• BIST 9079.97
  • Altın 2307.515
  • Dolar 32.3424
  • Euro 35.0714
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

Türkiye, İsveç ile 10. maçta Antalya'da karşı karşıya gelecek

Türkiye, İsveç ile 10. maçta Antalya'da karşı karşıya gelecek
EURO 2016 Fransa finallerine hazırlanan A Milli Futbol Takımı yarın İsveç ile bir hazırlık maçı yapacak.

EURO 2016 Fransa finallerine hazırlanan A Milli Futbol Takımı yarın İsveç ile bir hazırlık maçı yapacak.

Millî Takım, yeni inşa edilen Antalya Stadyumu'nda ilk maçına İsveç karşısında çıkıyor. 103 milyon liraya mâlolan 33 bin seyirci kapasiteli stadyum, ilk kez milli takımlara ev sahipliği yapacak. Daha önce Antalya'da oynadığı iki maçı da kaybeden ay yıldızlılar, yeni statta bu talihsizliğe de son vermek istiyor.

Millilerimiz dünya futbolunun önemli ekollerinden İsveç'le bugüne kadar oynadığı 9 karşılaşmada 3 galibiyet ve 4 beraberlik alırken; 2 maçta rakibine yenildi. Millilerimiz bugüne kadar rakip fileleri 10 kez havalandırırken, kalesinde de 10 gol gördü.

A Milli Futbol Takımı tarihinde İsveç'le ilk maçını 10 Haziran 1951'de Stockholm'deki Rasunda Stadı'nda oynadı. Rakibi karşısında Türk futbolunun efsane isimlerinden Lefter'in penaltıdan attığı golle 1-0 öne geçen milliler, daha sonra gelen 3 gole engel olamayınca sahadan 3-1 mağlup ayrıldı.

Bu maçın rövanşında Türkiye, İsveç önünde ilk galibiyetini aldı. 14 Kasım 1951'de İstanbul'da, oynanan maçı milliler Galatasaraylı Muhtar Tunçaltan'ın attığı golle 1-0 galip bitirdi.

A Milli Takım daha sonra 1995 yılına kadar İsveç ile özel ya da resmi bir müsabakada karşılaşmadı. 44 yıl sonra 29 Mart 1995'te, Avrupa Şampiyonası grup eleme maçında karşı karşıya gelen iki takım arasında gülen taraf Türkiye oldu.

EURO 1996'NIN DÖNÜM MAÇLARI İSVEÇ İLE YAPILDI

EURO 1996 İngiltere elemelerinde İsveç, İsviçre, Macaristan ve İzlanda ile eşleşen A Milli Futbol Takımı, Teknik Direktör Fatih Terim yönetiminde grupta Macaristan ile 2-2 berabere kalmış, İzlanda'yı 5-0 yenmiş, ancak Türkiye'deki maçta İsviçre'ye 2-1'lik skorla yenilince moraller bozulmuş ve ABD 94 Dünya Kupası'nda üçüncülük kazanmış İsveç karşısına çıkmıştı.

İnönü Stadı'nda oynanan karşılaşmada İsveç ilk yarıdaki penaltıyla 1-0 öne geçti ve ilk yarı bu skorla tamamlandı. Ancak ikinci yarıda sahada bambaşka bir Türkiye vardı. Önce Emre Aşık'ın kafa vuruşuyla skora denge geldi. Ardından da sahneye çıkan Sergen Yalçın skoru tayin eden golü filelere gönderdi ve Türkiye sahadan 2-1 galip ayrılarak EURO96 İngiltere yolunda önemli bir adım attı.

Bu maçın rövanşı Stockholm'un Rasunda Stadı'nda oynandı. Maçın ilk yarısını yine İsveç 1-0 önde kapattı. İkinci yarıda Hakan Şükür ile beraberliği yakalayan milliler bu golden hemen bir dakika sonra yeniden yenik duruma düştü. Ancak maçtan kopmayan millilerin gelişen bir atağında Ogün Temizkanoğlu'nun ortaladığı top İsveç defansına çarparak filelere gitti ve mücadele 2-2 beraberlikle tamamladı.

EURO 2000'İN 0-0 BİTEN EN KÖTÜ KARŞILAŞMASI SEÇİLEN TEK MAÇI

Türkiye'nin İsveç'le beşinci buluşması, EURO 2000 finallerinde gerçekleşti. Tarihinde ikinci kez Avrupa Şampiyonası finallerine katılma hakkını elde eden milliler Hollanda ile Belçika'nın ortaklaşa düzenlediği finallerde İtalya, ev sahibi Belçika ve İsveç'le aynı grupta bulunuyordu.

İlk maçında İtalya'ya 2-1 yenilen, tek golünü ise Okan Buruk'un kafa vuruşuyla kazanan millilerimizin ikinci rakibi İsveç'ti. İki takım, 15 Haziran 2000 günü Eindhoven'daki Philips Stadı'nda karşı karşıya geldi. Karşılaşmanın ilk yarısı karşılıklı ataklarla geçti ancak iki takım da gol bulamayınca soyunma odasına 0-0 beraberlikle gittiler. İkinci yarıda da iki takım gol yollarında etkili olamadı ve mücadele başladığı gibi 0-0 beraberlikle sonuçlandı. Bu sonucun ilginç bir yanı EURO 2000'in tek golsüz maçı olması oldu. Ayrıca Teknik Direktör Mustafa Denizli yönetimindeki Türkiye'nin İsveç ile UERO 2000'deki bu müsabakası şampiyonanın da en kötü maçı olarak lanse edildi.

2002 DÜNYA KUPASI FİNALLERİNE GİTME MAÇLARI

Türkiye - İsveç maçlarının yedincisi Türk futbolu için önemli dönüm taşı olan 2002 Dünya Kupası finalleri öncesindeki eleme maçları oldu. Milli takım elemelerde İsveç, Moldova, Azerbaycan, Slovakya ve Makedonya ile eşleşmiş, ilk maçında Moldova'yı 2-0 yendikten sonra Göteborg'da İsveç'in karşısına çıkmıştı.

İki takım ilk yarı boyunca yakaladıkları fırsatları değerlendiremeyince soyunma odasına 0-0 beraberlikle gitmişti. İlk yarının aksine ikinci yarı daha etkili olan taraf ev sahibi İsveç oldu ve bunun karşılığını 68'inci dakikada bularak 1-0 öne geçti. Golden sonra rakip alana yığılan milliler istedikleri golü bir türlü bulamadı ancak uzatma dakikalarında Ogün'ün ceza alanı içinde düşürülmesiyle kazanılan penaltı atışını Tayfur Havutçu kullandı. Havutçu'nın attığı golle mücadele 1-1 sona erdi.

Bu maçın rövanşında ise büyük bir şok yaşadık. 5 Eylül 2001 günü Mecidiyeköy'deki Ali Sami Yen Stadı'nda oynanan ve iki takım açısından da büyük bir önem taşıyan mücadelede kazanan finallere direkt gitme hakkı elde edecekti. Elemelerdeki 8'er maç sonunda İsveç'in 20, Milli Takımımızın da 18 puanı bulunuyordu ve alınacak bir galibiyet ay yıldızlıları grup liderliğine taşıyacaktı. Ancak, Türkiye öne geçmeyi başararak çok yaklaştığı bu hedefi, son dakikalarda art arda yediği gollerle ıskalayacak, finallere baraj maçı oynayarak gitmek zorunda kalacaktı.

Maça iyi başlayan taraf İsveç olmasına rağmen milliler oyuna denge getirdi ve ilk yarı 0-0 tamamlandı. İkinci yarıda daha etkili olan millilerimiz 51'inci dakikada Hakan Şükür'ün golüyle 1-0 öne geçti. Maçın böyle sonuçlanması beklenirken önce 87 sonra da 90+1'de gelen gollerle millilerimiz sahadan 2-1 yenik ayrılarak grup birinciliğini kaybetmiş ve finallere direkt katılma hakkını İsveç'e vermişti.

Ancak daha sonra baraj maçlarında Avusturya'yı safdışı bırakan milliler Japonya-Güney Kore ortak yapımı 2002 Dünya Kupası'na katılma hakkı kazanmış ve bu şampiyonada üçüncü olarak tarihinin en önemli başarısına imza atmıştı.

Milli takımımız EURO 2008 finalleri öncesinde özel maçta karşılaştığı İsveç ile sekizinci maçında rakibi karşısında taktik uygulamalar yapmış ve İnönü Stadı'ndaki karşılaşma 0-0 beraberlikle tamamlanmıştı.

SON MAÇI 2-1 TÜRKİYE KAZANDI

Milli takımımızın İsveç ile yaptığı son karşılaşma ise 5 Mart 2014 tarihinde Ankara 19 Mayıs Stadı'nda oynanan özel maçtı.

Teknik Direktör Fatih Terim yönetimindeki A Millî Futbol Takımımızın EURO 2016 elemeleri öncesindeki önemli hazırlık karşılaşmalarından biri olan İsveç maçında millilerimiz daha ikinci dakikada maçtan galip ayrılacağının sinyallerini verdi. Gökhan Gönül ceza sahası yan çizgisi dışında yaptığı ortaya yükselen Mevlüt Erdinç skorboard daha 2. dakikayı gösterirken topu filelere göndererek millileri 1-0 öne geçirdi ve ilk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıya da hızlı başlayan A Milli Takım olmasına rağmen bu kez golü bulan taraf İsveç oldu. 54. dakikada gelen bu golün hemen üç dakika sonrasında Caner Erkin'in gönderdiği topla buluşan Olcan Adın topu filelere göndererek maçın skorunu tayin etti: 2-1

TÜRKİYE 20. İSVEÇ 34. SIRADA

Fatih Terim yönetimindeki A Milli Futbol Takımı, son açıklanan FIFA dünya sıralamasında 20. sırada yer alırken Teknik Direktör Erik Hamren yönetiminde EURO 2016'ya hazırlanan İsveç ise 34. sırada bulunuyor.

20.45'TEKİ MAÇIN HAKEMİ HOLLANDALI MAKKELİE

A Milli Takım'ın İsveç ile yapacağı 10. karşılaşma 24 Mart 2016 günü saat 20.45'te oynanacak. Milli takıma ilk kez ev sahipliği yapacak Antalya Stadı'ndaki müsabakayı Hollanda Futbol Federasyonundan Danny Makkelie yönetecek. Makkelie'nin yardımcılıklarını Hessel Steegstra ve Patrick Langkamp yapacak. FIFA kokartlı hakemimiz Mete Kalkavan ise müsabakada dördüncü hakemlik görevini üstlenecek.

Cihan

Türkiye, İsveç ile 10. maçta Antalya'da karşı karşıya gelecek

Türkiye, İsveç ile 10. maçta Antalya'da karşı karşıya gelecek

Türkiye, İsveç ile 10. maçta Antalya'da karşı karşıya gelecek

Türkiye, İsveç ile 10. maçta Antalya'da karşı karşıya gelecek

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim