• BIST 8988.07
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Türkiye Pakistan'a ATAK satacak

Türkiye Pakistan'a ATAK satacak
Pakistan Savunma Üretimi Bakanı Rana Tanveer Hüseyin, Türkiye ile savunma endüstrisi başta olmak üzere çeşitli alanlarda ortaklıklar kurmak istediklerini belirtti.

Pakistan Savunma Üretimi Bakanı Hüseyin: "ABD'nin ATAK helikopter alımını engelleyeceğini zannetmiyorum.   İHA saldırıları egemenlik haklarımızı ve bölgesel hakimiyetimizi tehdit ediyor. Pakistan, istikrar ve barışın hakim olduğu bir Afganistan istiyor. Türkiye bizim için kardeşten de öte" dedi.
 

"HER ALANDA ORTAKLIK YAPACAĞIZ"
Pakistan Savunma Üretimi Bakanı Rana Tanveer Hüseyin, Türkiye ile uzun yıllardır savunma sanayi alanında ciddi işbirliği içinde olduklarını belirterek, daha birçok alanda işbirliği yapmak istediklerini söyledi. AA'ya demeç veren Pakistan Savunma Üretimi Bakanı Hüseyin, ticari ilişkilere çok önem verdiklerini ifade ederek, "Türkiye ile ziraat, iletişim, altyapı ve tabiki savunma endüstrisi alanlarındaki ilişkilerimizi arttıracağız. Yeni kurulan Navaz Şerif hükümeti dış yatırıma ve ticaret politikasına çok önem veriyor. Umuyoruz ki, iki ülke farklı alanlarda işbirliğine girecek ve bu doğrultuda Pakistan'da da yatırımlar yapılacaktır" dedi.
 

"ASKERİ İŞBİRLİĞİMİZİ DE GÜÇLENDİRECEĞİZ"
Hüseyin, iki ülke arasında askeri eğitim alanındaki mevcut işbirliğini daha da geliştireceklerini belirterek, "Türkiye ile savunma sektöründeki tecrübemizi ve teknolojimizi paylaşacağız. Mevcut askeri eğitim işbirliğimizi de güçlendireceğiz" ifadesini kullandı.


"AMERİKA ATAK ALIMINI ENGELLEMEZ"
ATAK helikopteri- Pakistan'ın Türkiye'den ATAK helikopteri alımının ABD tarafından engellendiği iddialarıyla ilgili konuşan Hüseyin, "Amerika'nın ATAK helikopter alımını engelleyeceğini zannetmiyorum. Pakistan Silahlı Kuvvetlerinin saldırı helikopteri ihtiyacı var. Dünya piyasalarındaki saldırı helikopterlerini değerlendiriyoruz. Fakat henüz bir karara varmadık. Bu alanda ortak üretim işbirliği düşünüyoruz. Aynı zamanda Türkiye ile çok önemli bir proje olan STR ordu telsizini de birlikte gerçekleştirdik.  JF-17 savaş jetimizle gurur duyuyoruz Pakistan Savunma Üretimi Bakanı Hüseyin, Çin-Pakistan ortaklığında üretilen JF-17 savaş jetiyle ilgili olarak, "JF-17 savaş jetimizle gurur duyuyoruz. Suudi Arabistan'dan Prens Selman bin Sultan bu amaçla Pakistan'ı ziyaret etti. Kamra'da üretilen jetimizin ihracatını yapmak istiyoruz. Suudi Arabistan gibi birçok ülke savaş jetimizle ilgileniyor. Ama henüz yapılan bir anlaşma yok" şeklinde konuştu.
 

"AFGANİSTAN'DA BARIŞ VE HUZUR İSTİYORUZ"
Afganistan'da barış ve istikrar olmasını istediklerini ifade eden Hüseyin, "Pakistan, istikrar ve barışın hakim olduğu bir Afganistan istiyor. Afganistan'da barış ve istikrar olursa Pakistan'da da barış ve istikrar olur. Bu konuyu ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştük. 2014'te ABD'nin Afganistan'dan geri çekilmesiyle, ki umarız geri çekilir, Afganistan'da, Afgan halkının kabul edeceği ve uluslararası toplum, özellikle de Pakistan için kabul edilebilir bir sistemin, bir yönetimin olması gerekir. Çünkü Afganistan ve Taliban konusunda en çok etkilenen ülke biziz. Sonuçta, Afgan halkı tarafından seçilmiş, Pakistan ve diğer devletler tarafından kabul edilebilir bir yönetimin iş başına gelmesini istiyoruz" diye konuştu.
 
İHA saldırıları- Pakistan'da, ABD tarafından gerçekleştirilen İnsansız Hava Aracı (İHA) saldırılarıyla ilgili konuşan Hüseyin, "Amerika ile terörle mücadelede stratejik bir ortaklığımız var. Ama şüphesiz ki, İHA saldırıları egemenlik haklarımızı ve bölgesel hakimiyetimizi tehdit ediyor" dedi. Bu meseleyi Başbakan'ın ABD ziyareti sırasında ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile görüştüğünü ifade eden Hüseyin, Pakistan Başbakanının meseleyi BM'deki konuşmasında dile getirerek BM gündemine de taşıdığını ifade etti. Pakistan Savunma Üretimi Bakanı Hüseyin, konuya ilişkin herhangi bir olumlu gelişme kaydedemediklerini belirterek, "Yüzde yüz başarılı olamasak da ABD, Pakistan'ın rahatsızlığını fark etmeye başladı. ABD, bunun Pakistan için önemli bir sorun olduğunu da kabul ediyor. Sanırım bu farkındalıktan dolayı son zamanlarda İHA saldırıları azaldı. Yakın gelecekte ABD'yi ikna edeceğimizi düşünüyorum" şeklinde konuştu. Türkiye ziyaretiyle ilgili düşüncelerini aktaran Hüseyin, "Türkiye bizim için kardeşten de öte. Türkiye ile çok güçlü ve duygusal bir ilişkimiz var. Türkiye'nin ilerlemesinden ve ekonomik gelişmelerden gerçekten etkilendim. Türkiye'nin ileri teknoloji uygulamalarında başarılı olduğunu düşünüyorum. Savunma alanında işbirliğini arttırmak istiyoruz. ARGE çalışmalarında iki veya üç alanda Türkiye ile ortak girişimler başlatabileceğimizi düşünüyorum. Türkiye ziyaretim çok verimli geçti" değerlendirmesinde bulundu.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim