• BIST 9693.46
  • Altın 2509.35
  • Dolar 32.5753
  • Euro 34.7611
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

Türkiye ikliminde 'kırmızı' alarm

Türkiye ikliminde 'kırmızı' alarm
Peru'nun başkenti Lima'da Germanwatch ile Küresel İklim Ağı- Avrupa ’nın (Can Europe) birlikte hazırladığı İklim Değişikliği Performans Endeksi açıklandı.

Karbon salımlarının yüzde 90’ından sorumlu 58 ülkenin değerlendirildiği rapor ile ülkelerin iklim değişikliği ile ilgili son performansları değerlendirildi. Türkiye listede “çok kötü ülkeler” kısmına girerek 51'inci oldu. 

KÖMÜR YATIRIMLARI AZALIYOR 

Birgün'de yer alan habere göre, iklim değişikliğini durdurmaya yetecek gerekli adımları atan ülke olmadığı için ilk 3 sıranın boş bırakıldığı listede, sera gazı emisyonundaki azalma ve politikalarda gösterdiği ilerleme nedeniyle Danimarka 4, İsveç 5, İngiltere 6. sırayı alarak listenin en üstünde yer aldılar. 2015 endeksinde sürpriz yapan ülkeler ise Kıbrıs ve Fas oldu. 

Öne çıkan konular ise şöyle; 

- Ekonomik büyüme için emisyon artışının doğru orantılı olması gerektiği iddiasını bu sene çürütüldü. 

- İklim değişikliği nedeniyle sıcaklık artışını 2°C’nin altında tutmak için kömür rezervlerinin yüzde 80’inin toprakta kalması gerektiğini hatırlatan çalışmada, küresel kömür sektörünün pozitif büyüme özelliğini kaybetmeye başladığını raporda ifade ediliyor. 

FAS VE KIBRIS ÖRNEK

Kıbrıs sıralamada yükselirken, daha büyük bir ekonomiye sahip Fas ilk 10’a giren tek gelişmekte olan ülke oldu. Fas’ın 9. sıraya yerleşmesinde; sadece yenilebilir enerji hedefi koymayıp bu hedefi güneş ve rüzgar enerjisi ile desteklemesi, iklimle uyumlu gelişme planı, en büyük güneş yatırımına ev sahipliği yapması belirleyici oldu. 

51. SIRA NE ANLAMA GELİYOR? 

Türkiye’nin bu sene 2 sıra yükselerek 54’den 51. sıraya yükselmesini 350 Ankara ’nın kurucularından Önder Algedik şöyle değerlendirdi; “2 sıra yükselmesinin asıl nedeni yenilenebilir enerjinin 2012’de öne çıkması. 2012 yılında yeni kömür santral açılmadı. Devreye giren yeni yenilenebilir enerji kurulu gücünün doğalgaz santrallerinden de fazla olması yenilenebilir yatırımlarını raporda öne çıkardı. Ancak, 2014’de ve geçen yıl eklenen yeni enerji santrallerin de böyle bir resim olmadığı için bu avantajı gelecek yıl kaybedeceğiz.”

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim