• BIST 9524.59
  • Altın 2492.517
  • Dolar 32.5097
  • Euro 34.7184
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 20 °C

Türkiye, Rum, İsrail'e yakınlaşıyor!

Türkiye, Rum, İsrail'e yakınlaşıyor!
Kıbrıs'a 52 yıl sonra ilk kez bir ABD Başkan yardımcısı geliyor.

52 yıl sonra ilk kez bir ABD Başkan yardımcısı Kıbrıs'a gelecek... En son ABD Başkan Yardımcısı Lyndon Johnson'ın 1962′deki Kıbrıs ziyaretinden beri ilk kez bir başka ABD Başkan yardımcısı Kıbrıs'a gidiyor. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, bu akşam Kıbrıs'a inecek. Biden, Kıbrıs'a gitmeden önce ise Romanya'ya uğrayacak.  

 

ZİYARETİN SİYASİ ANLAMI BÜYÜK

Ziyaretin siyasi anlamı büyük. Türk ve Rum tarafları arasında barış görüşmeleri devam ediyor. Biden iki tarafın yetkilileriyle bir araya gelecek. Biden'in çantasında ayrıca doğalgaz, enerji, Türkiye-İsrail ilişkileri ve bölgeyi ilgilendiren güvenlik konuları olduğu konuşuluyor. Önemli bir iddia da ABD Başkan yardımcısının Maraş sorununu gündeme getirecek olması. Rum basınına göre Biden kapalı bölge Maraş'ın yeniden inşası için girişimlerde bulunabilir. Maraş Magosa şehrinde Kıbrıs adasını ikiye ayıran tampon bölgede bulunuyor. BM'nin denetlediği bu yer 1974'te Türk ordusunun harekatı sırasında ele geçirilmişti. Yapılan anlaşmalar sonucu yerleşim ve iskana kapandı. Şimdi hayalet şehir olarak anılıyor. Annan planına göre kapalı Maraş Rum tarafının denetimine bırakılacaktı. Ancak adada yapılan referandumda Türk tarafı planı kabul ederken Rum tarafı ise reddetti.

İşte ABD Başkan yardımcısının bu düğümü çözmek için girişimde bulunacağı iddia ediliyor. Biden ziyaretinde Maraş için müzakere masası kurulabilir. Bu masada Doğu Akdeniz'deki enerji kaynakları da pazarlık unsuru olabilir.

BIDEN'IN ARDINDAN KERRY DE GELECEK

Biden’in ardından ise ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’de Atina ve Kıbrıs’ı ziyaret edecek. Kerry, 15 Mayıs’ta Washington’da Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile görüşmesinin ardından adada antlaşmaya varmak için şartların uygun olduğunu vurguladı. Kerry, adada iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon kurulması çalışmalarını desteklediklerini kaydetti. “Sürece yardımcı olmaya çalışıyoruz” diyen Kerry, Maraş’ın, müzakere öncesi Rum tarafına verilmesi, AİHM’in Türkiye hakkındaki tazminat kararı ve Kıbrıs’ın Avrupa’ya yeni bir enerji koridoru olması konularının konuşulduğu açıklandı.

Öte yandan Doğu Akdeniz’deki enerji rezervlerine sahip olmak adına ABD Başkan Yardımcısı Biden’la yürütülen’ortak operasyon’a karşı Almanya da devreye girdi.

KIBRIS BAHANE ENERJİ SAVAŞI ŞAHANE

Kıbrıs sorununun çözümü bahanesiyle dayatılan yeni plan uyarınca ABD-İngiltere-İsrail-Rum Kesimi ortaklığının Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarına sahip olma planı, AB’nin doğal lideri pozisyonundaki Almanya’yı rahatsız etti. ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın bugün başlayacak ada ziyareti öncesi harekete geçen Almanya, ilk hamleyi ‘AİHM kararı’yla yaptı. Analistlere göre AİHM siyaseten yönlendirilebilen bir kurum ve sözkonusu karar da Almanya'nın baskısıyla alındı.

Bu arada son zamanlarda dikkat çeken İsrail-Türkiye yakınlaşmasının da temelinde enerji olduğu söyleniyor.

İSRAİL VE RUMLAR ORTAK GAZ ÇIKARIYOR

İsrail Rumlarla ortak olarak Doğu Akdeniz'de üç doğalgaz kuyusu açtı. Bu gazı pazarlayacak bir ülke ihtiyacı vardı. Çünkü doğalgaz depolama maliyetleri yüksek olan ve doğrudan satışı yapılması gereken bir enerji türü. Öte yandan Türkiye de normalden 100 dolar daha düşük maliyetle alabileceği ve toplamda 3-4 milyar dolar tasarruf edebileceği bu doğalgazı almak istiyor. İşte son İsrail-Türkiye yakınlaşmasının arka planında yatan sebebin bu enerji alışverişi olduğu ifade ediliyor.

İSRAİL-GÜNEY KIBRIS-TÜRKİYE YAKINLAŞMASI

İsrail ve Güney Kıbrıs’ın ortaklığıyla çıkarılan bu enerjinin sorunsuz satılabilmesi için Türk tarafının hem İsraille hem de Rumlarla aynı anda barışması gerektiği söyleniyor.

ABD’nin devreye girmesi de tam da bu sebeple gerçekleşiyor. İşte bu ve bunun gibi gerekçelerle ABD Başkan Yardımcısı Biden’in bugün başlayan ada ziyareti büyük önem arzediyor.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim