• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C

Türkiye PPP yatırımlarında yüzde 40 ile başı çekiyor

Türkiye PPP yatırımlarında yüzde 40 ile başı çekiyor
DEİK/Uluslararası Teknik Müşavirlik İş Konseyi ve FCIC (İslam Ülkeleri Müşavirler Federasyonu) işbirliğinde düzenlenen "Country Seminar on Turkish PPP...

DEİK/Uluslararası Teknik Müşavirlik İş Konseyi ve FCIC (İslam Ülkeleri Müşavirler Federasyonu) işbirliğinde düzenlenen "Country Seminar on Turkish PPP Experiences" toplantısı tamamlandı.

DEİK/Uluslararası Teknik Müşavirlik İş Konseyi ve FCIC (İslam Ülkeleri Müşavirler Federasyonu) işbirliğinde, Fas'ın Marakeş şehrinde 25 Eylül 2016 tarihinde "Country Seminar on Turkish PPP Experiences" toplantısı gerçekleştirildi. İlk kez Fas'ta yapılan ve gelecek dönemde Suudi Arabistan gibi çeşitli hedef ülkelerde gerçekleştirilmesi planlanan PPP Ülke Seminerleri kapsamında, Türkiye'nin son yıllarda PPP projelerinde elde ettiği başarı ve tecrübenin ihracı hedeflenmekte. Bu çerçevede, Türkiye'nin otoyol, havalimanı, hastane ve katı atık yönetimi projelerinde dünya çapında edindiği deneyimler, Afrika'dan ve İslam ülkelerinden gelen bürokrat, müteahhit ve teknik müşavirlerle paylaşıldı. Türkiye'nin ve Fas'ın kamu kurum ve kuruluşlarından bürokratların, özel sektör temsilcilerinin ve İslam Kalkınma Bankası bölge yetkililerinin gerçekleştirdiği sunumlar kapsamında Türkiye ve Fas'ın PPP model uygulamaları karşılaştırıldı ve deneyimler paylaşıldı. Toplantı kapsamında sağlık, ulaştırma, hukuk ve finansman panelleri düzenlenerek Türk firmalarının tecrübeleri aktarıldı.

Dünya Bankası'nın 2015 Küresel PPP raporuna göre Türkiye, 44,7 milyar dolar değerindeki 7 projeyle dünya genelindeki PPP yatırımlarının yüzde 40'ını tek başına gerçekleştirdi ve "Mega Projeler Sıralamasında" lider ülke konumuna ulaştı. Diğer taraftan, Fas'ın 2015 yılında yayınlanan PPP yasasıyla iş yapma ortamı kolaylaştırılmış olup ihale süreçlerinde şeffaflık sağlandı. Dünyanın her yerinden yatırımcı çekerek gelecek dönem kalkınmasında PPP modelini etkin bir şekilde kullanmayı hedefleyen Fas, özellikle otoyol, havalimanı ve yenilenebilir enerji alanlarında PPP yatırımları öngörüyor.

Uluslararası Teknik Müşavirlik İş Konseyi Başkanı Demir İnözü, 2016 Mayıs ayında İş Konseyinin Fas'a gerçekleştirdiği teknik müşavirlik heyet ziyareti kapsamında çeşitli Bakanlık, kamu teşebbüsleri ve özel sektör temsilcileri ile yapılan tüm görüşmelerde PPP konusunun ele alındığını ve Faslı yetkililerin Türkiye ile işbirliği yapmak istediklerini ifade etti. Bu ziyaretin hemen ardından gerçekleştirilen PPP Ülke Seminerinin katılım gösteren Faslı yetkililer tarafından büyük ilgi ile karşılandığını belirtti ve şunları ekledi: "PPP konusunda Türkiye'nin sahip olduğu know-how'ın yurtdışına aktarılması Türk özel sektörünün hedef ülkelerdeki ihalelerde daha etkin şekilde yer almasını sağlayacak olup Türkiye'nin 2023 ihracat hedeflerinin gerçekleştirilmesine önemli katkıda bulunacaktır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim