• BIST 9645.02
  • Altın 2414.245
  • Dolar 32.582
  • Euro 34.8071
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 24 °C

Türkiye ve AB Arasında Pazarlıklar Kızıştı

Türkiye ve AB Arasında Pazarlıklar Kızıştı
Mülteci zirvesi öncesi özellikle Almanya'nın Türkiye'ye, Yunanistan'a geçen sığınmacı sayısını 1000'in altına düşürmesi için baskı yaptığı belirtiliyor.

Kritik mülteci zirvesi öncesi Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki pazarlıklar kızıştı. Almanya, Türkiye'den gelen mülteci sayısının azaltılmasını istiyor.

TÜRKİYE SINIRNDAKİ ÖNLEMLER ARTIRILMALI

Avrupa Birliği kulislerinden yansıyan bilgilere göre, Avrupalılar sığınmacı akınının azaltılması için Türkiye'nin sınırındaki önlemlerini artırmasını ve Yunanistan'a geçen sığınmacı sayısını 1000'in altına düşürmesini talep ediyor.

SIĞINMACI SAYISI 3 HANELİ RAKAMLARA DÜŞMELİ

Reuters haber ajansına konuşan Avrupa Birliği'nden bir yetkili, sığınmacı sayısının üç haneli rakamlara düşürülmesi için özellikle Almanya'nın Türkiye'ye baskı yaptığını söyledi.

ÖNERİLEN RAKAM 700, GÜNLÜK RAKAM 2000

AB Komisyonu'nun da Yunanistan'daki durumun daha da kötüleşmemesi için önerdiği rakamın 700 olduğu belirtiliyor. Şu anda Türkiye'den Yunanistan'a her gün geçen sığınmacı sayısının ise 2000 dolayında olduğu ifade ediliyor.

İLK KEZ AVRUPA'DAN TÜRKİYE'YE İADE YAPILDI

Komisyon, Türkiye'nin Avrupa'da iltica hakkı olmayan sığınmacıları ilk kez dün geri aldığını açıkladı. Brüksel'den yapılan açıklamada Tunus, Fas ve Cezayir vatandaşı 308 kişinin Türkiye'ye gönderildiği belirtildi. Avrupa'ya iltica hakkı olmayan kişilerin iadesi konusunda Türkiye ve Avrupa Birliği arasında 2014 yılında anlaşmaya varılmıştı.

3 MİLYAR EURO MALİ YARDIM BEKLENİYOR

7 Mart'ta düzenlenecek AB-Türkiye Zirvesi'nde sığınmacı akınının durdurulması karşılığında Türkiye'ye aktarılacak yardımlar da görüşülecek. Türkiye, sığınmacı akınının durdurulması için Avrupa Birliği'nden 3 milyar euro mali yardım bekliyor. Ancak Ankara bu miktarın da yeterli olmadığı kanısında.

"TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİNİN ALTERNATİFİ YOK"

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'i dünkü ziyaretinde konuşan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Türkiye ile işbirliğinin bir alternatifi olmadığını söyledi. Tusk, Yunanistan'ı ziyaretinin ardından Ankara'yı da ziyaret ederek zirve öncesi Türk yetkililerle temaslarda bulunacak.

"AB İLTİCA HAKKI OLMAYANLARI SINIRDIŞI ETSİN"

Tusk, Avrupa Birliği ülkelerinden de iltica hakkı olmayan kişileri sınırdışı etmesini ve Schengen kurullarını uygulamasını istedi. Tusk, Avrupa Birliği'nde serbest dolaşımı düzenleyen Schengen sisteminin yaşamasının kuralların uygulanmasına bağlı olduğunu ifade etti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim