• BIST 9579.88
  • Altın 2488.208
  • Dolar 32.5347
  • Euro 34.8684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C

Türkiye-kırgızistan Ticaret Ve Yatırım Forumu

Türkiye-kırgızistan Ticaret Ve Yatırım Forumu
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Ekonomik ve ticari ilişkiler ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin itici gücünü oluşturuyor. Kırgız hükümeti...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Ekonomik ve ticari ilişkiler ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin itici gücünü oluşturuyor. Kırgız hükümeti ticari ilişkilerimizin geliştirilmesini istemektedir ve Türk yatırımlarının artmasını arzu etmektedir. Bizde ülke olarak Kırgızistan'ın istikrarına, demokratik gelişimine ve ekonomik kalkınmasına büyük önem vermekte ve destek sağlamaktayız" dedi.

BakanTüfenkci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) düzenlenen Türkiye-Kırgızistan Ticaret ve Yatırım Forumu'na katıldı. "Kırgızistan'ın istikrarı, refahı, mutluluğu, Türkiye'nin istikrarı, refahı ve mutluluğudur" diyen Bakan Tüfenkci, "Kırgızistan'ın güvenliği, Türkiye'nin güvenliğidir. Son yıllarda iki ülke arasındaki ilişkiler olağanüstü ivme kazanmıştır. İki ülke arasında başta siyasi, ekonomi, ticari, kültür alanlarında çok boyutlu ilişkiler 200'ün üzerinde anlaşma ve protokolle geniş bir perspektifte sürdürülmektedir. Çok boyutlu stratejik ilişkilerimiz, karşılıklı güçlü bir iradeye dayanıyor" dedi.

İki ülke olarak ilişkileri ikili ve çok taraflı platformlarda ileri düzeyde tutmaya özen gösterdiklerini vurgulayan Tüfenkci, "Ekonomik ve ticari ilişkiler ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin itici gücünü oluşturuyor. Kırgız hükümeti ticari ilişkilerimizi geliştirilmesini istemektedir ve Türk yatırımlarının artmasını arzu etmektedir. Bizde ülke olarak Kırgızistan'ın istikrarına, demokratik gelişimine ve ekonomik kalkınmasına büyük önem vermekte ve destek sağlamaktayız" diye konuştu.

Türk müteahhitlik firmalarının 1972'den beri 104 ülkede 7 bin 684 proje üstlendiklerini söyleyen Bakan Tüfenkci, "Dünya müteahhitlik hizmetleri piyasasında saygıdeğer bir yer edinmiştir. Bu projelerin toplamı 300 milyar dolardır. Dünyanın en büyük 250 firması içinde 42 tane firma yer almaktadır. Bu alanda Çin'den sonra ikinci sıradayız" şeklinde konuştu.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, Kırgızistan'da KOBİ'lerin payının yüksek olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Kırgızistan gerek demokrasisi, gerek Bağımsız Devletler Topluluğu coğrafyasında Dünya Ticaret Örgütü'ne giren ülke olma sıfatını taşıyarak, bölgede çok partili demokrasinin gelişmesine tek ülke olma konusunda kendilerini kutluyorum. Almazbek'in liderliğinde Kırgızistan bölgenin parlayan yıldızlarından biridir. İki ülke iş potansiyellerine baktığımızda Türkiye, İtalya ve Çin'in arasında en çok sanayi malı ihraç eden ülkedir. Türkiye sanayileşmiş bir ülkedir. Bugün yaklaşık 160 milyar dolarlık ihracatın içinde yüzde 92'si sanayi mallarından oluşmaktadır."

Türkiye'nin ihracatının yüzde 50'sinden fazlasını Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'ne yaptığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Bugün Avrupa'da kullanılan her üç televizyondan bir tanesi Türkiye'de üretilmektedir. Avrupa'da satılan her dört televizyondan biri Türkiye'de üretilmektedir. Biz bu tecrübelerimizi son 35 yılda elde ettik" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından işbirliği protokolleri imzalandı.

Türkiye-kırgızistan Ticaret Ve Yatırım Forumu

Türkiye-kırgızistan Ticaret Ve Yatırım Forumu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim