• BIST 9057.24
  • Altın 2299.873
  • Dolar 32.3145
  • Euro 35.0998
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Türkiye kargoda havalandı

Global hava kargo taşımacılığı haziranda bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 1.2 büyürken, Türk hava kargo sektörü yüzde 11.5’lik büyüme sağladı.
Türk hava kargo sektörü Avrupa’daki krize ve global hava kargo taşımacılığındaki durgunluğa rağmen büyüyor. 2012’yi yaklaşık 2 milyon 250 bin ton yük hacmi kapatan sektör, 2013’te de hızlı bir yükselişe geçti. Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11.5 yük artışı sağlayan sektör, temmuz ayında ise yüzde 10,4’lük artış ile 264 bin 496 ton taşıma hacmine ulaştı. Sektör temmuz sonu itibariyle ise yüzde 13,9 artışla yedi ayda 1 milyon 398 bin 132 ton yük taşıdı.
 
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) verilerine göre, Haziranda küresel havayolu taşımacılığı talebi yıllık bazda %1.2 arttı. Hava kargo sektörü ise yük hacminde haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 1.2’lik artış sağladı. IATA yetkililerinin açıklamalarına göre henüz açıklanmayan temmuz büyüme rakamları da yüzde 2'nin altında.
 
Afrika ve Latin Amerika ülkelerine açılan yeni hatlar, firmaların alternatif pazarlara yönelmesi ve sektöre yeni oyuncuların girmesi, Türk hava kargo taşımacılığındaki bu hızlı yükselişte büyük rol oynadı. Sektör temsilcileri, 3. havalimanının açılmasıyla hava kargodaki büyümenin çok daha hızlı olacağını savunuyor.
 
Avrupa’daki açığı yeni pazarlar kapattı
 
Avrupa’daki krizden olumsuz etkilenen hava kargo sektörü, buradaki açığı ise alternatif pazarlara açılarak kapatıyor. Özellikle Afrika, Ortadoğu ve Latin Amerika ülkeleri büyüyen pazarlar olarak öne çıkıyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından uçuş ağının geliştirilmesi amacıyla imzalanan ikili havacılık anlaşmaları kapsamında Afrika'da12, Latin Amerika’da ise 11 yeni ülkeye sefer başlatıldı. Japonya ve Güney Kore gibi uzakdoğu ülkeleriyle de havacılık anlaşmaları revize edilerek sefer sayıları artırıldı.
 
“Avrupa’daki daralmayı daha niş pazarlarda yaptığımız yatırımlarla bertaraf ettik” diyen THY Kargo Başkanı Ali Türk, Turkish Cargo’nun  Kuveyt, Entebbe, Kigali, Tahran, Guangzhou gibi Afrika ve Ortadoğu ağırlıklı bölgelerde yeni seferler başlattığını söyledi.
 
DSV Türkiye Hava Kargo İhracat Müdürü Uğur Özay, DSV’nin Afrika’nın yanı sıra Güney Amerika pazarına yöneldiğini belirtirken, Ekol Lojistik Forwarding Genel Müdürü Mehmet Özal ise  “2012’de hava kargoda yüzde 10 büyümemizde farklı pazarlara açılmamızın etkisi büyük” dedi. Hava kargo alanındaki payını artırmayı hedefleyen Omsan Lojistik de rotayı Afrika ve Ortadoğu ülkelerine çevirenler arasında.
 
Kıta Lojistik Genel Müdürü Emre Eldener, Avrupa hattındaki ihracat ve ithalat yüklerindeki düşüşe karşın, diğer bölgelerde artış olduğunu vurguladı. Lufthansa Türkiye Genel Müdürü Hasan Hatipoğlu, Türkiye’nin büyüyen ekonomisinin yanı sıra Asya ve Avrupa arasındaki transit ülke konumunun Türk hava kargo sektörüne büyük ivme kattığını belirtti.
 
Pazara yeni oyuncular giriyor, yatırımlar artıyor
 
Yük taşıma hacminde önemli oranda artış sağlayan Türk hava kargo sektöründe yatırımlarda hızlanıyor. Bir yandan hızla yeni hatlar açan Turkish Cargo diğer yandan da altyapı ve filo yatırımlarını sürdürüyor. DSV, Ekol, Omsan, Kıta gibi hava kargo taşımacılığı yapan diğer firmalar da yatırımlarına hız kattı. Sektörün büyümesine ivme katan bir diğer önemli faktör ise yabancı oyuncuların Türkiye’ye ilgisinin artması. ABD’li Bolte ve Japon Yusen gibi pazara yeni giren firmalar da bölgenin merkezi yapmaya hazırlandıkları Türkiye’de yatırımlarını artırıyor. 
 
Hava kargo taşımacılığında büyüyen alanlardan biri de proje taşımacılığı. Proje taşımacılığının her geçen gün öneminin artığını belirten THY Kargo Başkanı, Ali Türk, “Turkish Cargo’ya gelen her türlü proje taşıması taleplerini karşılıyoruz” dedi. DSV Türkiye Hava Kargo İhracat Müdürü Uğur Özay ise “Hava kargo sektöründe proje taşımacılığı ön plana çıktı Büyük gövdeli kargo uçaklarının sefer sayılarının artmasıyla büyük projelerin önemli kısmı hava kargo ile taşınmaya başladı” dedi. Özay,  full ve parsiyel charter uçuş sayılarında da ciddi bir artış gözlemlendiğini aktardı.
 
3. havalimanı büyümeye hız katacak
 
Hava trafiğinin en yoğun olduğu Atatürk Havalimanı’ndaki kapasite yetersizliği ve slot probleminin hava kargodaki büyümeyi yavaşlattığına dikkat çeken sektör temsilcileri,  3. havalimanının açılmasıyla sektördeki büyümenin çok daha hızlı olacağını savunuyor. Luthansa Türkiye Genel Müdürü Hasan Hatipoğlu, “Mevcut slot sıkıntısı sebebiyle, Atatürk Havalimanı’ndan sefer sayısını ve kapasiteyi artırmak mümkün olmuyor. Bu nedenle yeni bir havalimanın açılması sektörün gelişmesinde önemli rol oynayacak” dedi. Ali Türk ise “Bizim AHL’de ki en büyük sıkıntımız mevcut tesislerimizin kapasite olarak yetersiz kalması ve kargo belly kapasitemizin büyümeyi zorlaştıracak ölçüde esnek olmaması. Yeni yapılacak havalimanındaki yüksek kapasiteli tesisler ile THY Cargo’nun büyüme oranları da fevkalade artacak” açıklamasında bulundu. 
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim