• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Türkiye kitap okuma oranında dünyada 11. sırada

Türkiye kitap okuma oranında dünyada 11. sırada
Türkiye'de 561 milyon kitabın basımının yapıldığı 2014 yılında kişi başına 7,3 kitap düşerken geçen yıl ise 620 milyon 751 bin kitap basılarak kişi başına düşen kitap sayısı 8'e çıktı.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu, Türkiye'nin dünyada kitap okuma oranları bakımından 11. sırada yer aldığını belirterek, "Bu çok önemli. Sonuçta 80 milyon nüfuslu bir ülkeyiz. O nüfusta bu kadar çok kitap okunması ciddidir" dedi.

Zeynioğlu, yaptığı açıklamada, okuma oranının yükselmesiyle Türkiye'de son 15 yıldır yayıncılık sektörünün düzenli olarak büyüdüğünü söyledi.

Sektörün 2014 yılında yüzde 5 büyüdüğünü, bu rakamın 2015 yılında yüzde 10'a yükseldiğine dikkati çeken Zeynioğlu, "Ekonomik durgunluk olmasına rağmen bu kadar büyük bir büyüme olacağını tahmin etmiyorduk. Seçim ortamı vardı, Türkiye iki seçim yaşadı. Kitap alımına olumsuz etkiler oldu. Buna rağmen geçen yıl yüzde 10 civarında bir büyüme kaydettik" diye konuştu.

Zeynioğlu, 2014 yılında 561 milyon kitap basımı yapıldığını, bunun kişi başına 7,3 kitap düştüğünü gösterdiğini dile getirerek, geçen yıl ise 620 milyon 751 bin kitap basıldığını ve bunun kişi başına 8 kitaba işaret ettiğini anlattı.

Sektördeki büyümenin devam etmesini beklediklerini ifade eden Zeynioğlu, "Büyümenin 2016 yılında da devam edeceğini düşünüyoruz. Tabi bu ekonomik ve toplumsal koşullara da bağlı. Her şey yolunda giderse bu büyüme devam edecektir" diye konuştu.

Türkiye'de geçen yıl 620 milyon kitap basıldı

Zeynioğlu, Uluslararası Yayıncılar Birliğinin verilerine göre Türkiye'nin kitap okuma oranları bakımından dünyada üst sıralarda yer aldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Türkiye dünyada kitap okuma oranları bakımından 11. sırada yer alıyor. Bu çok önemli. Sonuçta 80 milyon nüfuslu bir ülkeyiz. O nüfusta bu kadar çok kitap okunması ciddidir. İnternette dolaşan şeyleri ben şehir efsanesi olarak görüyorum. Japonların çok okuduğu, Türkiye'de 12 bin kişiye bir kitap düştüğü... Bunun mümkün olmadığı, 620 milyon kitabı 80 milyona böldüğünüzde ortaya çıkıyor. İyi kitap okuyan, takip eden okurları olan ve entelektüel düzeyde yükselen bir ülkeyiz. Zaten gelişen, parlayan bir ülkeyiz. Bunun yansımasını da yayıncılıkta kültür hayatında görüyoruz."

Türkiye'de genç kuşak kitap okuyor

Zeynioğlu, fuarların çeşitli nedenlerle ulaşamayan okurun kitapla buluşmasını sağladığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Öğrenciler maalesef ders kitabı dışında okullarda başka kitap bulamıyor. Zaten yoğun sınav ortamı ve diğer unsurlar var. Fuarlar vesilesiyle Milli Eğitim Bakanlığının desteğiyle geldiğimizde kitapla karşılaşıyorlar. Yazarı görüyorlar, onunla görüşüyorlar, söyleşileri dinliyorlar. Bunların bir süreç içinde okura dönüştüğünü de görüyoruz. Dünyada genelde hep yaşlılar kitap okur. Yaptığımız araştırmalarda, Kültür ve Turizm Bakanlığının da bir araştırması var aynı şekilde, Türkiye'de 7-14 yaş kuşağı en çok kitap okuyan kuşak. Bu da genç kuşağın, öğrencilerin kitap okuduğunu, genel kanının aksine gösteren bir şey. Rakamların ve ciroların artmasının sebebi de o dur. Özellikle genç kızlarımız çok kitap okuyor. Gittikçe de sayıları artıyor."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim