiye'de özellikle turistik altyapı ve bilişim konusundaki adımlar önemlidir. Yunanistan çok vahim ekonomik bir krizi yaşadı ve bu dönem boyunca Türk halkının Yunan halkına gösterdiği dayanışma duygulandırıcı sevincidir" dedi.

"İŞBİRLİĞİ ALANLARINDA İSTİFA ETMELİYİZ"

Son dönemlerde işadamlarına verimli ortam yaratmak için çaba harcadıklarını ifade eden Çipras şunları söyledi:

"Bizim politikamızın esas destekçileri yatırımlar ve yatırımcılar olacaktır. İki ülke arasında turizm alanında işbirliği çok önemlidir. Ve var olan işbirliğinin gelişmesi için iki turizm bakanı arasında bugün anlaşmalar imzalanmıştır. 2000 yılında beri ekonomik ilişkilerimiz artmasına rağmen bizi memnun etmiyor. Yeni inisiyatifler, etkinlikler için bir çok alan göz önünde bulundurulmalıdır. Mesela teknoloji, yenilikçilik, turizm, denizcilik, taşımacılık, inşaat alanlarında daha derin işbirliği alanları mevcuttur. Bunlardan istifade etmemiz gerekmektedir. Bugün demiryolu bağlantılarının daha iyi düzeye erişmesi için imzalar arttık. İkili ekonomik ilişkilerimizin kuramsal çerçevesini teşkil edecek plan yaptık. Bu alanda olumlu adımlar atmış bulunuyoruz. Türk-Yunan işbirlikleri ve iş alanında yapılacak sinerjilerin ileriye götürülmesi çok önemlidir. Bizim iş adamlarımızla birlikte işbirlikleri ile varlıklarını noktalamaları çok önemlidir. "

"YUNANİSTAN'DA YATIRIM ALANLARI AÇACAĞIZ"

Ticari ilişkilerin gelişmesi noktasında en önemli unsurun güven atmosferi yaratılması olduğunu ifade eden Çipras, şunları kaydetti:

"Bu güven ortamının yaratılmasıyla ticarette, iş alanında ve bir çok alanda iki halkı daha da yakınlaştıracaktır. Ahmet ile son zamanlarda devamlı görüşüyoruz. Kendi bakanlarımızı görmektense birbirimizi görmeyi yeğliyoruz galiba. Bu görüşmelerin katkısı göz ardı edilemez. Bu konsey toplantısıyla bizi daha da yaklaştıracak önemleri almayı hedefledik. Bugün bizi ayıran ihtilaflı sorunlara değinmedik. Çünkü değişik meselelerden başka ekonomi bizim odak noktamızdır. İki ülkenin iş camiası şimdiye kadar yoğunlaştırdıkları temaslarla işbirliklerinin olumsuz negatif ortam üstesinde gelerek yaptıklarını ispat etmiştir. İşbirliği camiasının bu şekilde devam edeceğinden eminim. İş adamlarının Yunan-Türkiye ilişkilerinin başını çekeceğinden eminim. Lütfen kurduğunuz sinerjileri çoğaltın ve sizi cesaretlendirmek için aranızdayım. İki ülke arasında çok önemli iş alanları açılacaktır. Yunanistan'da yatırım fırsatları açılacaktır. Türkiye'de de Yunan iş adamlarının yatırım yapacağı alanların olacağından da eminim."

Forumun ardından her iki ülke bakanları ile birlikte aile fotoğrafı çektirildi.

Türkiye-yunanistan Ekonomik İşbirliği Forumu

Türkiye-yunanistan Ekonomik İşbirliği Forumu

Türkiye-yunanistan Ekonomik İşbirliği Forumu

Türkiye-yunanistan Ekonomik İşbirliği Forumu

Türkiye-yunanistan Ekonomik İşbirliği Forumu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim