• BIST 8990.53
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

'Türkiye ile İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için görüşmeler yapılıyor'

'Türkiye ile İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için görüşmeler yapılıyor'
Diplomatik kaynaklar, Türkiye ve İsrail arasında ilişkilerin normalleştirilmesi için görüşmeler yapıldığını ve bunların en kısa zamanda sonuçlanmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için taraflar arasındaki görüşmeler sürüyor. 

Diplomatik kaynaklar,  yaptıkları açıklamada, abluka altındaki Gazze'ye yardım malzemesi götüren Mavi Marmara gemisinin 31 Mayıs 2010'da uluslararası sularda İsrail askerlerinin saldırısına maruz kalması ve olayda 10 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından bozulan ikili ilişkilerin, Türkiye'nin daha önce duyurduğu çerçevede normalleşmesi için taraflar arasındaki görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.

İsrail basınında yer alan, iki ülke arasında anlaşma sağlandığına yönelik iddiaları değerlendiren kaynaklar, ilişkilerin normalleşmesi amacıyla yapılan görüşmelerin en kısa zamanda sonuçlanması için çalışmaların devam ettiğini ifade etti. 

Türkiye, ilişkilerin Mavi Marmara olayı öncesine dönebilmesi için saldırı nedeniyle İsrail'in özür dilemesini, hayatını kaybedenlere tazminat ödemesini ve Gazze'ye yönelik ablukayı kaldırmasını şart koşmuştu. Bu şartların ilki yerine gelmişti. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 9 Aralık'ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir soru üzerine, Türkiye-İsrail arasındaki genel siyasi ilişkilerin normalleşme sürecinin söz konusu olduğunu, İsrail'in Mavi Marmara gemisine yönelik saldırıya ilişkin tazminat ve Gazze'ye uyguladığı ambargoyla ilgili atılması gereken adımlar bulunduğunu söylemişti. Kalın, "İsrail tarafı bu konuda adımlar atarsa biz de tabii ki o çerçevede gerekli adımları atarız, ama burada özellikle tazminat konusunda daha önce varılan mutabakatın hayata geçirilmesi, yapılan müzakerelerin neticelendirilmesi önem arz ediyor" diye konuşmuştu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Dore Gold da 14 Aralık'taki açıklamasında, "İsrail, Türkiye ile her zaman istikrarlı ilişkilere sahip olmayı arzulamaktadır ve bu hedefe ulaşmanın yollarını sürekli araştırmaktadır" ifadelerini kullanmıştı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim