• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3591
  • Euro 34.9446
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Türkiye ile ilgili şok iddia!

İngiliz Daily Telegraph gazetesi dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen El Kaide üyelerinin Türkiye'nin güney illerinde saklandıktan sonra Suriye rejimine karşı savaşmak üzere sınırı geçtiğini iddia etti.
Gazete, ’El Kaide cihatçı grupları Suriye’ye Türkiye’den akın ediyor’ başlıklı haberinde aralarında İngilizler’in de bulunduğu dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen cihat grupların Türkiye’de güvenli yerlerde saklandıktan sonra El Kaide’ye katılmak için Suriye’ye girdiklerini iddia etti.
 
Yabancı cihatçıların Suriye’de Batı’nın desteklediği Özgür Suriye Ordusu gibi muhalif grupları gölgede bıraktığını belirten yazı, El Kaide’nin Türk topraklarını kullanma yeterliliğinin NATO üyesi olan ülkenin Suriye’deki iç savaşta oynadığı rol hakkında sorular beslediğini aktardı.
 
Türkiye’nin isyancıları en başından beri desteklediği savunulan yazıda şu ifadeler yer aldı:
 
"Türk Hükümeti’nin El Kaide hakkında Batı’nın endişelerini paylaştığı varsayıldı. Ancak uzmanlar, Türkiye’nin bu silahlanmaya göz mü yumduğu ya da kontrolünü mü kaybettiği konusunda giderek artan kaygılar olduğunu söylüyor."
 
Dış ülkelerden gelen cihatçıların akışından sorumlu Abu Abdulrahman gazeteye verdiği röportajda, farklı ülkelerden her gün mücahitlerin buraya geldiğini söyledi. El Kaide’nin güvenli evlerinden birinde Skype hesabından konuşan gönüllü, gazeteye "Gönüllü cihatçıların Türkiye’ye vardığında El Kaide’ye katılmaları için belli bir prosedür var. Eğer katılmak istiyorsan, tam bir Müslüman olmalısın, ajan olmadığını belirlemek için seni araştırmak zorundayız. Eğer yabancıysan ağımızdaki birinin seni tavsiye etmesi gerekir’ diye konuştu.
 
'HAFTALARCA SINIRDA BEKLİYORLAR'
 
Gazete, El Kaide’ye katılmak için gelen cihatçı gruplarınTürkiye’nin Suriye sınırına yakın köylerinde sahte isimlerle kiralanan evlerde saklandıklarını ve sınırı güvenli olarak geçebilmek için haftalarca bekleyebildiklerini yazdı.
 
Gazete, analistlere dayandırdığı bilgiye göre 10 bin dolayında yabancı savaşçının Suriye’de olabileceğini söyledi. Daily Telegraph, bir analistin Türkiye’nin Antakya’nın da bulunduğu sınır illerinden Suriye’ye giriş yapan yabancı cihatçılara göz yumduğu, sonuç olarak cihatçıların sınıra yakın köy ve kentleri kontrolleri altına alarak Türkiye tarafında bir ‘dikene’ dönüştüğü yorumunu aktardı.
 
Türkiye’nin ise bu iddiaları yalanladığı belirtilen yazı, bir Türk yetkilisinin aşırıcıların ve terörist unsurların Türk topraklarına girmesine göz yummayacakları açıklamasını yer vererek Türk polisinin El Kaide’nin güvenli evlerini kapatmaya çalıştıklarını ve bu evlere baskınlar düzenlediklerini ayrıca Türk yetkililerinin sınır kontrollerinin kalitesini de iyileştirmeye başladıklarını yazdı.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim