• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 26 °C

Türkiye Maden İşçileri Sendikası’ndan CHP Grup Başkanvekili Özel’e Cevap

Türkiye Maden İşçileri Sendikası’ndan CHP Grup Başkanvekili Özel’e Cevap
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Recep Satır, 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma maden faciasının ardından...

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Recep Satır, 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma maden faciasının ardından sendikalarına yöneltilen suçlamaların son zamanlarda artarak devam etmesi üzerine açıklamada bulundu. Satır, CHP Grup Başkanvekili ve CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'in sendikalarını suçlamasını sert bir dille eleştirerek, hiçbir sendika üyesinin hak kaybı olmadığını belirtti.

Yönetim Kurulu adına Şube Başkanı Recep Satır tarafından yapılan açıklamada, "Son günlerde bazı basın ve yayın organlarında sendikamıza yönelik haksız haberler ve iddialar yer almaktadır. Soma'da örgütlü bulunduğumuz İmbat Madencilik Enerji Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile sendikamız arasında akdedilen toplu iş sözleşmesinin, işçilerin aleyhine düzenlemeler içerdiği yönünde bazı kesimler ve özellikle Soma üzerinden prim yapmaya çalışan bir vekil tarafından haksız iddialar ortaya atılmıştır. Sendikamız bugüne kadar hesabını veremeyeceği hiçbir protokolün altına imza atmamıştır ve bundan sonra da atmayacaktır. Bizi sarı sendika olmakla suçlayan sayın vekil, ülkemizin hiçbir yerinde örgütlenme becerisi gösterememiş bir sendikanın da değirmenine su taşımaya çalışmaktadır. Türkiye Maden İşçileri Sendikası hiçbir şekilde böyle provokatörlerin malzemesi olmayacaktır. Ülkemizin maalesef, işsizlik, terör gibi acil çözüm bekleyen ağır problemleri varken, sayın vekil, çözüm üretme beceriksizliğini sendikamızı kullanıp karalayarak örtbas etmeye çalışmaktadır. Halbuki değerli Manisa halkı, Manisa'nın değerlerine sahip çıkması, sorunlarına çözüm üretebilmesi için kendisini meclise göndermiştir. Soma kazasının yaraları henüz sarılmamıştır ve Soma ile ilgili edilen herhangi bir kelime bile başlı başına manşet konusudur. Bunun bilincinde olan sayın vekilimiz işçilerimizin sorunlarına yönelik çözüm üretmek yerine, manşet olma peşindedir. İşçilerimizin sorunlarına ilişkin her türlü önerisine, çalışmasına tam destek vereceğimizi belirttiğimiz vekilimizden, asılsız iddialarla bizi karalamak yerine asıl işi olan işsizlik gibi, tazminatların ödenmesi gibi konulara kafa yormasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Herkes kendi işini layıkıyla yaparsa ve sadece Soma'da değil, Türkiye'nin diğer bölgelerinde örgütlü olunmayan binlerce maden işçisinin sorunlarına eğilinilirse daha hayırlı işler yapılmış olur inancındayız" diyerek açıklamasına devam eden Satır, "Sendikamızı hedef alan asılsız iddialara gelince, bahse konu geçen işyerinde, Sendikamız 01.07.2009 tarihinden bu yana toplu iş sözleşmeleri akdetmektedir. Bu sözleşmelerle İş Yasasında belirlenen sürenin üzerinde yıllık izin süreleri ve iş yasasında olmayan mazeret izin düzenlemeleri, yine yasal mevzuatta yer almayan yemek parası ve yakacak yardımı, ayrıca doğum, evlenme, ölüm, sünnet yardımı gibi sosyal hakların tamamı, toplu iş sözleşmeleri ile alınmıştır. Yakacak yardımı miktarının son imzaladığımız toplu iş sözleşmesi ile azaltıldığı yönünde iddialara gelince; bir önceki dönem toplu iş sözleşmesinde yakacak yardımından işçinin çalıştığı aya göre yakacak yardımını hak edeceği düzenlenmiş olup, son imzaladığımız toplu iş sözleşmesinde ise "Bu haktan yararlanacak işçiler için yapılacak kömür istihkak hesabında, işçinin aylık bordrosunda yer alan normal çalışma bölümünde yazılı olan gün sayısı esas alınır" düzenlemesi yapılmıştır. Bu düzenleme bir önceki dönem toplu iş sözleşmesinde yakacak yardımından işçinin çalıştığı aya göre yakacak yardımını hak edeceği düzenlenmesi ile örtüşen, bahsedildiği gibi hak kaybına sebep olmayan bir düzenlemedir. Bir önceki sözleşmeye göre en fazla 4 ton olan kömür istihkakı yeni sözleşme ile 5 tona kadar çıkarılmıştır" dedi.

Satır açıklamasının sonunda şunları söyledi: "Bugüne kadar 301 maden şehidinin üzerinden basamakları tırmanan vekilimiz şimdi de çalışan işçiler üzerinden başka hesaplar mı yapıyor? Sözleşmenin sır gibi saklandığı iddiası, sanki bir operasyonla ortaya çıkarılmış izlenimi oluşturulması trajikomiktir. Sözleşme, ilgili bakanlığa, hatta talebi üzerine bu iddiayı ortaya atan vekilimize, sendika yetkililerimiz tarafından, sözleşme zamanında elden ulaştırılmıştır. Türkiye Maden İşçileri Sendikası yasal prosedürleri uygulayan, doğru bilgileri ilgili kesimlerle ve kamuoyuyla her zaman paylaşan bir sendikadır. Tüm kamuoyuna arz olunur."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim